Éghajlati visszacsatolásra figyelmeztetnek

A tudósok számos veszélyes éghajlati visszacsatolásra figyelmeztetnek

Az éghajlatváltozás mérséklésére irányuló jelenlegi tervek elégtelenek lehetnek

Éghajlati visszacsatolásra figyelmeztetnek
KÉP: AZ ERDŐTÜZEK ÉS A KLÍMAVÁLTOZÁS KÖZÖTTI VISSZACSATOLÁS

SZAKÉRTŐK ÁLTAL LEKTORÁLT PUBLIKÁCIÓ | TERMÉSZETVÉDELMI BIOLÓGIAI INTÉZET

Egy nemzetközi kutatócsoport – köztük az Oregoni Állami Egyetem (OSU) tudósai – által írt új jelentés (.PDF) számos kockázatos éghajlati visszacsatolási hurokra figyelmeztet, és arra, hogy mind a kutatás, mind a politika terén lépésekre van szükség. A One Earth című tudományos folyóiratban ma megjelent jelentés szerint részben az éghajlat visszacsatolását felerősítő hatások miatt “a jövőbeni felmelegedés korlátozásához a kibocsátások nagyon gyors visszaszorítására lesz szükség”.

Az Egyesült Államok és Európa kutatói 41 olyan éghajlati visszacsatolási hurkot soroltak fel és írtak le, amelyek jelentős hatással vannak az éghajlatváltozás kilátásaira.

Az éghajlati visszacsatolási hurkok olyan folyamatok, amelyek felerősíthetik vagy csökkenthetik az üvegházhatású gázok kibocsátásának hatásait, és ezzel egy ciklikus láncreakciót indítanak el, amely újra és újra megismétlődik.

Számos nagyméretű, a felmelegedést erősítő visszacsatolás létezik. A kutatók összesen 27 erősítő visszacsatolást, 7 csillapító visszacsatolást és 7 bizonytalan visszacsatolást azonosítottak.

A vezető szerzők, Christopher Wolf, az OSU posztdoktori kutatója és William Ripple, az OSU kiváló ökológiaprofesszora mellett több amerikai és nemzetközi tudós is társszerzőként szerepel a jelentésben. Ripple a Conservation Biology Institute (Természetvédelmi Biológiai Intézet) munkatársa is.

A szerzők több különösen aggasztó visszacsatolási hurkot emelnek ki, mint például a permafroszt-visszacsatolás, amely során a hőmérséklet emelkedése a permafroszt felolvadásához vezet, ami több szén-dioxid- és metánkibocsátást eredményez, ami további felmelegedéshez vezet. Más potenciálisan veszélyes visszacsatolások közé tartozik a kiszáradó vagy parázsló tőzeglápok és az erdők kipusztulása. Mivel ezek a visszacsatolások még nem feltétlenül szerepelnek teljes mértékben az éghajlati modellekben, a jelenlegi kibocsátáscsökkentési tervek nem biztos, hogy megfelelően korlátozzák a jövőbeli felmelegedést. Ráadásul “egyes éghajlati visszacsatolási hurkokhoz fordulópontok társulnak, ami megnehezíti hatásuk visszafordítását” – mondta Jillian Gregg társszerző, a Terrestrial Ecosystems Research Associates kutatója.

A számos felerősítő éghajlati visszacsatolás miatt a szerzők két ajánlást fogalmaznak meg. Ami az éghajlatkutatást illeti, gyors átmenetre van szükség az integrált földrendszer-tudomány irányába, hogy teljes mértékben figyelembe lehessen venni az éghajlatot befolyásoló biológiai, társadalmi és egyéb kölcsönhatásokat. Az éghajlat-politika tekintetében ambiciózusabb terveket kell követni a kibocsátáscsökkentésre, tekintettel mind a folyamatban lévő éghajlati katasztrófákra, mind a hosszú távú katasztrófakockázatokra. Ezek a tervek magukban foglalhatnák a természetalapú megoldások alkalmazását, hogy több szenet vonjanak ki a légkörből. “A nagy természetes szén-dioxid-nyelők, például az erdők stratégiai létrehozása kritikus lépés a szén-dioxid-semlegesség elérése felé” – mondta Ripple.

A szerzők végezetül felhívást tettek közzé az átalakító változásokra az éghajlati válság és a visszacsatolási hurkok jelentette veszélyek kezelése érdekében. Wolf szerint “olyan szakpolitikákra van szükség, amelyek elősegítik az átalakító és társadalmilag igazságos változásokat számos ágazatban, beleértve az energia- és élelmiszertermelést is”.

A tanulmányhoz kapcsolódóan elindult egy visszacsatolási hurkokat tartalmazó weboldal, amelyen a tanulmány által inspirált animált visszacsatolási hurkokat találunk.

Összesített CO2-kibocsátás

Wolf, Ripple és Gregg mellett öt másik tudós is társszerzője a tanulmánynak:

Timothy M. Lenton az Exeteri Egyetemről, Susan M. Natali és Philip B. Duffy a Woodwell Klímakutató Központból, Johan Rockström és Hans Joachim Schellnhuber a Potsdami Éghajlatkutató Intézetből.

Forrás: EurekAlert!


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.