Több vállalat akar „karbonsemleges” lenni. Mit jelent ez?

Az olyan kifejezések, mint a „karbonnegatív” és a „klímapozitív”, felbukkantak a közelmúltban a márkaépítésben.

Több vállalat akar „karbonsemleges” lenni. Mit jelent ez? | ClimeNewsKép: Az olyan kifejezések, mint a karbonsemleges, már egy ideje léteznek, de csak a közelmúltban kezdték el
a vállalatok alkalmazni őket mainstream használatra. Sarah Lawrence a Vox számára.

Az elmúlt hat hónapban rengeteg helyet kaptak olyan termékek és szolgáltatások, amelyek mind félelmetesen hasonlóak: „klímapozitív” parka és hamburger, „karbonnegatív” vodka, „karbonsemleges” szállítási szolgáltatás, „karbonzéró” ingázó alkalmazás és „zérókarbon” kávé.

Több vállalat akar „karbonsemleges” lenni. Mit jelent ez? | ClimeNews

A tudósok és a környezetvédők körében ezek a mondatok egy ideje használatban voltak már, ám csak a közelmúltban kezdték el a vállalkozások, a kis induló vállalkozásoktól kezdve a megalapozott vállalatokig, mainstream marketing célokra használni. Jeff Bezos, az Amazon vezérigazgatója ígéretet tett arra, hogy 2040-ig a társaság szén-dioxid semleges lesz; A Microsoft elkötelezte magát amellett, hogy 2030-ra karbon negatív lesz; A Starbucks arra törekszik, hogy egy évtized alatt „erőforrás-pozitív legyen” azáltal, hogy 50% -kal csökkenti a szén-dioxid kibocsátást, a víz kivonást és a hulladéklerakókból származó hulladékot; A JetBlue júliustól szándékozik valamennyi belföldi járatát karbonsemlegessé tenni; és a londoni Heathrow repülőtér megígérte, hogy 2030-ig karbonsemlegessé válik a működése, a repülések károsanyag kibocsátásának kivételével.

Júniusban az Unilever fogyasztási cikkek óriása – amely 70 000 terméktípust gyárt, a bőrápolástól a fagylaltig – bejelentette, hogy 2039-ig szándékozik karbonsemlegessé válni, és hogyan fogja a címkéken közzétenni a termékeik előállításához felhasznált karbonmennyiségét. A társaság azt is kijelentette, hogy a semlegesség elérése érdekében a szén-dioxid ellentételezések vásárlása előtt, megpróbálja csökkenteni a kibocsátását a lehető legnagyobb mértékben.

Ezek a kifejezések nyilvánvalóan zavaróak lehetnek az átlagfogyasztó számára. A konkrét terminológia felé történő elmozdulás azonban nem csupán jelentéstan.
A környezetbarát nyelv segíthet a tényleges változások elérésében, a vállalkozások proaktívabbá és átláthatóbbá válásának ösztönzésével.

Először határozzuk meg, mit jelentenek ezek a kifejezések:

  • Karbonsemleges: Egy termék vagy vállalat, amely karbonsemleges (vagy szén-dioxid-mentes) eltávolítja az általa a légkörbe kibocsátott szén-dioxid mennyiségét a nettó nulla szén-dioxid kibocsátás elérése érdekében, általában szén-dioxid-ellentételezések vagy kreditek vásárlásával a különbség pótlására. Például az ausztrál Sendle hajózási szolgálat krediteket vásárol a South Pole Groupon keresztül, hogy fenntarthatósági projektek támogatásával „törölje” a szállítmányai által kibocsátott szén-dioxid mennyiségét.
  • Zérókarbon: A zérókarbon olyan kifejezés, amelyet általában azokra az épületekre és a közlekedési módokra alkalmaznak, amelyek karbon-semlegesek. Egy olyan épületnek, amely zéró szén-dioxid hitelesítést kapott a Nemzetközi Living Future Institute-tól, az energiafelhasználását megújuló energiaforrásokkal kell ellensúlyoznia, az építésből származó szén-dioxid kibocsátáson felül.
  • Karbonnegatív: A karbonnegatív társaság több szén-dioxidot távolít el a légkörből, mint amennyit kibocsájt (a „klímapozitív” kifejezést felváltva használták a karbonnegatív értékkel). Ehhez a karbonsemlegesség elérésén túl kell lépni. Az Air Co brooklyni székhelyű vodka gyártó társaság, hulladék gázokat és szén-dioxidot termel az italgyártó üzemekben felhasznált növényekből vagy az etanol gyárakban. A gázt ezután cseppfolyósítják és a vállalat létesítményébe szállítják, ahol alkohollá alakítják.

A fogyasztók a maguk részéről már régóta óvakodtak a buzzy (élénk és izgalmas) marketing fogalmától. A vállalati zöldrefestés, amely az 1960-as években kezdődött és olyan marketing gyakorlat, amely elhiteti az ügyfelekkel, hogy a vállalat termékei környezetbarátabbak, mint valójában, amikor a vállalatok a „tudatos”, „fenntartható” és „etikus” szavakat jelenítik meg hirdetéseikben.

A felmérések szerint a fogyasztók manapság fenntartható piaci termékeket vásárolnak, nem csak azt mondják, hogy ezeket akarják. A piac tele van fenntartható termékekkel, és nagyobb a kockázata annak, hogy az adott termék valójában nem is fenntartható. 2018-ban a norvég fogyasztói hatóság bírálta a gyorsan divatossá vált óriást a H&M-et azzal, hogy a Tudatos Kollekcióját félrevezetően forgalmazta. A kereskedő nem konkretizálta azt, hogy mit jelent a fenntarthatóság, vagy milyen típusú „fenntartható” anyagokból gyártották a ruháit, ami megzavarhatja a vásárlókat.

Ennek az oka az, hogy a „zöld” termékek forgalomba hozatalához használt sok kifejezés, mint például a legtöbb márkajelző zsargon átláthatatlan, és a fogyasztók által eltérően értelmezhető. De a karbon-specifikus zsargon ezen új hulláma más, és nemcsak a márkák tűzik ki az ilyen típusú szén-dioxid csökkentési célokat maguk elé – hanem városok, államok és egyes esetekben országok is. A vállalatok vagy települések nem csak mondhatják azt, hogy karbonsemlegesek, hanem elméletileg képesnek kell lenniük arra, hogy dokumentálják és megmutassák, hogy például a fosszilis tüzelő anyagokról a megújuló energiára váltottak.

Több vállalat akar „karbonsemleges” lenni. Mit jelent ez? | ClimeNewsKép: A H&M 2010-ben indította el az első Tudatos Kollekcióját, amely egy lépés a fenntartható ruházat felé,
de néhány kritikus zöldrefestésnek tartja. Vallery Jean / FilmMagic

Míg a zöld zsargont elsősorban a termékek reklámozásához használják – ritkán maguk a vállalkozások is -, az újabb kifejezések, például a „karbonsemleges” és az „éghajlati szempontból pozitív”, újra fókuszálják a figyelmet a márkákra, utalva a vállalati felelősségvállalásra az ellátási lánc logisztikája, a munkaerő, az energia és az anyagok vonatkozásában. Van egy közös alapvető cél is: egy termék vagy vállalat szén-dioxid lábnyomának mérhető módon történő aktív csökkentése a legszigorúbb esetekben tudományos alapú célokkal.

A Natural Capital Partners környezetvédelmi tanácsadó ügynökség 2002-ben létrehozta az első karbon-semleges keretek egyikét, és egyértelmű iránymutatásokat készített azon vállalkozások számára, akik el akarják érni a karbonsemlegességet. Ez nem csak a szabványok halmaza, amelyet a vállalatok be tudnak számolni. Az Egyesült Királyságban a Brit Szabványügyi Intézet (BSI csoport) karbonsemleges programmal rendelkezik, melynek neve PAS 2060, és a nonprofit Climate Neutral olyan márkákkal működik együtt, mint az Allbirds és a Reformation, hogy segítsék őket a kibocsátások ellentételezésében és csökkentésében.

„A miénkhez hasonló protokoll értékes, mivel biztosítja ezt a hitelesített keretet, amelyre a vállalkozások hivatkozhatnak, és ezen információk mindenki számára nyilvánosan elérhetőek, tehát átlátható a folyamat” – mondta Rebecca Fay, a Natural Capital Partners marketing igazgatója a Vox-nak.

AZ INFORMÁCIÓK MINDENKI SZÁMÁRA NYILVÁNOSAN ELÉRHETŐEK, TEHÁT ÁTLÁTHATÓ A FOLYAMAT

A Natural Capital Partners jegyzőkönyve több mint 30 fajta karbonsemleges tanúsítványt kínál, amelyeket a vállalat választhat, hogy betartsa. Például egy vállalkozásnak lehetősége van külön-külön hitelesíteni iroda területét, termékét vagy működésének egyes részeit kabonsemlegesként. Ezután az ügynökséggel együttműködik az összes kibocsátás és a karbonlábnyom független értékelésében, és kitűz egy célt a nulla nettó szén-dioxid kibocsátás elérésére. Ehhez szükség lehet kisebb változtatásokra az irodáiban, például a világítási rendszer korszerűsítésére vagy működésének teljes megváltoztatására, például a megújuló energiára való áttéréshez a gyártási folyamatokban – mondta Fay.

A karbonsemlegesség elérésének útja minden vállalkozásnál másként néz ki, tette hozzá: „Ha nagy irodában bérel egy irodát, akkor kevésbé lesz lehetősége változtatni az épületben. Ha 10 alkalmazottal rendelkező vállalat vagy, a belső kibocsátás csökkentése könnyebb lehet.”

A környezettudatos társaságok általában karbonlábnyomuk csökkentésére összpontosítanak összességében, és a legtöbbjük tisztában van azzal, hogy a kibocsátások ellensúlyozása nem elegendő az éghajlatváltozás jelentős megállításához. Még mindig van egy nagy éghajlati adósságunk, amelyet kiegyenlítünk mondta Peter Miller, a Természeti Erőforrások Védelmi Tanácsától.

AZ ELLENTÉTELEZÉS VÁSÁRLÁSA JOBB, MINT SEMMIT NEM TENNI, DE ÖNMAGÁBAN NEM ELÉG!

Hasonlítsa össze az éghajlati adósságunkat olyan hitelkártya használatával, amely majdnem kimerült: Folytathatjuk a kártya használatát, mert kifizetjük a közelmúltban felhalmozott adósságunkat (szén-dioxid ellentételezések formájában), de nem tudjuk kifizetni a kártya teljes értékét, ha csak a költekezésünket tartjuk fenn. Ahogy a Vox újságírója, David Roberts írja: „Az éghajlatváltozás valódi legyőzése azt jelenti, hogy elérjük a nettó nulla szén-dioxid kibocsátást és végül a negatív kibocsátást. Ez azt jelenti, hogy mindent szén-dioxid mentesítünk. Minden gazdasági ágazatot. A fosszilis tüzelőanyagok minden felhasználását.”

„Tapasztalataink szerint egyik ügyfelünk sem csupán a kibocsátását ellensúlyozza” – mondta Fay, hivatkozva az ügynökség kutatására, miszerint hatszor nagyobb a valószínűsége annak, hogy a karbonsemleges célkitűzéssel rendelkező vállalatoknak van olyan célja is, hogy belsőleg csökkentsék a karbonlábnyomukat. „Egyes társaságok esetében az ellentételezés pótolja azt, amit belsőleg nem tudnak csökkenteni. Ez egy hatalmas mechanizmus, amely biztosítja, hogy a kibocsátások csökkenjenek jelenleg.”

Több vállalat akar „karbonsemleges” lenni. Mit jelent ez? | ClimeNewsKönnyű ujjal mutogatni az olyan fő szektorokra, mint a szállítás és az elektromosság, amikor a szén-dioxid szennyezésről beszélünk, de vannak olyan kis és nagy vállalatok is, amelyek túl akarják kompenzálni kibocsátásaikat – ténylegesen meghaladva a karbonsemlegességet. Ahhoz, hogy egy vállalkozás valóban „éghajlati szempontból pozitív” vagy karbonnegatív legyen, további lépéseket kell tennie annak biztosítása érdekében, hogy még több szén-dioxidot távolítson el a légkörből.

Nagyobb társaságok és akár államok esetében sokkal gyakrabbak az ígéretek akár a karbonsemlegesség, akár a negatív eredmény elérésére, azzal a feltevéssel, hogy ezek a nagyszabású változások fokozatosak és időbe telik az elérésük. A Microsoft (amely együttműködik a Natural Capital Partners-szel) egy januári blogban kijelentette, hogy „a semlegesség nem elegendő a világ szükségleteinek kielégítéséhez”, és egyértelmű tervet vázolt fel annak érdekében, hogy a kibocsátást a következő évtizedben a nullához közelítse.

 

Fontos, hogy a fogyasztók „bele ássák magukat a vállalatok különleges állításaiba”, legyen szó akár vállalásokról, akár tervekről – mondta Miller. Ezek a vállalkozások csak ellensúlyozzák a kibocsátásukat, vagy célokat tűznek-e ki a szén-dioxid felhasználásuk holisztikus csökkentésére? Ha egy társaság ígéretet tett arra, hogy egy meghatározott határidőn belül eléri a meghatározott szén-dioxid kibocsátási célt, akkor milyen tanúsítási csoportot tart be, és ki segít e cél elérésében? (Magyarországon két szervezet foglalkozik karbonsemlegesítéssel a BB Leading Solutions Kft. és a BOCS Civilizációtervezés Alapítvány, karbonkiegyenlítési és regisztrációs szolgáltatást pedig az OurOffset Nonprofit LLC. végzi.)

A vásárolni való kiválasztásának kapitalista terhe, túl gyakran a fogyasztóra hárul. Felelőtlen teljes mértékben figyelmen kívül hagyni a fogyasztók szerepét a jobb, fenntarthatóbb termékek megkövetelésében, de a karbonsemlegesség növekvő népszerűsége azt mutatja, hogyan válnak a vállalatok átláthatóbbá karbonlábnyomukat tekintve és tesznek aktív lépéseket annak csökkentésére.

„Mindannyiunk a felelőssége az, hogy mindent megtegyünk az éghajlati válság kezelése érdekében” – mondta Miller. „Ez igaz az egyénekre és a vállalatokra is.”

Forrás: Vox Media, írta Terry Nguyen
Fordította: Rasid Said

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.