A kibocsátások továbbra is fenntarthatatlan növekedési pályán

A globális CO2-kibocsátás az eredetileg vártnál kevésbé emelkedett 2022-ben, mivel a tiszta energiaforrások növekedése ellensúlyozta a nagyobb szén- és olajfelhasználás hatásának nagy részét.

A kibocsátások továbbra is fenntarthatatlan növekedési pályán

A globális energiaválság közepette a szénre való áttérésből eredő kibocsátásnövekedés veszélye nem valósul meg, mivel a megújuló energiaforrások, az elektromos meghajtású járművek, a hőszivattyúk, a hatékonyság és más tényezők visszafogták a CO2-emelkedést.

Az IEA frissen közzétett új elemzése szerint az energiával kapcsolatos globális szén-dioxid-kibocsátás 2022-ben kevesebb mint 1%-kal emelkedett – kisebb mértékben, mint azt eredetileg feltételezték -, mivel a napenergia, a szélenergia, az elektromos meghajtás, a hőszivattyúk és az energiahatékonyság növekedése segítette a szén és a kőolaj fokozott felhasználásának hatásának korlátozását a globális energiaválság közepette.

Bár a kibocsátások tavalyi növekedése jóval kisebb volt, mint a 2021-re tervezett rendkívüli, több mint 6%-os ugrás, a kibocsátások továbbra is fenntarthatatlan növekedési pályán maradnak, ami erőteljesebb fellépést tesz szükségessé a tiszta energiára való átállás felgyorsítása és a világnak az energetikai és éghajlati célok teljesítése felé vezető útra terelése érdekében – olvasható a CO2-kibocsátás 2022-ben című új elemzésben. A jelentés az első egy új sorozatban, a Global Energy Transitions Stocktake-ben, amely egy helyen gyűjti össze az IEA legfrissebb elemzéseit, szabadon hozzáférhetővé téve azokat a novemberi COP28 éghajlat-változási konferenciát megelőző első globális helyzetfelmérés támogatására.

A jelentés szerint az energiával kapcsolatos globális CO2-kibocsátás 2022-ben 0,9%-kal, azaz 321 millió tonnával nőtt, és új csúcsot ért el, több mint 36,8 milliárd tonnát. A kibocsátás növekedése lényegesen lassabb volt, mint a 3,2%-os globális gazdasági növekedés, ami azt jelzi, hogy visszatérünk egy évtizedes trendhez, amelyet 2021-ben a Covid-válságból való gyors és kibocsátás-intenzív gazdasági fellendülés szakított meg. A kibocsátás növekedéséhez hozzájárultak a szélsőséges időjárási események, köztük az aszályok és a hőhullámok, valamint az atomerőművek szokatlanul nagyszámú leállása. A tiszta energiát hasznosító technológiák fokozott bevezetésével azonban további 550 millió tonna kibocsátást sikerült elkerülni.

“Az energiaválság hatásai nem eredményezték a globális kibocsátások olyan jelentős növekedését, mint amitől kezdetben tartottak – és ez a megújuló energiaforrások, az elektromos járművek, a hőszivattyúk és az energiahatékony technológiák kiemelkedő növekedésének köszönhető. A tiszta energiaforrások nélkül a CO2-kibocsátás növekedése közel háromszor akkora lett volna” – mondta Fatih Birol, az IEA ügyvezető igazgatója. “Ugyanakkor még mindig azt látjuk, hogy a fosszilis tüzelőanyagokból származó kibocsátás növekszik, ami hátráltatja a világ éghajlati céljainak elérésére irányuló erőfeszítéseket. A nemzetközi és nemzeti fosszilis tüzelőanyag-vállalkozások rekordbevételre tesznek szert, és az éghajlati célok elérésére tett nyilvános ígéreteikkel összhangban ki kell venniük részüket a felelősségből. Létfontosságú, hogy felülvizsgálják stratégiáikat, hogy azok összhangban legyenek a kibocsátás érdemi csökkentésével.”

A kibocsátások továbbra is fenntarthatatlan növekedési pályán

A szénből származó CO2-kibocsátás 1,6%-kal nőtt, mivel a globális energiaválság továbbra is a gázról szénre való átállási hullámot ösztönözte Ázsiában és kisebb mértékben Európában. Bár a szén-dioxid-kibocsátás növekedése a 2021-es növekedésnek csak mintegy negyedét tette ki, még így is jóval meghaladta az elmúlt évtized átlagos növekedési ütemét. A szénből származó kibocsátás növekedése több mint ellensúlyozta a földgázból származó kibocsátás 1,6%-os csökkenését, mivel az ellátás tovább szűkült Oroszország ukrajnai invázióját követően, és mivel az európai vállalkozások és polgárok a gázfelhasználás csökkentésére tett erőfeszítésekkel reagáltak.

Az olajból származó CO2-kibocsátás még a szénnél is nagyobb mértékben, 2,5%-kal nőtt, de még mindig a járvány előtti szint alatt maradt. Az olajkibocsátás éves szintű növekedésének mintegy fele a légi közlekedésből származott, mivel a légi közlekedés tovább emelkedett a világjárvány okozta mélypontról.

A kibocsátások továbbra is fenntarthatatlan növekedési pályán

Kína kibocsátása 2022-ben nagyjából stagnált, mivel a szigorú Covid-19 intézkedések és a csökkenő építési tevékenység gyengébb gazdasági növekedéshez és az ipari és közlekedési kibocsátások csökkenéséhez vezetett. Az Európai Unió kibocsátása 2,5%-kal csökkent, köszönhetően annak, hogy a megújuló energiaforrások rekordméretű elterjedése segítette biztosítani, hogy a szénfelhasználás nem volt olyan magas, mint amire egyes megfigyelők számítottak. Az európai tél enyhe kezdete és az Oroszország ukrajnai inváziójára válaszul hozott energiatakarékossági intézkedések szintén hozzájárultak. Az Egyesült Államokban a kibocsátás 0,8%-kal nőtt, mivel az épületek a szélsőséges hőmérsékleti viszonyok miatt növelték energiafogyasztásukat. Kína nélkül az ázsiai feltörekvő és fejlődő gazdaságok kibocsátása 4,2%-kal nőtt, ami a gyors gazdasági és energiaigény növekedést tükrözi.

IEA - CO2-kibocsátás 2022-benA jelentésben szereplő globális CO2-kibocsátási számok az IEA részletes, régiónkénti és tüzelőanyagonkénti elemzésén alapulnak, amely a legfrissebb hivatalos nemzeti adatokra, valamint a nyilvánosan elérhető energia-, gazdasági és időjárási adatokra támaszkodik. A jelentés az összes energiatüzelésből és ipari folyamatból származó CO2-kibocsátásra kiterjed – és tartalmazza a metán- és dinitrogén-oxid-kibocsátásra vonatkozó információkat is, így teljes képet ad az energiával kapcsolatos üvegházhatású gázok 2022-es kibocsátásáról.

Olvassa el a jelentést

A CO2-kibocsátás 2022-ben teljes képet nyújt az energiával kapcsolatos üvegházhatású gázok 2022-es kibocsátásáról. Az IEA legfrissebb elemzését foglalja össze (.PDF), egyesítve az ügynökség becsléseit az összes energiaforrásból és ipari folyamatból származó CO2-kibocsátásról, valamint információt nyújt az energiával kapcsolatos metán- és dinitrogén-oxid-kibocsátásról.

Forrás: IEA


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.