Vihar a zárónyilatkozat körül – COP28

Vihar a zárónyilatkozat körül: meghosszabbítják a COP28 klímacsúcsot.

A végső változat nem tartalmazza a fosszilis tüzelőanyagok kötelező érvényű kivezetését, ezért az EU miniszterei közölték: távoznak a tanácskozásról, ha nem módosítják a szöveget.

Vihar a zárónyilatkozat körül - COP28

Nem példa nélküli, hogy az elhúzódó viták miatt meghosszabbítanak egy klímacsúcsot, ez történt most is Dubajban, miután a zárónapra nem hogy nem sikerült kompromisszumra jutni a fosszilis energia kivezetéséről, de a vita még ki is éleződött.

Az elvileg kedden záruló COP28 új kötelezettségvállalásokat próbál elfogadni nyolc évvel a Párizsi Megállapodás után, amelynek fő célját, a globális átlaghőmérséklet növekedésének 1,5 Celsius fokos maximalizálását máig nem sikerült teljesíteni. A fő ellentét a vezető ipari államok és az olajtermelő országok között van, amelyek nem akarják kötelezően kivezetni az olajat és a gázt.

A zárónapra azért éleződött ki a konfliktus, mert előtte, hétfő délután módosult a COP28 zárónyilatkozata, a vendéglátó Emírségek szövegmódosítása az már nem tartalmazza a fosszilis tüzelőanyagok globális kivonására vonatkozó közös kötelezettségvállalást.

.
A legfontosabb passzust kivették a klímatervezetből, Baerbock egyértelmű: “Nem elfogadható” …És bravó a fiatal aktivistának Licypriya Kangujamnak (12 éves), aki berontott a magas szintű plenáris eseményre és megzavarta azt! Az egyetlen bűne, hogy a fosszilis tüzelőanyagok kivonását kérte, ami ma a klímaválság legfőbb oka. A tiltakozás után több mint 30 percig őrizetben tartották és utána kirúgták a COP28-ról.

Az új változat, amelyet helyi idő szerint hétfő este mutattak be hosszas késlekedés után Dubajban, ehelyett csak a fosszilis energia csökkentését irányozza elő. A mostani szöveg így fogalmaz:

A fosszilis tüzelőanyagok fogyasztásának és termelésének méltányos, rendezett és kiegyensúlyozott módon történő csökkentése annak érdekében, hogy 2050-re a tudományos bizonyítékokkal összhangban elérjük a nettó nulla kitermelést.

Bírálói szerint az egész energiacsomag csak laza intézkedésekből áll, amelyek hatályba lépése opcionális. A klímaaktivisták szerint azonban a fosszilis tüzelőanyagok fokozatos kivezetéséről szóló döntés feltétlenül szükséges a 1,5 fokos határérték betartásához.

A német külügyminiszter a jelek szerint az EU közös álláspontját fogalmazta meg, amikor az elsők között bírálta a tervezetet. Annalena Baerbock szerint az “nem hatékony és kiábrándító”, és “messze van attól, amire a világnak szüksége van ahhoz, hogy visszatérjen az 1,5 fokos pályára”.

A szöveg főbb elemei “számunkra, mint Európai Unió számára elfogadhatatlanok” – hangsúlyozta, bírálva azt is, hogy a szénnel kapcsolatos megfogalmazás sem megfelelő, mivel engedélyezné az új széntüzelésű erőműveket. Baerbock szerint “ez rossz jelzéseket küld a világ és a gazdaságunk felé”.

Eamon Ryan ír miniszter a sajtónak nyilatkozva kijelentette: “Az EU elhagyja a klímacsúcsot, ha a megállapodás tervezetét nem változtatják meg”. Ő is azt mondta, hogy a javasolt megállapodástervezet teljesen elfogadhatatlan a fosszilis tüzelőanyagok fokozatos kivonása és az éghajlatváltozás finanszírozásáról szóló nyilatkozatok tekintetében.

Cedric Schuster miniszter, a szigetországok csoportjának (AOSIS) elnöke a COP28 konferencián kijelentette: “Nem azért jöttünk ide, hogy aláírjuk a halálos ítéletünket. Azért jöttünk ide, hogy harcoljunk az 1,5 fokért, és az ennek eléréséhez vezető egyetlen útért: a fosszilis tüzelőanyagok fokozatos kivezetéséért… Nem megyünk csendben a vizes sírba”.

A fosszilis tüzelőanyagok fokozatos kivonása különösen a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagjait érintené érzékenyen, ezért a zárónyilatkozat megvétózását is kilátásba helyezték. Dubaji küldöttségi körökből származó információk szerint az Egyesült Arab Emírségekre különösen Szaúd-Arábia gyakorolt nyomást, hogy a fosszilis tüzelőanyagok kötelező kivonása ne kerüljön bele a nyilatkozattervezetbe.

Forrás: Euronews


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.