2023 a rekord szélsőségek éve: új jelentés

2023-ban olyan anomáliák, mint a magas hőmérséklet, az óceánok felmelegedése és a gyakoribb erdőtüzek eddig soha nem látott rekordokat érnek el – derül ki egy nemzetközi kutatócsoport, köztük Johan Rockström, a Potsdami Klímakutató Intézet (PIK) igazgatójának új jelentéséből.

A tudósok úgy találják, hogy ezek a rekordok gyengítik a Föld életjeleit, és arra figyelmeztetnek, hogy az egyre gyakoribbá váló éghajlati jelenségek az évszázad végére esetleg veszélyeztethetik a Föld életét, ha a szokásos módon folytatódik a tevékenység (.PDF).

2023 a rekord szélsőségek éve: új jelentésÁrvíz és vízkár Cavalier, Pembina és Cavalier megyékben Észak-Dacotában, az Egyesült Államokban. Fotó: L: USDA, CC BY 2.0.

A tudósok megjegyzik, hogy az éghajlatváltozás nyomon követésére használt 35 bolygószintű életjel közül 20 rekordszintű szélsőértéket mutat. Az új adatok azt illusztrálják, hogy számos, az éghajlattal kapcsolatos rekord “óriási különbségekkel” megdőlt 2023-ban, különösen az óceánok hőmérsékletével és a tengeri jéggel kapcsolatosak. Az ilyen anomáliák egyre gyakrabban fordulhatnak elő, és egyre súlyosabb hatással lehetnek a földi életre.

Éghajlati visszacsatolásra figyelmeztetnek

A mostani jelentésben szereplő legfontosabb számok között:

  • A fosszilis tüzelőanyagok támogatása – a kormányok olyan intézkedései, amelyek mesterségesen csökkentik az energiatermelés költségeit, emelik a termelők által kapott árat vagy csökkentik a fogyasztók által fizetett árat – 2021 és 2022 között nagyjából megduplázódott, 531 milliárd dollárról valamivel több mint 1 billió dollárra.
  • Már idén a kanadai erdőtüzek több mint 1 gigatonnányi szén-dioxiddal járultak hozzá a légkörbe kerüléshez, ami nagyobb, mint Kanada 2021-es teljes üvegházhatásúgáz-kibocsátása, amely 0,67 gigatonna.
  • 2023-ban már 38 olyan nap volt, amikor a globális átlaghőmérséklet több mint 1,5 Celsius-fokkal haladta meg az iparosodás előtti szintet. Az idei évig az ilyen napok ritkaságnak számítottak – jegyzik meg a szerzők.
  • A Föld felszínének valaha mért legmagasabb átlagos hőmérséklete júliusban volt, és a tudósok szerint ez lehetett a legmagasabb felszíni hőmérséklet, amelyet a bolygó az elmúlt 100 ezer évben látott.

A szerzők olyan globális gazdaságra való áttérést javasolnak, amely az emberi jólétet helyezi előtérbe, és visszaszorítja a túlfogyasztást és a túlzott kibocsátást. A konkrét ajánlások között szerepel a fosszilis tüzelőanyagok támogatásának fokozatos megszüntetése és az erdővédelmi erőfeszítések fokozása. A kutatócsoport hangsúlyozza, hogy a szélsőséges időjárási és egyéb éghajlati hatások aránytalanul nagy mértékben érintik a legszegényebbeket, akik a legkevésbé járultak hozzá az éghajlatváltozáshoz.

Szerzők: Newsome, Beverly E. Law, Luiz Marques, Timothy M. Lenton, Chi Xu, Saleemul Huq, Leon Simons, Sir David Anthony King (2023): Az éghajlat helyzetéről szóló 2023. évi jelentés: BioScience, 2023, 0, 1-10 [DOI: 10.1093/biosci/biad080].

Forrás: PIK

Kapcsolódó:

A VILÁG TUDÓSAINAK SZÖVETSÉGE


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.