A bolygóhatárok közül kilencből hatot már átléptek!

BOLYGÓHATÁROK – PLANETARY BOUNDARIES
Az összes bolygóhatárt először térképezték fel, kilencből hatot már átléptek.

Egy nemzetközi tudóscsoport most először képes részletes vázlatot adni a bolygó ellenálló képességéről, feltérképezve mind a kilenc határfolyamatot, amelyek meghatározzák az emberiség biztonságos működési terét.

A bolygóhatárok közül kilencből hatot már átléptek!Az erdőtüzek füstje elhomályosítja a seattle-i égboltot. Fotó: L: JINGXUAN JI via Canva.

A történet kiemelkedő pontjai

  • Az emberi tevékenység minden eddiginél jobban befolyásolja a Föld éghajlatát és ökoszisztémáit, ami veszélyezteti az egész bolygó stabilitását
  • Most először került sor mind a kilenc bolygóhatár felmérésére.
  • Hat határértéket már átléptek.

A globális felmelegedéstől a bioszférán át az erdőirtásig, a szennyező anyagoktól és a műanyagtól a nitrogénciklusokig és az édesvízig: A kilenc bolygóhatárból hatot átléptek, miközben ezzel egyidejűleg az összes határfolyamatban növekszik a nyomás – derül ki a Science Advances című folyóiratban megjelent új kutatásból (.PDF).

A bolygóhatárok 2023-as frissített változata. CC BY-NC-ND 3.0 licenc alatt. Forrás: “Azote for Stockholm Resilience Centre, based on analysis in Richardson et al 2023”. Az illusztráció letölthető innen.

“A bolygóhatárokról szóló frissítés egyértelműen egy rosszul lévő beteget ábrázol, mivel a bolygóra nehezedő nyomás növekszik, és a létfontosságú határok átlépnek. Nem tudjuk, meddig léphetjük át ezeket a kulcsfontosságú határokat, mielőtt az együttes nyomás visszafordíthatatlan változásokhoz és károkhoz vezet” – mondja Johan Rockström, a Központ kutatója és társszerzője, a Potsdami Éghajlati Hatáskutató Intézet (PIK) igazgatója és a Stockholmi Egyetem Stockholm Resilience Centre környezettudományi professzora.

Az új tanulmány az először 2009-ben bemutatott bolygóhatár-keretrendszer harmadik nagy értékelése. Ez az első, amely a bolygónk stabilitását és ellenálló képességét fenntartó mind a kilenc folyamat és rendszer teljes körű ellenőrzését nyújtja. Bár egy határ átlépése nem egyenlő az egyik napról a másikra bekövetkező drasztikus változásokkal, ezek együttesen kritikus küszöbértéket jelentenek az embereket és az ökoszisztémákat, amelyeknek részei vagyunk, fenyegető növekvő kockázatok szempontjából.

Nem tudjuk, meddig léphetjük át ezeket a kulcsfontosságú határokat, mielőtt az együttes nyomás visszafordíthatatlan változásokhoz és károkhoz vezet.

Johan Rockström, társszerző és a Központ kutatója

A vezető szerző, Katherine Richardson, a biológiai oceanográfia professzora és a Koppenhágai Egyetem Fenntarthatósági Tudományos Központjának vezetője tovább magyarázza:

“A Földre úgy gondolhatunk, mint egy emberi testre, a bolygó határaira pedig úgy, mint a vérnyomásra. A 120/80 feletti érték nem jelez biztos szívrohamot, de növeli a kockázatot, ezért a vérnyomás csökkentésén dolgozunk. Az 1990-es években az ózonpusztulás határértékét túllépték, de – a Montreali Jegyzőkönyv által katalizált globális kezdeményezéseknek köszönhetően – ezt a határt már nem lépik át.”

Aeroszolok, új entitások és édesvíz

Az új tudományos bizonyítékok most lehetővé teszik a csoport számára, hogy számszerűsítse a légköri aeroszolterhelés határát. Ezt a határt még nem lépik át, de a növekvő terhelés nyilvánvaló azokban a nagy régiókban, ahol a levegő részecskeszennyezése hatással van a monszunrendszerekre.

Az új entitások határát most már számszerűsítették, és az értékelés megerősíti, hogy az átlépte a határt. Ez magában foglalja az ember által létrehozott összes új kémiai vegyület, például a mikroműanyagok, a peszticidek és a nukleáris hulladékok bevezetését és felhalmozódását.

A Föld egy élő bolygó, így a következményeket lehetetlen megjósolni.

Sarah Cornell, társszerző és a Központ kutatója

Az édesvízhatár ma már mind a zöld vízzel (láthatatlan víz, amelyet a talajban és a növényekben tartanak a gazdaságokban, erdőkben stb.), mind a kék vízzel (látható víz a folyókban, tavakban stb.) foglalkozik – mindkét határ átlépésre kerül.

Egy másik újdonságként új megközelítést vezettek be a bioszféra integritásának dinamikus értékelésére. Ez az ökoszisztémák károsodott működésének bizonyítékait tárja fel, ami azt mutatja, hogy ez már a 19. század végén átlépte a határt, amikor a globális mezőgazdaság és erdőgazdálkodás első jelentős terjeszkedése megtörtént.

A bolygó éghajlatának és ökoszisztémáinak rendszerként való megértése

Ezen új eredmények fényében a kutatók hangsúlyozzák, hogy a Föld ellenálló képessége jóval túlmutat az éghajlatváltozáson.

“A planetáris határok keretrendszer segít a tudósoknak nyomon követni és kommunikálni, hogy ezek a növekvő nyomások hogyan destabilizálják bolygónkat. A Föld egy élő bolygó, így a következményeket lehetetlen megjósolni. Ezért egyre többet dolgozunk együtt a politikai döntéshozókkal, a vállalkozásokkal és a társadalom szélesebb rétegével, hogy megpróbáljuk enyhíteni az összes határt érintő nyomást” – hangsúlyozza Sarah Cornell társszerző, a Stockholmi Egyetem Stockholm Resilience Centre munkatársa.

Az 1990-es években túllépték az ózonpusztulás határát, de – a Montreali Jegyzőkönyv által katalizált globális kezdeményezéseknek köszönhetően – ezt a határt már nem lépik át.

Katherine Richardson, vezető szerző

A tanulmányban nagy szerepet játszott az átfogó számítógépes modellek és szimulációk alkalmazása. A Föld rendszer működésének számítógépes modelljeit a bioszféra éghajlata és ökoszisztémái közötti kölcsönhatások tanulmányozására használják. A szimulációkat több száz évre a jövőre vonatkozóan végezték el, hogy ne csak a változásokra viszonylag gyorsan reagáló folyamatokat, hanem a sokkal lassabb Földrendszer-folyamatokat is figyelembe vegyék, amelyek végső soron meghatározzák a ma okozott környezeti változások kimenetelét.

“A tudomány és a világ egésze valóban aggódik a bolygó társadalmait sújtó szélsőséges éghajlati események miatt, mivel mindössze 25 év alatt már a harmadik, ember által felerősített El Niñót éljük át. Ami azonban még ennél is jobban aggaszt minket, az a bolygónk ellenálló képességének csökkenésére utaló jelek, amelyek a bolygói határértékek átlépésében nyilvánulnak meg, ami közelebb visz minket a fordulópontokhoz, és bezárja az ablakot arra, hogy bármilyen esélyünk legyen tartani az 1,5°C-os bolygói éghajlati határértéket” – mondja Johan Rockström.

Az új bolygóhatár-értékelés hangsúlyozza az ember és a bolygó közötti szoros és összetett kapcsolatot. Alapot ad a Föld ellenálló képességének védelmére, helyreállítására és újjáépítésére irányuló szisztematikusabb erőfeszítésekhez.

“Végső soron rávilágít az antropocénben való élet környezeti következményeire, valamint a bolygó jövőbeli gondnokaként viselt felelősségünkre” – zárja a tanulmányt Ingo Fetzer, a Stockholmi Egyetem Stockholmi Ellenálló Képesség Központjának társszerzője.

Olvassa el a “Föld kilenc bolygóhatárból haton túl” című cikket (.PDF)”

Forrás: Stockholmi Egyetem Stockholm Resilience Centre


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.