Vészhelyzet

2023 a rekord szélsőségek éve: új jelentés

2023-ban olyan anomáliák, mint a magas hőmérséklet, az óceánok felmelegedése és a gyakoribb erdőtüzek eddig soha nem látott rekordokat érnek el – derül ki egy nemzetközi kutatócsoport, köztük Johan Rockström, a Potsdami Klímakutató Intézet (PIK) igazgatójának új jelentéséből.

A tudósok úgy találják, hogy ezek a rekordok gyengítik a Föld életjeleit, és arra figyelmeztetnek, hogy az egyre gyakoribbá váló éghajlati jelenségek az évszázad végére esetleg veszélyeztethetik a Föld életét, ha a szokásos módon folytatódik a tevékenység (.PDF).

Árvíz és vízkár Cavalier, Pembina és Cavalier megyékben Észak-Dacotában, az Egyesült Államokban. Fotó: L: USDA, CC BY 2.0.

A tudósok megjegyzik, hogy az éghajlatváltozás nyomon követésére használt 35 bolygószintű életjel közül 20 rekordszintű szélsőértéket mutat. Az új adatok azt illusztrálják, hogy számos, az éghajlattal kapcsolatos rekord “óriási különbségekkel” megdőlt 2023-ban, különösen az óceánok hőmérsékletével és a tengeri jéggel kapcsolatosak. Az ilyen anomáliák egyre gyakrabban fordulhatnak elő, és egyre súlyosabb hatással lehetnek a földi életre.

A mostani jelentésben szereplő legfontosabb számok között:

  • A fosszilis tüzelőanyagok támogatása – a kormányok olyan intézkedései, amelyek mesterségesen csökkentik az energiatermelés költségeit, emelik a termelők által kapott árat vagy csökkentik a fogyasztók által fizetett árat – 2021 és 2022 között nagyjából megduplázódott, 531 milliárd dollárról valamivel több mint 1 billió dollárra.
  • Már idén a kanadai erdőtüzek több mint 1 gigatonnányi szén-dioxiddal járultak hozzá a légkörbe kerüléshez, ami nagyobb, mint Kanada 2021-es teljes üvegházhatásúgáz-kibocsátása, amely 0,67 gigatonna.
  • 2023-ban már 38 olyan nap volt, amikor a globális átlaghőmérséklet több mint 1,5 Celsius-fokkal haladta meg az iparosodás előtti szintet. Az idei évig az ilyen napok ritkaságnak számítottak – jegyzik meg a szerzők.
  • A Föld felszínének valaha mért legmagasabb átlagos hőmérséklete júliusban volt, és a tudósok szerint ez lehetett a legmagasabb felszíni hőmérséklet, amelyet a bolygó az elmúlt 100 ezer évben látott.

A szerzők olyan globális gazdaságra való áttérést javasolnak, amely az emberi jólétet helyezi előtérbe, és visszaszorítja a túlfogyasztást és a túlzott kibocsátást. A konkrét ajánlások között szerepel a fosszilis tüzelőanyagok támogatásának fokozatos megszüntetése és az erdővédelmi erőfeszítések fokozása. A kutatócsoport hangsúlyozza, hogy a szélsőséges időjárási és egyéb éghajlati hatások aránytalanul nagy mértékben érintik a legszegényebbeket, akik a legkevésbé járultak hozzá az éghajlatváltozáshoz.

Szerzők: Newsome, Beverly E. Law, Luiz Marques, Timothy M. Lenton, Chi Xu, Saleemul Huq, Leon Simons, Sir David Anthony King (2023): Az éghajlat helyzetéről szóló 2023. évi jelentés: BioScience, 2023, 0, 1-10 [DOI: 10.1093/biosci/biad080].

Forrás: PIK

Kapcsolódó:


rampi

Recent Posts

Szén-dioxid kibocsátás és oxigénkoncentráció

Hogyan hat a jövőbeni felmelegedés és CO2-kibocsátás az oxigénkoncentrációra? Az oxigénszint csökken a fosszilis tüzelőanyagok…

3 nap ago

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

1 hét ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

2 hét ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

3 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

4 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

4 hét ago