Civilizáció

A népességnövekedés és a Föld erőforrásainak túlfogyasztása

Az ellenőrizetlen népességnövekedés az éghajlati és ökológiai válság kialakulásának és fennmaradásának egyik fő tényezője.

Minél több ember él a Földön, annál több földet használunk és annál több erőforrást fogyasztunk. Az IPBES kimutatta, hogy az ökológiai pusztítás a hatodik tömeges kihalás fő oka, az első olyan tömeges kihalásé, amelyet az emberi viselkedés okozott. Az IPBES a hatodik tömeges kihalás harmadik okaként az olaj, a szén és a földgáz elégetéséből eredő klímaváltozást jelöli meg.

A magasan iparosodott országok felelősek az üvegházhatású gázok kibocsátásának túlnyomó többségéért, mivel gazdasági rendszerük a növekvő fogyasztás fenntarthatatlan szintjére támaszkodik, ami túlzott mértékű szennyezéshez és erdőirtáshoz/élőhelypusztításhoz vezet. Ehhez képest a globális délen élő emberek életmódja kevésbé károsítja az ökológiai és éghajlati egészséget, bár a globális déliek fogyasztási aránya egyre nő, mivel felzárkóznak az első világbeli emberek általunk élvezett kényelmeihez.

Az ökológiai és éghajlati válság megoldásának részeként valószínűleg a harmadik világ országaiban a népességnövekedést kellene visszafogni, de az első világbeli országok népességnövekedésének visszafogása még többet tenne a bolygó egészségének védelméért, mivel az első világbeli országok egyéni fogyasztási rátái magasak.

Az emberekről és a bolygóról akkor lehet gondoskodni, ha az erőforrásokat egyenlően osztjuk el, biztosítva, hogy mindenki alapvető szükségletei kielégítésre kerüljenek, és senki ne fogyasszon többet, mint amennyire szüksége van, és így ne lépje túl a bolygó határait. A Doughnut Economic Model jó példa erre. (Érdemes elmélyedni a témában, mert bár az XR már nem tagadja a túlnépesedés problémáját, viszont tévedésben van azzal kapcsolatban, hogy ami erőforrás rendelkezésre áll elegendő igazságos elosztásra és jut mindenkinek! A valóság ezzel szemben, hogy a Föld szigorúan megújuló erőforrásokra alapozva (vagyis hosszútávon, valóban fenntartható módon) csak 2 milliárd embert tudna eltartani! Forrás: Will Limited Land, Water, and Energy Control Human Population Numbers in the Future? (.PDF) – a szerk.)

Extinction Rebellion Boston | 2020. szeptember 3.
Rampasek, László A.

 

rampi

Recent Posts

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

2 nap ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

7 nap ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

2 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

3 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

3 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

4 hét ago