COP28

Vihar a zárónyilatkozat körül – COP28

Vihar a zárónyilatkozat körül: meghosszabbítják a COP28 klímacsúcsot.

A végső változat nem tartalmazza a fosszilis tüzelőanyagok kötelező érvényű kivezetését, ezért az EU miniszterei közölték: távoznak a tanácskozásról, ha nem módosítják a szöveget.

Nem példa nélküli, hogy az elhúzódó viták miatt meghosszabbítanak egy klímacsúcsot, ez történt most is Dubajban, miután a zárónapra nem hogy nem sikerült kompromisszumra jutni a fosszilis energia kivezetéséről, de a vita még ki is éleződött.

Az elvileg kedden záruló COP28 új kötelezettségvállalásokat próbál elfogadni nyolc évvel a Párizsi Megállapodás után, amelynek fő célját, a globális átlaghőmérséklet növekedésének 1,5 Celsius fokos maximalizálását máig nem sikerült teljesíteni. A fő ellentét a vezető ipari államok és az olajtermelő országok között van, amelyek nem akarják kötelezően kivezetni az olajat és a gázt.

A zárónapra azért éleződött ki a konfliktus, mert előtte, hétfő délután módosult a COP28 zárónyilatkozata, a vendéglátó Emírségek szövegmódosítása az már nem tartalmazza a fosszilis tüzelőanyagok globális kivonására vonatkozó közös kötelezettségvállalást.

.
A legfontosabb passzust kivették a klímatervezetből, Baerbock egyértelmű: “Nem elfogadható” …És bravó a fiatal aktivistának Licypriya Kangujamnak (12 éves), aki berontott a magas szintű plenáris eseményre és megzavarta azt! Az egyetlen bűne, hogy a fosszilis tüzelőanyagok kivonását kérte, ami ma a klímaválság legfőbb oka. A tiltakozás után több mint 30 percig őrizetben tartották és utána kirúgták a COP28-ról.

Az új változat, amelyet helyi idő szerint hétfő este mutattak be hosszas késlekedés után Dubajban, ehelyett csak a fosszilis energia csökkentését irányozza elő. A mostani szöveg így fogalmaz:

A fosszilis tüzelőanyagok fogyasztásának és termelésének méltányos, rendezett és kiegyensúlyozott módon történő csökkentése annak érdekében, hogy 2050-re a tudományos bizonyítékokkal összhangban elérjük a nettó nulla kitermelést.

Bírálói szerint az egész energiacsomag csak laza intézkedésekből áll, amelyek hatályba lépése opcionális. A klímaaktivisták szerint azonban a fosszilis tüzelőanyagok fokozatos kivezetéséről szóló döntés feltétlenül szükséges a 1,5 fokos határérték betartásához.

A német külügyminiszter a jelek szerint az EU közös álláspontját fogalmazta meg, amikor az elsők között bírálta a tervezetet. Annalena Baerbock szerint az “nem hatékony és kiábrándító”, és “messze van attól, amire a világnak szüksége van ahhoz, hogy visszatérjen az 1,5 fokos pályára”.

A szöveg főbb elemei “számunkra, mint Európai Unió számára elfogadhatatlanok” – hangsúlyozta, bírálva azt is, hogy a szénnel kapcsolatos megfogalmazás sem megfelelő, mivel engedélyezné az új széntüzelésű erőműveket. Baerbock szerint “ez rossz jelzéseket küld a világ és a gazdaságunk felé”.

Eamon Ryan ír miniszter a sajtónak nyilatkozva kijelentette: “Az EU elhagyja a klímacsúcsot, ha a megállapodás tervezetét nem változtatják meg”. Ő is azt mondta, hogy a javasolt megállapodástervezet teljesen elfogadhatatlan a fosszilis tüzelőanyagok fokozatos kivonása és az éghajlatváltozás finanszírozásáról szóló nyilatkozatok tekintetében.

Cedric Schuster miniszter, a szigetországok csoportjának (AOSIS) elnöke a COP28 konferencián kijelentette: “Nem azért jöttünk ide, hogy aláírjuk a halálos ítéletünket. Azért jöttünk ide, hogy harcoljunk az 1,5 fokért, és az ennek eléréséhez vezető egyetlen útért: a fosszilis tüzelőanyagok fokozatos kivezetéséért… Nem megyünk csendben a vizes sírba”.

A fosszilis tüzelőanyagok fokozatos kivonása különösen a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagjait érintené érzékenyen, ezért a zárónyilatkozat megvétózását is kilátásba helyezték. Dubaji küldöttségi körökből származó információk szerint az Egyesült Arab Emírségekre különösen Szaúd-Arábia gyakorolt nyomást, hogy a fosszilis tüzelőanyagok kötelező kivonása ne kerüljön bele a nyilatkozattervezetbe.

Forrás: Euronews


rampi

Recent Posts

Szén-dioxid kibocsátás és oxigénkoncentráció

Hogyan hat a jövőbeni felmelegedés és CO2-kibocsátás az oxigénkoncentrációra? Az oxigénszint csökken a fosszilis tüzelőanyagok…

4 nap ago

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

1 hét ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

2 hét ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

3 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

4 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

4 hét ago