Folyamatban az ökoszisztéma pusztításának bűncselekménnyé nyilvánítása

A nemzetközi jogászok tervezetet készítenek, az ökoszisztéma pusztításának bűncselekménnyé nyilvánítására.

Az „ökocid” (a természeti környezet szándékos vagy gondatlan emberi cselekedetek általi megsemmisítése) jogi meghatározásának terve az európai országok és a kis szigetországok támogatását vonzza.

Folyamatban az ökoszisztéma pusztításának bűncselekménnyé nyilvánítása | ClimeNewsFüst keletkezik az amazóniai esőerdő-rezervátumban illegálisan meggyújtott tűz által. A tervek szerint a bűncselekmény minősítés tömeges, szisztematikus vagy széles körű megsemmisítés esetén lépne hatályba.
Fotó: Carl de Souza / AFP / Getty Images

A nemzetközi ügyvédek terveket készítenek egy jogilag végrehajtható “ökocid” bűncselekményről – a világ ökoszisztémáinak megsemmisítéséről bűncselekménynek minősítve azt-, amely máris vonzza az európai országok és szigetországok támogatását az emelkedő tengerszint miatt.

A kezdeményezést koordináló testület elnöke: Philippe Sands QC, a University College London, és Florence Mumba, a nemzetközi büntetőbíróság (ICC) volt bírája.

A cél az „ökocid” jogi meghatározásának kidolgozása, amely kiegészítené a többi létező nemzetközi bűncselekményt, például az emberiség elleni bűncselekményeket, a háborús bűncselekményeket és a népirtást.

A Stop Ecocide Alapítvány által a svéd parlamenti képviselők kérésére összehívott projektet, ebben a hónapban indították el, amely egybeesik a náci vezetők 1945-ben kezdődött nürnbergi háborús bűnökkel kapcsolatos tárgyalásának 75. évfordulójával.

Több kis szigetország, a Csendes-óceánon, az Indiai-óceánon és a Maldív-szigeteken, köztük Vanuatu, az ICC tavalyi decemberi éves államok közötti közgyűlése az ökocid bűncselekmény „komoly mérlegelését” kérte.

Emmanuel Macron, a francia elnök is kiállt az ötlet mellett és a belga kormány is megígérte támogatását. Az árnyék igazságügyi titkár, David Lammy szintén az ökocidák törvénybe történő beépítését szorgalmazta.

A hágai székhelyű nemzetközi büntetőbíróság korábban azt ígérte, hogy rangsorolja azokat a bűncselekményeket, amelyek a „környezet pusztítását”, a „természeti erőforrások kiaknázását” és a föld „illegális birtoklását” eredményezik.

A Nemzetközi Büntetőbíróság 2016-ban kiadott szakpolitikai dokumentuma szerint, hivatalosan nem terjeszti ki joghatóságát, de a meglévő bűncselekményeket, például az emberiség elleni bűncselekményeket tágabb összefüggésben fogja értékelni. Eddig nem volt ilyen jellegű hivatalos vizsgálat vagy vád.

Sands elmondta: „Itt az ideje, hogy kiaknázzuk a nemzetközi büntetőjog erejét globális környezetünk védelme érdekében. Remélem, hogy ez a csoport képes… olyan praktikus, hatékony és fenntartható meghatározást kovácsolni, amely támogatást vonzhat és lehetővé teszi az ICC alapszabályának módosítását.”

Mumba, a Khmer Rouge törvényszékének bírája és Zambia volt legfelsőbb bíróság bírója szerint: „Az ökocid nemzetközi bűncselekménye fontos lehet, hogy az egyéni / állami felelősség szabályozható legyen az egyensúly elérése érdekében, az emberiség és a természet túlélése érdekében.”

Jojo Mehta asszony, a Stop Ecocide Alapítvány elnöke a Guardiannak elmondta: „Az esetek többségében valószínűleg vállalati bűncselekményről van szó. Valaminek a Nemzetközi Büntetőbíróságon való bűncselekménnyé nyilvánítása azt jelenti, hogy az azt megerősítő nemzeteknek be kell építeniük saját nemzeti jogszabályaikba.”

„Ez azt jelenti, hogy rengeteg lehetőség kínálkozna a [szabálysértő vállalatok] büntetőeljárás alá vonásához az egész világon.”

Mehta szerint a megfogalmazó testület egyik kihívása az lenne, ha meghatároznák, mikor lép életbe egy ökocid bűncselekmény. Egyetlen fa kivágása a falu zöld környezetében nem lenne elegendő – magyarázta.

„Ennek tömeges, szisztematikus vagy széleskörű pusztítást kell magába foglalnia” – tette hozzá. „Valószínűleg hatalmas méretű erdőirtásról beszélünk az Amazonas-on, mélytengeri fenék vonóval vagy olajszennyezéssel. Ugyanarra a szintre akarjuk helyezni ezt, mint az ICC által vizsgált atrocitásokat.”

A 13 fős jogi szakértői testület a világ minden részéről képviselik magukat, közöttük Tuiloma Neroni Slade (Szamoa) dolgozik ezen, aki egyben az ICC korábbi bírája. A terveik szerint a jövő év elején befejezik munkájukat.

Rasid Said | Forrás: The Guardian

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.