Felelős társaságok

Több vállalat akar „karbonsemleges” lenni. Mit jelent ez?

Az olyan kifejezések, mint a „karbonnegatív” és a „klímapozitív”, felbukkantak a közelmúltban a márkaépítésben.

Kép: Az olyan kifejezések, mint a karbonsemleges, már egy ideje léteznek, de csak a közelmúltban kezdték el
a vállalatok alkalmazni őket mainstream használatra. Sarah Lawrence a Vox számára.

Az elmúlt hat hónapban rengeteg helyet kaptak olyan termékek és szolgáltatások, amelyek mind félelmetesen hasonlóak: „klímapozitív” parka és hamburger, „karbonnegatív” vodka, „karbonsemleges” szállítási szolgáltatás, „karbonzéró” ingázó alkalmazás és „zérókarbon” kávé.

A tudósok és a környezetvédők körében ezek a mondatok egy ideje használatban voltak már, ám csak a közelmúltban kezdték el a vállalkozások, a kis induló vállalkozásoktól kezdve a megalapozott vállalatokig, mainstream marketing célokra használni. Jeff Bezos, az Amazon vezérigazgatója ígéretet tett arra, hogy 2040-ig a társaság szén-dioxid semleges lesz; A Microsoft elkötelezte magát amellett, hogy 2030-ra karbon negatív lesz; A Starbucks arra törekszik, hogy egy évtized alatt „erőforrás-pozitív legyen” azáltal, hogy 50% -kal csökkenti a szén-dioxid kibocsátást, a víz kivonást és a hulladéklerakókból származó hulladékot; A JetBlue júliustól szándékozik valamennyi belföldi járatát karbonsemlegessé tenni; és a londoni Heathrow repülőtér megígérte, hogy 2030-ig karbonsemlegessé válik a működése, a repülések károsanyag kibocsátásának kivételével.

Júniusban az Unilever fogyasztási cikkek óriása – amely 70 000 terméktípust gyárt, a bőrápolástól a fagylaltig – bejelentette, hogy 2039-ig szándékozik karbonsemlegessé válni, és hogyan fogja a címkéken közzétenni a termékeik előállításához felhasznált karbonmennyiségét. A társaság azt is kijelentette, hogy a semlegesség elérése érdekében a szén-dioxid ellentételezések vásárlása előtt, megpróbálja csökkenteni a kibocsátását a lehető legnagyobb mértékben.

Ezek a kifejezések nyilvánvalóan zavaróak lehetnek az átlagfogyasztó számára. A konkrét terminológia felé történő elmozdulás azonban nem csupán jelentéstan.
A környezetbarát nyelv segíthet a tényleges változások elérésében, a vállalkozások proaktívabbá és átláthatóbbá válásának ösztönzésével.

Először határozzuk meg, mit jelentenek ezek a kifejezések:

  • Karbonsemleges: Egy termék vagy vállalat, amely karbonsemleges (vagy szén-dioxid-mentes) eltávolítja az általa a légkörbe kibocsátott szén-dioxid mennyiségét a nettó nulla szén-dioxid kibocsátás elérése érdekében, általában szén-dioxid-ellentételezések vagy kreditek vásárlásával a különbség pótlására. Például az ausztrál Sendle hajózási szolgálat krediteket vásárol a South Pole Groupon keresztül, hogy fenntarthatósági projektek támogatásával „törölje” a szállítmányai által kibocsátott szén-dioxid mennyiségét.
  • Zérókarbon: A zérókarbon olyan kifejezés, amelyet általában azokra az épületekre és a közlekedési módokra alkalmaznak, amelyek karbon-semlegesek. Egy olyan épületnek, amely zéró szén-dioxid hitelesítést kapott a Nemzetközi Living Future Institute-tól, az energiafelhasználását megújuló energiaforrásokkal kell ellensúlyoznia, az építésből származó szén-dioxid kibocsátáson felül.
  • Karbonnegatív: A karbonnegatív társaság több szén-dioxidot távolít el a légkörből, mint amennyit kibocsájt (a „klímapozitív” kifejezést felváltva használták a karbonnegatív értékkel). Ehhez a karbonsemlegesség elérésén túl kell lépni. Az Air Co brooklyni székhelyű vodka gyártó társaság, hulladék gázokat és szén-dioxidot termel az italgyártó üzemekben felhasznált növényekből vagy az etanol gyárakban. A gázt ezután cseppfolyósítják és a vállalat létesítményébe szállítják, ahol alkohollá alakítják.

A fogyasztók a maguk részéről már régóta óvakodtak a buzzy (élénk és izgalmas) marketing fogalmától. A vállalati zöldrefestés, amely az 1960-as években kezdődött és olyan marketing gyakorlat, amely elhiteti az ügyfelekkel, hogy a vállalat termékei környezetbarátabbak, mint valójában, amikor a vállalatok a „tudatos”, „fenntartható” és „etikus” szavakat jelenítik meg hirdetéseikben.

A felmérések szerint a fogyasztók manapság fenntartható piaci termékeket vásárolnak, nem csak azt mondják, hogy ezeket akarják. A piac tele van fenntartható termékekkel, és nagyobb a kockázata annak, hogy az adott termék valójában nem is fenntartható. 2018-ban a norvég fogyasztói hatóság bírálta a gyorsan divatossá vált óriást a H&M-et azzal, hogy a Tudatos Kollekcióját félrevezetően forgalmazta. A kereskedő nem konkretizálta azt, hogy mit jelent a fenntarthatóság, vagy milyen típusú „fenntartható” anyagokból gyártották a ruháit, ami megzavarhatja a vásárlókat.

Ennek az oka az, hogy a „zöld” termékek forgalomba hozatalához használt sok kifejezés, mint például a legtöbb márkajelző zsargon átláthatatlan, és a fogyasztók által eltérően értelmezhető. De a karbon-specifikus zsargon ezen új hulláma más, és nemcsak a márkák tűzik ki az ilyen típusú szén-dioxid csökkentési célokat maguk elé – hanem városok, államok és egyes esetekben országok is. A vállalatok vagy települések nem csak mondhatják azt, hogy karbonsemlegesek, hanem elméletileg képesnek kell lenniük arra, hogy dokumentálják és megmutassák, hogy például a fosszilis tüzelő anyagokról a megújuló energiára váltottak.

Kép: A H&M 2010-ben indította el az első Tudatos Kollekcióját, amely egy lépés a fenntartható ruházat felé,
de néhány kritikus zöldrefestésnek tartja. Vallery Jean / FilmMagic

Míg a zöld zsargont elsősorban a termékek reklámozásához használják – ritkán maguk a vállalkozások is -, az újabb kifejezések, például a „karbonsemleges” és az „éghajlati szempontból pozitív”, újra fókuszálják a figyelmet a márkákra, utalva a vállalati felelősségvállalásra az ellátási lánc logisztikája, a munkaerő, az energia és az anyagok vonatkozásában. Van egy közös alapvető cél is: egy termék vagy vállalat szén-dioxid lábnyomának mérhető módon történő aktív csökkentése a legszigorúbb esetekben tudományos alapú célokkal.

A Natural Capital Partners környezetvédelmi tanácsadó ügynökség 2002-ben létrehozta az első karbon-semleges keretek egyikét, és egyértelmű iránymutatásokat készített azon vállalkozások számára, akik el akarják érni a karbonsemlegességet. Ez nem csak a szabványok halmaza, amelyet a vállalatok be tudnak számolni. Az Egyesült Királyságban a Brit Szabványügyi Intézet (BSI csoport) karbonsemleges programmal rendelkezik, melynek neve PAS 2060, és a nonprofit Climate Neutral olyan márkákkal működik együtt, mint az Allbirds és a Reformation, hogy segítsék őket a kibocsátások ellentételezésében és csökkentésében.

„A miénkhez hasonló protokoll értékes, mivel biztosítja ezt a hitelesített keretet, amelyre a vállalkozások hivatkozhatnak, és ezen információk mindenki számára nyilvánosan elérhetőek, tehát átlátható a folyamat” – mondta Rebecca Fay, a Natural Capital Partners marketing igazgatója a Vox-nak.

AZ INFORMÁCIÓK MINDENKI SZÁMÁRA NYILVÁNOSAN ELÉRHETŐEK, TEHÁT ÁTLÁTHATÓ A FOLYAMAT

A Natural Capital Partners jegyzőkönyve több mint 30 fajta karbonsemleges tanúsítványt kínál, amelyeket a vállalat választhat, hogy betartsa. Például egy vállalkozásnak lehetősége van külön-külön hitelesíteni iroda területét, termékét vagy működésének egyes részeit kabonsemlegesként. Ezután az ügynökséggel együttműködik az összes kibocsátás és a karbonlábnyom független értékelésében, és kitűz egy célt a nulla nettó szén-dioxid kibocsátás elérésére. Ehhez szükség lehet kisebb változtatásokra az irodáiban, például a világítási rendszer korszerűsítésére vagy működésének teljes megváltoztatására, például a megújuló energiára való áttéréshez a gyártási folyamatokban – mondta Fay.

A karbonsemlegesség elérésének útja minden vállalkozásnál másként néz ki, tette hozzá: „Ha nagy irodában bérel egy irodát, akkor kevésbé lesz lehetősége változtatni az épületben. Ha 10 alkalmazottal rendelkező vállalat vagy, a belső kibocsátás csökkentése könnyebb lehet.”

A környezettudatos társaságok általában karbonlábnyomuk csökkentésére összpontosítanak összességében, és a legtöbbjük tisztában van azzal, hogy a kibocsátások ellensúlyozása nem elegendő az éghajlatváltozás jelentős megállításához. Még mindig van egy nagy éghajlati adósságunk, amelyet kiegyenlítünk mondta Peter Miller, a Természeti Erőforrások Védelmi Tanácsától.

AZ ELLENTÉTELEZÉS VÁSÁRLÁSA JOBB, MINT SEMMIT NEM TENNI, DE ÖNMAGÁBAN NEM ELÉG!

Hasonlítsa össze az éghajlati adósságunkat olyan hitelkártya használatával, amely majdnem kimerült: Folytathatjuk a kártya használatát, mert kifizetjük a közelmúltban felhalmozott adósságunkat (szén-dioxid ellentételezések formájában), de nem tudjuk kifizetni a kártya teljes értékét, ha csak a költekezésünket tartjuk fenn. Ahogy a Vox újságírója, David Roberts írja: „Az éghajlatváltozás valódi legyőzése azt jelenti, hogy elérjük a nettó nulla szén-dioxid kibocsátást és végül a negatív kibocsátást. Ez azt jelenti, hogy mindent szén-dioxid mentesítünk. Minden gazdasági ágazatot. A fosszilis tüzelőanyagok minden felhasználását.”

„Tapasztalataink szerint egyik ügyfelünk sem csupán a kibocsátását ellensúlyozza” – mondta Fay, hivatkozva az ügynökség kutatására, miszerint hatszor nagyobb a valószínűsége annak, hogy a karbonsemleges célkitűzéssel rendelkező vállalatoknak van olyan célja is, hogy belsőleg csökkentsék a karbonlábnyomukat. „Egyes társaságok esetében az ellentételezés pótolja azt, amit belsőleg nem tudnak csökkenteni. Ez egy hatalmas mechanizmus, amely biztosítja, hogy a kibocsátások csökkenjenek jelenleg.”

Könnyű ujjal mutogatni az olyan fő szektorokra, mint a szállítás és az elektromosság, amikor a szén-dioxid szennyezésről beszélünk, de vannak olyan kis és nagy vállalatok is, amelyek túl akarják kompenzálni kibocsátásaikat – ténylegesen meghaladva a karbonsemlegességet. Ahhoz, hogy egy vállalkozás valóban „éghajlati szempontból pozitív” vagy karbonnegatív legyen, további lépéseket kell tennie annak biztosítása érdekében, hogy még több szén-dioxidot távolítson el a légkörből.

Nagyobb társaságok és akár államok esetében sokkal gyakrabbak az ígéretek akár a karbonsemlegesség, akár a negatív eredmény elérésére, azzal a feltevéssel, hogy ezek a nagyszabású változások fokozatosak és időbe telik az elérésük. A Microsoft (amely együttműködik a Natural Capital Partners-szel) egy januári blogban kijelentette, hogy „a semlegesség nem elegendő a világ szükségleteinek kielégítéséhez”, és egyértelmű tervet vázolt fel annak érdekében, hogy a kibocsátást a következő évtizedben a nullához közelítse.

 

Fontos, hogy a fogyasztók „bele ássák magukat a vállalatok különleges állításaiba”, legyen szó akár vállalásokról, akár tervekről – mondta Miller. Ezek a vállalkozások csak ellensúlyozzák a kibocsátásukat, vagy célokat tűznek-e ki a szén-dioxid felhasználásuk holisztikus csökkentésére? Ha egy társaság ígéretet tett arra, hogy egy meghatározott határidőn belül eléri a meghatározott szén-dioxid kibocsátási célt, akkor milyen tanúsítási csoportot tart be, és ki segít e cél elérésében? (Magyarországon két szervezet foglalkozik karbonsemlegesítéssel a BB Leading Solutions Kft. és a BOCS Civilizációtervezés Alapítvány, karbonkiegyenlítési és regisztrációs szolgáltatást pedig az OurOffset Nonprofit LLC. végzi.)

A vásárolni való kiválasztásának kapitalista terhe, túl gyakran a fogyasztóra hárul. Felelőtlen teljes mértékben figyelmen kívül hagyni a fogyasztók szerepét a jobb, fenntarthatóbb termékek megkövetelésében, de a karbonsemlegesség növekvő népszerűsége azt mutatja, hogyan válnak a vállalatok átláthatóbbá karbonlábnyomukat tekintve és tesznek aktív lépéseket annak csökkentésére.

„Mindannyiunk a felelőssége az, hogy mindent megtegyünk az éghajlati válság kezelése érdekében” – mondta Miller. „Ez igaz az egyénekre és a vállalatokra is.”

Forrás: Vox Media, írta Terry Nguyen
Fordította: Rasid Said

rampi

Recent Posts

Szén-dioxid kibocsátás és oxigénkoncentráció

Hogyan hat a jövőbeni felmelegedés és CO2-kibocsátás az oxigénkoncentrációra? Az oxigénszint csökken a fosszilis tüzelőanyagok…

8 óra ago

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

6 nap ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

2 hét ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

2 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

4 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

4 hét ago