A civilizációk összeomlásának megelőzéséhez szükséges értékek

A természetet nem lehet meghódítani. Az azt uralni próbáló civilizációk összeomlását nem lehet megelőzni, csak ideig-óráig elhalasztani, ami által az még súlyosabb lesz.

A civilizációk összeomlásának megelőzéséhez szükséges értékek | ClimeNews

Egy jó példa, hogy az (egyébként senki által nem kívánt) népességnövekedés (emberi jogi megközelítésű) lefékezése helyett inkább elkezdtünk fosszilis energiával földet művelni és felszín alatti vizekkel öntözni (véges erőforrások). A tudatos önkorlátozás helyett tehát hagytuk abszurd módon felduzzadni a népességet, ami most a globális mezőgazdaság elkerülhetetlen visszaesésével néz szembe. Erre szokták mondani, hogy

magasról lehet nagyot esni.

Ajánlott olvasmány: Daniel Quinn: „Izmael” .PDF

Verseny: A természetben az élőlények fejlődése a verseny elkerülése felé mutat. Erre remek példa a Darwin-pintyek, melyek evolúciója során idővel különböző csőrformák alakultak ki, ami által az új fajok eltérő élelemforrásokra specializálódtak. A cégvilágban is jól megfigyelhető ez a trend; a vállalatok igyekeznek megkülönböztetni magukat egymástól (pl. branding), hogy eleve ne kelljen versenyezni a konkurenciával (pl. árverseny). A verseny tragédiájára a tökéletes példa a Húsvét-sziget, ahol a törzsek egymással versengve állítottak egyre több és egyre nagyobb szobrokat, ám ennek során módszeresen kiirtották az erdőket a szigeten, aminek katasztrofális következményei voltak.

Kamat: A kamatos kamatra épülő (exponenciális) növekedés fenntarthatatlanságát jól illusztrálja a „József-fillér” példája: ha Szent József egyetlen fillért betett volna a bankba, 5%-os kamatra, Jézus születésekor, és ma besétálna a bankba a pénzéért, több mint 500 milliárd Föld méretű aranyat kapna. Belátható, hogy a kamat logikája alapvetően összeegyeztethetetlen azzal, hogy egy véges erőforrásokkal-, valamint véges tűrőképességű létfenntartó folyamatokkal rendelkező bolygón élünk. Érdekes ellenpélda az ún. „negatív kamat” koncepciója, melynek lényege, hogy a gazdasági szereplők pénzkészleteikre kamatot fizetnek az államnak, ami a tartós áruk iránt növeli a keresletet. A teljes fedezetű pénz pedig a pénzteremtés folyamatából iktatja ki a kamatot.

Kántor Sztella Nóra

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.