A COP26 klímacsúcson hozott döntések mit érnek a közeljövőben?

A szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének hatásait leghamarabb csak a következő évtizedben érezhetjük.

A COP26 klímacsúcson hozott döntések mit érnek a közeljövőben? Az idei tűzvészek, hőhullámok és árvizek után mire számthatunk jövőre? Nyomon követhető-e egyáltalán a szén-dioxid-kibocsátás? Ezeknek a kérdéseknek járt utána a Climate Now stábja.

A harmadik legmelegebb október

“Az emberek már a bőrükön érzik, hogy a klímaváltozás itt és most hatással van ránk. Ez nem csak a gyerekeink, vagy unokáink problémája, hanem a miénk, már ma is” – fogalmazott a Readingi Egyetem éghajlatkutató professzora, Ed Hawkins.

A Copernicus Copernicus Climate Change Service legfrissebb hőmérsékleti adatai szerint 2021 októberében a hőmérséklet 0,4 °C-kal volt az 1991-2020-as átlag fölött. A feljegyzések alapján ez volt a harmadik legmelegebb októberünk.

A hőmérsékleti anomáliák térképén pedig az látszik, hogy Európa kettéosztható északnyugat és délkelet felé: míg Norvégiában 1,9 °C-kal az átlag felett alakult a hőmérséklet, addig Görögországban és a Kaszpi-tenger térségében jóval az évszak átlaga alatt volt.

A COP26 klímacsúcson hozott döntések mit érnek a közeljövőben?Hőmérsékleti anomáliák | Copernicus Climate Change Service implemented by ECMWF

Ami viszont Kanada északi részén történt, az sokkoló: a hőmérséklet egyes helyeken 7 °C-kal volt melegebb az átlagnál. Ez azt jelenti, hogy azokon a területeken, ahol az évnek ebben az időszakában általában fagyos a levegő, a feljegyzések szerint most októberben először volt nulla fok felett a hőmérséklet. Ez egy új tünete a gyors felmelegedésnek, amelyet az elmúlt években az Északi-sarkvidéken tapasztaltunk.

Nyomon követhető-e a szén-dioxid-kibocstás?

A COP26 klímacsúcsot követően szeretnénk rálátást adni előttünk álló változásokra. Kezdjük a szén-dioxod-kibocsátás nyomon követésével, amely a csúcstalálkozó egyik áttörése.

Jelenleg ugyanis nem lehet pontosan mérni, hogy a nagy ipari létesítmények, városok, sőt országok mennyi szén-dioxidot bocsátanak a légkörbe. Mindez eddig csak közvetett becsléseken alapult.

Egy új európai kezdeményezés ezt a problémát igyekszik orvosolni. A szén-dioxid színtelen, szagtalan, és azonnal keveredik a légkörben. De hogy honnan is származik pontosan – ennek nyomon követése hihetetlenül bonyolult.

2026-tól azonban a CO2MVS nevű új európai rendszer műholdas felvételeket és a számítógépes modelleket kombinálva jobban meg fogja tudni határozni, hogy ki, mit és mikor bocsát ki.

A COP26 klímacsúcson hozott döntések mit érnek a közeljövőben?A CO2MVS koncepciója | coco2-project.eu

“Lehetőség lesz arra, hogy a kibocsátást egy numerikus modell segítségével ellenőrizzük és összehasonlítsuk a beérkező megfigyelésekkel. Így bizonyos értelemben bezárjuk a kört és megbizonyosodhatunk arról, hogy amit a szén-dioxid-kibocsátás tekintetében kibocsátunk, az valóban az-e, ami a légkörben van” – mutatta be a modellt Vincent-Henri Peuch, a Copernicus Légkörfigyelő Szolgálat igazgatója.

A cég két kilométerre kiterjedő felbontást ígér. Ez azt jelenti, hogy az országok pontosan tudni fogják, honnan származik a szén-dioxid, beleértve az eddig alá- vagy fölébecsült, vagy egyszerűen csak eddig nem látott kibocsátókat.

“Nem hiszem, hogy Európában ez forradalmasítaná a kibocsátással kapcsolatos ismereteinket, de a világ más részein viszont igen, és talán ez elég nagy változást fog hozni” – tette hozzá a kutató.

Mikor lehet leghamarabb változás?

Bár a COP26-on minden a kibocsátás csökkentéséről szólt, a légkörben a szén-dioxid tényleges koncentrációja továbbra is emelkedik. Ez egyértelműen látszik a műholdas adatokból készült grafikonon. Évszak szerint vannak ingadozások, de a tendencia folyamatosan emelkedik, és most példátlanul magas szintet értünk el az emberiség történelmében.

A COP26 klímacsúcson hozott döntések mit érnek a közeljövőben?A szén-dioxid koncentrációja a légkörben | Euronews

És hogy mire számítsunk a következő évtizedben? Az első kérdés természetesen, hogy a Glasgow-ban hozott döntéseknek lesznek-e egyáltalán hatásai 2030-ig? Az éghajlatunk lassan reagál, így a válasz egyszerű: nem.

A következő évtizedben felmelegedés jön, bárhogy is alakul a kibocsátásunk. De a kibocsátáscsökkentés, amiről a klímacsúcson beszéltünk, az hosszú távra szól: hogy mi történik 2030 után, 2050-ig és azon túl.

Ed Hawkins
a Readingi Egyetem éghajlatkutató professzora

Idén már kaptunk egy kis ízelítőt, hogy mi vár ránk. Az éghajlatváltozás szélsőséges időjárást okoz az erdőtüzektől kezdve a közel 50 fokos dél-európai hőhullámon át a Németországot és Belgiumot sújtó halálos árvizekig.

Az előrejelzések szerint pedig a következő évtizedekben ezek a szélsőséges jelenségek egyre gyakoribbá és intenzívebbé válnak.

“Arra számítunk, hogy 2030-ig még több hőhullám, még hevesebb esőzések sújtják majd Észak-, illetve Közép-Európát. Gyakoribbak és intenzívebbek lesznek az aszályok a kontinens déli részén, de Közép-Európában is” – mondta a zürichi ETH Atmoszféra- és Klímatudományi Intézet professzora, Sonia Seneviratne.

Az éghajlatváltozás hatásai tehát még egy gyors kibocsátáscsökkentés mellett is jelentősen érezhetőek lesznek az évszázad végéig, de még később is.

Írta: Jeremy Wilks | Forrás: Climate Now

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.