Felelős és karbonsemleges vállalat lett a Logitech

A Logitech számítógépes egereiről világhírű márkává lett PC kellékeket gyártó vállalatot, majdnem mindenki ismeri aki ült már számítógép előtt. Hiszen a logójuk mellett a megbízhatóság is megkülönböztette őket már a múltban is.

Felelős és karbonsemleges vállalat lett a Logitech | ClimeNews

Olyan termékeket gyártanak, melyek használata egyben különféle élményeket is jelentenek, és amit az emberek szeretnek. Most pedig úgy gondolják, hogy meg kell találniuk a módját, hogy az elektronika „bölcsőtől bölcsőig” használható legyen. A létrehozott terméknek (az anyagok bölcsőjétől) teljes életciklusa során hozzá kell járulnia a társadalomhoz, és a termék részét képező anyagokat újrahasznosítani kell, hogy életciklusuk végén más termékek számára alapanyagot képezzenek. Minden Logitech termék karbonlábnyomának számszerűsítésére és közzétételére törekszenek. Ezt “szén-dioxid transzparenciának” hívjuk.

[hana-flv-player video=”https://playvideo.ml/climenews/Logitech_Sustainability_Commitments_2020.mp4″ width=”700″ height=”autow” description=”Felelős és karbonsemleges vállalat lett a Logitech | ClimeNews” player=”5″ autoload=”true” autoplay=”false” loop=”false” autorewind=”true” splashimage=”https://climenews.com/wp-content/uploads/2020/06/logitech_video.jpg” /]

Környezeti hatásaikat átlátható módon megosztják és közlik annak érdekében, hogy elősegítsék a vásárlóik környezettudatosságának emelését és segítsék a tájékozott vásárlási döntéseket. Ez azt is jelenti, hogy a vásárló dönthet nem fenntartható, környezetszennyező vállalatoktól származó vagy fenntartható, egyben karbonsemleges vállalat termékei közül. Főleg a COVID-19 mizéria után, – amikor egy új fenntartható gazdaságot kell erőltetni – ezt könnyen megérti sok ember és persze, hogy a jót választják. Ebben nem tévedhet nagyot a Logitech.

Ők tisztában vannak azzal, hogy sürgősen szükség van az éghajlatváltozással kapcsolatos fellépésre. Azzal is, hogy nyitott és átlátható vállalattá kell válniuk az éghajlatra gyakorolt hatásaik tekintetében. Úgy gondolják, hogy jobban ösztönözhetik ezáltal a tervezést, és a vásárlók döntéshozatalait. A szén-dioxid hatásait látható módon osztják meg, és ezt a hatást aktívan csökkentik, amikor csak lehetséges. Minden termékükön láthatóvá teszik annak karbonlábnyomát, mely a környezeti hatást a leginkább reprezentálja.

Felelős és karbonsemleges vállalat lett a Logitech | ClimeNewsA Logitech az elmúlt években azon dolgozott, hogy kifejlesszék életciklus-elemzési (LCA) képességünket. Az LCA segítségével meghatározzák a termék karbonlábnyomát, a nyersanyagok beszerzésétől a gyártáson át, az elosztásig, és a fogyasztói felhasználásig, majd azt követően a termék élettartamának végéig. Ez az elemzés és megközelítés minden termékre harmadik fél által tanúsított is egyben.

A karbonlábnyom-tanúsító címke bevezetésével szén-dioxid-lábnyomot (egy számot) adnak a termékcsomaghoz, valamint további információkat is a következőkre vonatkozóan.

1 – A termék teljes életciklusának karbonlábnyomát jelöli, az anyagok beszerzésétől, gyártásától, a forgalmazástól, a fogyasztói felhasználástól, és az élettartam végéig bezárólag.
2 – A termék karbonlábnyomát igazolhatóan kiegyenlítik (carbon offset), ezáltal az karbonsemleges.

A Logitech arra törekszik, hogy a következő generációra építsen, ennek érdekében mérlegeljük a felelősségünket a fenntartható, etikus, és hasznos termékek létrehozásában. A karbonlábnyom-tanúsító címkézés hozzáadása a csomagolásunkhoz egy újabb lépés e cél felé.

Alastair Curtis – vezérigazgató-helyettes

Szisztematikus megközelítést alkalmaznak a karbonlábnyom-tanúsító címkék bevezetésére az összes termékcsaládjukban. Az egyes termékek karbonlábnyomának meghatározásakor tanulmányokat készítenek, amelyeket beépíthetnek a következő generációs termékek környezetbaráttá tervezésébe. Ezzel a programmal a portfólió címkézésével párhuzamosan, a környezeti hatásaik csökkentésével is foglalkoznak.

Honnan tudhatjuk, hogy a karbonlábnyom érték jó vagy rossz?

Jelenleg kevés vállalat osztja meg szén-dioxid-hatást termékszinten, de reméljük, hogy ez a jövőben megváltozik. Jelenleg a fogyasztók összehasonlíthatják a szén-dioxid-kibocsátást a szokásos emberi feladatok (gyártás) vagy az általuk vásárolt termékek szén-dioxid-kibocsátásával. Kérjék és keressék, mert a jövőjük függ attól, hogy folytatódik-e a légkör teleokádása szeméttel vagy nem. Például, ha 2 font (907 g) csokoládét állít elő egy vállalat, az körülbelül 19 kg CO2e kibocsátást jelent (Egy tábla csoki 125 g!). Egy átlag magyar ember karbonlábnyoma az életviteléből adódóan kb. 6 tonna.

Felelős és karbonsemleges vállalat lett a Logitech és szalad előre, mutatja az irányt.

Rampasek, László A.

Logitech Fenntarthatósági jelentés 2019 (pdf)


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...

...a megalapítása óta karbonsemleges módon fenntartott ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről és a légköri szennyezésekről szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.