Gréta kiosztotta a brüsszeli politikusokat

“Elkezdtük feltakarítani a szemetet és addig nem nyugszunk, amíg be nem fejeztük” – ezzel az üzenettel érkezett Brüsszelbe a svéd tinédzser, aki globális klímavédelmi mozgalmat indított, hogy lépéseket csikarjon ki a politikai elitből.

Greta Thunberg with Belgian students in Brussels on Thursday. Photograph: Stéphanie Lecocq/EPA

A hatalmas médiaérdeklődés mellett tartott sajtótájékoztatón a bírálóinak is odaszúrt Greta Thunberg.

“Ők mindenről beszélnek, csak a klímaváltozásról nem. Azt mondják, a csavargást népszerűsítem és hogy mi csak bábok vagyunk. Van aki elintézi azzal, hogy nagyszerű, hogy a fiatalok végre lépnek. Ők nem beszélnek a klímaválságról, mivel nincs mondanivalójuk” – mondta Greta Thunberg.

Az aktivista azt mondta, az Európai Uniónak meg kellene dupláznia az erőfeszítéseit a klímavédelemben.

„Egyszerűen nincs elég idő arra, hogy várjunk, hogy felnőjünk, és mi legyünk majd a felelősek!” – vágta oda még Gréta.

Greta Thunberg shakes Jean-Claude Juncker’s hand at the Civil Society for rEUnaissance event in Brussels. Photograph: Maja Hitij/Getty Images

„Ez a cél nem elegendő ahhoz, hogy megvédje a mai gyerekek jövőjét. Az EU tisztességes hozzájárulása esetén és ha 2 Celsius-fokos korláton belül akarná tartani a felmelegedést, akkor elfogadná azt, hogy a szén-dioxid-kibocsátás 2030-ra legalább 80% -os csökkentésére van szükség, amely magában foglalja a légi közlekedést és a hajózást is.” – folytatta Gréta Thunberg.

Brüsszelben közben a hetedik alkalommal vonultak az utcákra a diákok.

Csütörtökönként sokan iskola helyett követeltek valódi lépéseket a kormánytól.

Az egyik főszervező, Anuna de Wever azt mondta, a svéd aktivista volt a példaképe.

“El vagyok keseredve, de az elkeseredett emberek sokmindenre képesek. Amikor Greta tüntetni kezdett, láttam az interjúit. Nagyon tetszett és arra gondoltam, ez globális probléma, nemcsak Svédország ügye. Ekkor elhatároztam, hogy segítek. Mára Belgiumban sokan tudnak erről. De ez Greta érdeme, ő kezdte el és most egy egész generáció állt mögé és a klímaügy mellé” – mondta Anuna de Wever.

A belga kormány részben a diáktüntetések hatására új klímavédelmi törvénycsomagot készített, amelyet még a tavaszi választás előtt benyújtanának a parlamentnek.

 

Rampasek, László A.
Forrás: The Guardian / Euronews

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.