Mostantól bárki másolhat elektromos autót (Tesla)

Megőrült a Paypalból milliárdossá lett, magánűrhajózást fellendítő Elon Musk? Első ránézésre úgy tűnhet: úgy döntött, mától bárki felhasználhatja elektromos autójának, a Teslának szabadalmait. Ezzel nagyon sokat segít versenytársaiknak, akiknek nem kell feltalálniuk a spanyolviaszt, hanem alapot kapnak saját fejlesztéseikhez. Musk viszont üzletember: céljai vannak és nem buta. Ezzel a lépéssel is ő járhat jól.

Tegnap még a Tesla szabadalmaival volt tele egy fal a Palo Altó-i központban. Ez többé nincs így. A nyílt forráskódú mozgalom szellemében, az elektromosjármű-technológia fejlődésének érdekében eltávolítottuk.

Ezzel a mondattal kezdődik a SpaceX-et is vezető Elon Musk forradalmi bejelentése az elektromos autókat gyártó Tesla blogján. A lépés jelentősége óriási: a cég megnyitotta szabadalmait  a versenytársak előtt, pedig a legkorábbiak is csak 2026-ban járnának le. Mint Musk annyit ötlete, ez is őrülten hangzik (először senki sem gondolta komolyan, hogy ilyen hamar, ekkora sikereket ér el a SpaceX-szel), de lehet, hogy valójában zseniális. Volt már hasonló lépés a szoftverpiacon: a Sun rengeteg szabadalmát megnyitotta, hogy a cég iránti egyre kisebb érdeklődést fokozzák. Most azonban teljesen másról van szó.

Tesla-Scott Olson

Musk szerint a Teslát azért alapították, hogy a hipszter elektromos autókból fősodor legyen, kiszorítsák mai, benzines társaikat.  Alapból azért szabadalmaztatták találmányaikat (több százat), mint bármelyik másik cég, mert Musk attól félt, hogy a nagyobb autógyárak egyszerűen lemásolják a technológiákat, és beépítik a benzines kocsikba anélkül, hogy az alternatívákkal foglalkoznának. Ez pedig még rosszabb, mint a szabadalmak. A Tesla most azt ígéri, szellemi tulajdonának védelme helyett „nem perel be senkit, aki jóhiszeműen használja a technológiáját”.

A cég már együttműködik több autógyártóval, például a Mercedes-Benzzel elektromos autókkal kapcsolatos kutatásaikon. Múlt héten pedig arról tárgyaltak a BMW-vel, hogy építsenek közös infrastruktúrát a kocsikhoz. Most úgy döntöttek, inkább az egész világgal megosztják a technológiát, mert gyorsabb fejlődést eredményez, mint néhány kétoldalú stratégiai partnerszövetség.

Gyors tempó ez egy olyan cégtől, ami még mindig küzd azért problémákkal: nem egyértelmű, hogy hosszú távon sikeresek lehetnek-e, és technológiai problémákkal is birkóznak, még akkor is, ha a hivatal ellenőrzése végül mindent rendben talált a kigyulladt akkumulátorok ügyével kapcsolatban. A mérleg másik serpenyőjében ott van az új töltő, amit az angol sajtó csak superchargernek (szupertöltő) hív: sokkal gyorsabban feltölthetőek vele a kocsik, akár percek alatt. Ezzel pedig ledolgozták azt a hátrányt, amit eddig a benzines kocsikkal szemben tartottak. Egyelőre csak pár száz töltőállomás van, Európában húsz, de 2015-re már az egész USA-t lefednék, és az EU területén is jó párat építenek még (Magyarországig sajnos nem érnek el).

Tesla 2-Stan Honda | ClimeNews - HírportálNéhányan hősnek nézik tevékenységért Muskot, mások naiv idealistának tartják, amiért fő célja az elektromos autókkal a klímaváltozás elleni küzdelem. De a Paypalból meggazdagodott milliárdos nem naiv, a Tesla nem a jótékonykodásról szól. Azt is tudja, hogy a küzdelem nem az elektromos autók piacából való részesedésről szól, hanem a régi megoldás és az elektromos autók harcáról. Nem más gyártók elektromos autóival kell foglalkoznia: ők minél több pénzt raknak minden egyes új akkumulátorba, annál olcsóbb lesz a termék.

Minél több elektromos autó lesz az utón, annál nagyobb lesz az igény az elektromos töltőállomásokra. A szabadalmak megnyitásával tehát a cég ugyan másokon keresztül, de saját magának nyit utat. Mellékhatásként pedig talán bevitt egy gyomrost is az amerikai szabadalmi rendszernek: ha bejön a számítása, egyre többen követhetik majd példáját, és vége lehet annak, hogy minden gondolatot (mondjuk a lekerekített sarkú négyzetet) levédjenek, csak azért, hogy utána értelmetlenül hosszú pereskedéssel erre szakosodott cégek milliókhoz jussanak.

Forrás: index.hu

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.