A civilizációk összeomlásának megelőzéséhez szükséges értékek

A természetet nem lehet meghódítani. Az azt uralni próbáló civilizációk összeomlását nem lehet megelőzni, csak ideig-óráig elhalasztani, ami által az még súlyosabb lesz.

A civilizációk összeomlásának megelőzéséhez szükséges értékek | ClimeNews

Egy jó példa, hogy az (egyébként senki által nem kívánt) népességnövekedés (emberi jogi megközelítésű) lefékezése helyett inkább elkezdtünk fosszilis energiával földet művelni és felszín alatti vizekkel öntözni (véges erőforrások). A tudatos önkorlátozás helyett tehát hagytuk abszurd módon felduzzadni a népességet, ami most a globális mezőgazdaság elkerülhetetlen visszaesésével néz szembe. Erre szokták mondani, hogy

magasról lehet nagyot esni.

Ajánlott olvasmány: Daniel Quinn: „Izmael” .PDF

Verseny: A természetben az élőlények fejlődése a verseny elkerülése felé mutat. Erre remek példa a Darwin-pintyek, melyek evolúciója során idővel különböző csőrformák alakultak ki, ami által az új fajok eltérő élelemforrásokra specializálódtak. A cégvilágban is jól megfigyelhető ez a trend; a vállalatok igyekeznek megkülönböztetni magukat egymástól (pl. branding), hogy eleve ne kelljen versenyezni a konkurenciával (pl. árverseny). A verseny tragédiájára a tökéletes példa a Húsvét-sziget, ahol a törzsek egymással versengve állítottak egyre több és egyre nagyobb szobrokat, ám ennek során módszeresen kiirtották az erdőket a szigeten, aminek katasztrofális következményei voltak.

Kamat: A kamatos kamatra épülő (exponenciális) növekedés fenntarthatatlanságát jól illusztrálja a „József-fillér” példája: ha Szent József egyetlen fillért betett volna a bankba, 5%-os kamatra, Jézus születésekor, és ma besétálna a bankba a pénzéért, több mint 500 milliárd Föld méretű aranyat kapna. Belátható, hogy a kamat logikája alapvetően összeegyeztethetetlen azzal, hogy egy véges erőforrásokkal-, valamint véges tűrőképességű létfenntartó folyamatokkal rendelkező bolygón élünk. Érdekes ellenpélda az ún. „negatív kamat” koncepciója, melynek lényege, hogy a gazdasági szereplők pénzkészleteikre kamatot fizetnek az államnak, ami a tartós áruk iránt növeli a keresletet. A teljes fedezetű pénz pedig a pénzteremtés folyamatából iktatja ki a kamatot.

Kántor Sztella Nóra


A ClimeNews – Hírportál számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlatról, a természetről és a szennyezésekről szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva.
Legyen a ClimeNews - Hírportál Támogató Tagja! A független médiát olvasóink zöme a ClimeNews digitális és ingyenes tartalmaiból is tájékozódik. A klímaváltozás felgyorsult és a kapcsolódó események megsűrűsödtek! Annak érdekében, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon még több információval szolgáljuk ki olvasóinkat, támogasson minket rendszeres vagy egyszeri hozzájárulással! Köszönjük. Lépjen a támogatói oldalunkra.
ClimeNews TÁMOGATÁS


Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.