Föld Napja (Earth Day) – 2021

A Biden-kormány globális éghajlat-változási csúcstalálkozójával párhuzamosan az EARTHDAY.ORG második Earth Day Live digitális eseményét rendezi.

Föld Napja (Earth Day) - 2021

A workshopok, panelbeszélgetések és különleges előadások középpontjában a Restore Our Earth™ áll – a természetes folyamatokról, a feltörekvő zöld technológiákról és az innovatív gondolkodásról beszélnek, amelyek helyreállíthatják a világ ökoszisztémáit.

További témák lesznek többek között:

  • Éghajlati és környezeti műveltség
  • Az éghajlat helyreállítására szolgáló technológiák
  • Erdőtelepítési erőfeszítések
  • Megújuló mezőgazdaság
  • Méltányosság és környezeti igazságosság
  • Polgári tudomány
  • Tiszta eljárások és még sok más.

A világ klímavezetői, alulról jövő aktivisták, nonprofit innovátorok, gondolkodók, ipari vezetők, művészek, zenészek, influencerek és a jövő vezetői azért jönnek el, hogy egy jobb világ felé tereljenek minket.

A leghatékonyabb klímavédelemről sajnos még mindig nagyon kevesen tudnak.

Világprogram keretében a saját karbonsemlegesítéseddel is támogathatod a nők felszabadítását, ezáltal a Föld klímájának védelmét.

 

A filmrészlet (A 2040 egy 2019-es ausztrál dokumentumfilm Damon Gameau rendezésében és főszereplésével. A film a klímaváltozás hatásait vizsgálja az elkövetkező 20 évben és azt, hogy milyen ma létező technológiák képesek visszafordítani a hatásokat.) végén felszólaló Malala Yousafzai mindig is szeretett tanulni, ám balszerencséjére olyan kultúrába született, ahol a lányoknak csak négy osztály engedélyezett. A 11 éves kislány a pakisztáni Szvat-völgyben született, amelyet a tálibok szálltak meg és tartottak rémuralmuk alatt. Innen indult útjára Malala világhíres és példaértékű története. De hogyan lesz egy iskolás korú pakisztáni kislányból milliók példaképe, a tanuláshoz való jogokért küzdő Nobel-békedíjas emberi jogi aktivista?

Malalának nem kellett a szomszédba mennie bátorságért, hiszen apja is tanár és aktivsta, aki a BBC felkérésére végül saját lányát kérte meg, hogy blogoljon a pakisztáni iskolások mindennapjairól. Malala beszámolói 2009-től jelentek meg a BBC urdu nyelvű oldalán. A tálib elnyomás hétköznapokra is kiható eseményei mellett a lány egyre inkább felemelte szavát amellett, hogy mindenkinek joga van a tudáshoz.

„Tudom, hogy a tanulás mennyire fontos, mivel tőlem erőszakkal vették el a ceruzáimat és a könyveimet. 2009 januárjában a tálibok szigorítottak az oktatáson, és megtiltották, hogy a lányok iskolába járjanak. El sem tudom mondani, hogy ez mennyire elszomorított. Ez volt életem legszomorúbb pillanata. De a swati lányok nem félnek senkitől”

Ahogyan az várható volt, szavai nem maradtak hatástalanok és a nyugati világban elért csodálat és tisztelet mellett egyúttal kivívta a tálibok haragját is. Halállistára került. 2012 októberében az iskolából hazafelé menet merényletet követtek el ellene. A súlyos fej-és nyaklövés ellenére Malala lassanként felépült, ám az élmény nem szegte kedvét, sőt újult erővel folytatta a harcot…

Egy érdekesség a filmről. A működő szélturbina tetején Damon Gameaunak nyilatkozó bátor személy Paul Hawken a Drawdown (Visszafordítható) projekt alapítója!

Az éghajlatváltozás problémái mindenkit érintenek, nem válogat. Szegény és gazdag közös érdeke, hogy ennek az évtizednek az iránya jó legyen.

Rampasek, László A.

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.