Gréta kiosztotta a brüsszeli politikusokat

“Elkezdtük feltakarítani a szemetet és addig nem nyugszunk, amíg be nem fejeztük” – ezzel az üzenettel érkezett Brüsszelbe a svéd tinédzser, aki globális klímavédelmi mozgalmat indított, hogy lépéseket csikarjon ki a politikai elitből.

Greta Thunberg with Belgian students in Brussels on Thursday. Photograph: Stéphanie Lecocq/EPA

A hatalmas médiaérdeklődés mellett tartott sajtótájékoztatón a bírálóinak is odaszúrt Greta Thunberg.

“Ők mindenről beszélnek, csak a klímaváltozásról nem. Azt mondják, a csavargást népszerűsítem és hogy mi csak bábok vagyunk. Van aki elintézi azzal, hogy nagyszerű, hogy a fiatalok végre lépnek. Ők nem beszélnek a klímaválságról, mivel nincs mondanivalójuk” – mondta Greta Thunberg.

Az aktivista azt mondta, az Európai Uniónak meg kellene dupláznia az erőfeszítéseit a klímavédelemben.

„Egyszerűen nincs elég idő arra, hogy várjunk, hogy felnőjünk, és mi legyünk majd a felelősek!” – vágta oda még Gréta.

Greta Thunberg shakes Jean-Claude Juncker’s hand at the Civil Society for rEUnaissance event in Brussels. Photograph: Maja Hitij/Getty Images

„Ez a cél nem elegendő ahhoz, hogy megvédje a mai gyerekek jövőjét. Az EU tisztességes hozzájárulása esetén és ha 2 Celsius-fokos korláton belül akarná tartani a felmelegedést, akkor elfogadná azt, hogy a szén-dioxid-kibocsátás 2030-ra legalább 80% -os csökkentésére van szükség, amely magában foglalja a légi közlekedést és a hajózást is.” – folytatta Gréta Thunberg.

Brüsszelben közben a hetedik alkalommal vonultak az utcákra a diákok.

Csütörtökönként sokan iskola helyett követeltek valódi lépéseket a kormánytól.

Az egyik főszervező, Anuna de Wever azt mondta, a svéd aktivista volt a példaképe.

"El vagyok keseredve, de az elkeseredett emberek sokmindenre képesek. Amikor Greta tüntetni kezdett, láttam az interjúit. Nagyon tetszett és arra gondoltam, ez globális probléma, nemcsak Svédország ügye. Ekkor elhatároztam, hogy segítek. Mára Belgiumban sokan tudnak erről. De ez Greta érdeme, ő kezdte el és most egy egész generáció állt mögé és a klímaügy mellé" - mondta Anuna de Wever.

A belga kormány részben a diáktüntetések hatására új klímavédelmi törvénycsomagot készített, amelyet még a tavaszi választás előtt benyújtatának a parlamentnek.

 

Rampasek László
Forrás: The Guardian / Euronews


A ClimeNews – Hírportál számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlatról, a természetről és a szennyezésekről szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva.
Legyen a ClimeNews - Hírportál Támogató Tagja! A független médiát olvasóink zöme a ClimeNews digitális és ingyenes tartalmaiból is tájékozódik. A klímaváltozás felgyorsult és a kapcsolódó események megsűrűsödtek! Annak érdekében, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon még több információval szolgáljuk ki olvasóinkat, támogasson minket rendszeres vagy egyszeri hozzájárulással! Köszönjük. Lépjen a támogatói oldalunkra.
ClimeNews TÁMOGATÁS


Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.