Greta Thunberg és Obama találkoztak

Nem kérte, hanem felszólította az azonnali cselekvésre az amerikai képviselőket Greta Thunberg svéd klímaaktivista keddi, az amerikai Kongresszusban tartott felszólalásán.

Greta Thunberg és Obama találkoztak | ClimeNews - Hírportál

A fiatal lány más, hozzá hasonlóan fiatal aktivistákkal érkezett Washingtonba, ahol két napon keresztül vesz részt találkozókon és tart előadásokat a törvényhozás épületében.

A legfőbb cél, hogy felhívják a figyelmet a most péntekre tervezett globális klímasztrájkra – mely idén már a harmadik lesz. A tüntetésre mindenkit várnak, nem csak a diákokat, és a probléma súlyosságára tekintettel a résztvevőknek azt ajánlják, hogy nyugodtan hagyják félbe a tanítási napot vagy munkanapot, hogy részt tudjanak venni a felvonulásokon.

Kérem spórolják meg dicséreteiket. Nincs szükségünk rájuk

– mondta beszédében Thunberg a Szenátus klímaváltozási munkacsoportjának.

– Ne hívjanak minket ide azért, hogy elmondják, milyen inspiráló mindaz, amit teszünk – miközben Önök nem tesznek semmit, mert ez nem vezet sehova.

A cél az azonnali lépések megtétele a klímaváltozás és globális felmelegedés lassítása érdekében – nyomást gyakorolva a világ vezetőire, akiket az ENSZ szeptember végére kitűzött klímacsúcsára is várnak. Mint egyik kísérője, a 17 éves Anaiah Thomas mondta:

A legfontosabb, hogy még ma kezdjünk bele. Nem öt éven belül. Nem fokozatosan. Nem holnap.

Obama: egy csapat vagyunk

A 16 éves lány emberek millióit inspirálta és ösztönözte arra, hogy csatlakozzanak a Friday for Future nevű, péntekenként tartott tüntetéseihez, melyeken a klímaváltozás érdekében tett azonnali politikai lépéseket sürgetnek. Thunberget ezért Nobel-békedíjra is jelölték. Washingtoni útja során a volt amerikai elnökkel, Obamával is találkozott.

Te és én: egy csapat vagyunk

- mondta a volt amerikai elnök Thunbergnek. Az aktivista ezután arról beszélt, hogy az elmúlt hetekben New York-ban és Washingtonban megismert fiatalok mind nagyon kedvesek és lelkesek, úgy tűnik, alig várják, hogy tehessenek valamit.

Az üzenetem azoknak a fiataloknak, akik változást akarnak elérni ez: legyél kreatív! Hihetetlenül sok dolgot teetsz és nem szabad alábecsülnöd önmagad.

Obama a látogatás után a következőt posztolta Twitterére:

Thunberg már most is bolygónk egyik legnagyobb szószólója. Felismerte, hogy az ő generációja fog megbirkózni a klímaváltozás terhével, és nem fél tőle, hogy valódi lépéseket harcoljon ki.

A 2020-as amerikai választás a klímaváltozásról tartott népszavazás lesz

- mondta a demokrata-párti Ed Markey, aki szerint a klímavédő ifjúság egy "új X-faktor" a politikában. A demokraták Green New Deal nevű tervezete, melyben a képviselő is részt vett, épp azt célozza, hogy az amerikai gazdaságot szén-alapúról zöld energiára állítsák át - egy évtizeden belül. A tervet a republikánusok és a Trump-kormány "fantáziának" minősítette.

Forrás: Euronews


A ClimeNews – Hírportál számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlatról, a természetről és a szennyezésekről szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva.
Legyen a ClimeNews - Hírportál Támogató Tagja! A független médiát olvasóink zöme a ClimeNews digitális és ingyenes tartalmaiból is tájékozódik. A klímaváltozás felgyorsult és a kapcsolódó események megsűrűsödtek! Annak érdekében, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon még több információval szolgáljuk ki olvasóinkat, támogasson minket rendszeres vagy egyszeri hozzájárulással! Köszönjük. Lépjen a támogatói oldalunkra.
ClimeNews TÁMOGATÁS


Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.