Úgy tesznek, mintha az üres szavak véget vetnének a válságnak

Greta Thunberg szerint az EU nagy klímatörvénye, amit tegnap nyújtottak be Brüsszelben, semmit nem old meg, ahelyett, hogy elfogadná a tudomány vészjelzéseit, csak látszatmegoldásokat nyújt, valójában pedig ezzel megadjuk magunkat.

Az európai „green deal”, az EU nagy zöld csomagja a decemberben hivatalba lépő von der Leyen-féle bizottság egyik legfőbb programja, az EU ezzel a világ első számú klímaharcosaként igyekeznek fellépni. A most szerdán az EP elé kerülő klímatervezet azonban erősen megosztja a szakmai és a szélesebb közvéleményt, a kritikák szerint a tervezett intézkedések nem elégségesek, egyesek szerint egyszerűen „greenwashingról”, zöldre festett politikai marketingről van szó.

Ezért is előzte meg nagy várakozás Greta Thunberg szerdai szereplését az illetékes brüsszeli bizottságban. A világ legismertebb klímaaktivistája tavaly áprilisban megszokott erőteljes, elitellenes szövegével már kiosztotta az európai politikusokat a szerinte elégtelen lépésekért, azóta viszont sok minden történt: többek között hivatalba lépett az Ursula von der Leyen féle Bizottság, melynek retorikájában fő hangsúly a klímavédelem, az Európai Parlament (EP) pedig novemberben környezeti- és klímavészhelyzetet hirdetett.

Néhányan önök közül a teremben imádják, mások talán gyűlölik Gretha Thunberget, de a klímaváltozás mindannyiunkat érint

– mondta felvezetőjében David Sassoli, az EP baloldali olasz elnöke. Sassolit több képviselő kérdezte/támadta előzetesen Greta miatt, azt bírálva, hogy míg az EU-s intézmények a koronavírus miatt kedden bezárták kapuikat a látogatók előtt, a svéd lánnyal kivételt tettek. Greta Thunberg a Fridays for Future legismertebb arcaként és globális celebként persze nem egy sima látogató, és miközben a magyar közmédiában nem lehet felsőbb jóváhagyás nélkül kiejteni a nevét, politikusok keresik világszerte a kegyeit.

Több száz olyan politikus szelfizett vele, akik szavakban azt mondják, Greta fantasztikus, de ténylegesen nem tesznek semmit

– mondta az EP-elnök, azt hangsúlyozva persze, hogy az EU-nak másmilyennek kell lennie, Brüsszel nem olyan mint Bolsonaro vagy Trump.

Ez az, amivel nem mindenki ért igazán egyet. Az EU által végül a kezdetben ellenálló keleti tagállamokon is keresztülvert 2050-es klímasemlegességi cél, mely szerint 2050-től a tagállamok nem bocsáthatnak ki több üvegházhatású gázt, mint amennyit el tudnak nyelni, a green deal egyik fő eleme, a most benyújtott EU-s klímatörvény többek között ezt tenné jogilag is kötelezővé.

Nem világos azonban, hogy hogy is jutnánk el idáig. Eddig nem sikerült megállapodni a köztes 2030-as célban, pedig ez legalább ilyen fontos: jelenleg az eddigi kibocsátások 40 százalékos csökkentését írják elő, ezt sokan jelentősen emelnék, de az álláspontok nem közelednek. Legalább ennyire megosztó a pénzkérdés: magyar részről Orbán Viktor is prioritássá tette, hogy a klímaügyre való forrásátcsoportosítások nem érhetik hátrányosan a szegényebb tagállamokat, és közben ott van a szuverenitási kérdés, az EU-s intézmények és a tagállamok közötti erőegyensúly kérdése is, amit a problémakör szintén érint.

Bár az EU rendkívül ambiciózus vállalásként beszél a készülő klímatörvényéóről, és Greta Thunberget is betették a szerdai programba, a svéd aktivista itt lényegileg kérdőjelezte meg az uniós célkitűzéseket.

Ez a klímatörvény fegyverletétel

– írta 33 másik klímasztrájkolóval egy keddi nyílt levélben, és ennek adott hangott az EU-s szakbizottságban is:

„A 2050-es nettó zéró kibocsátások azt jelentik, hogy az EU megadja magát, feladja a harcot. Nemcsak 2030-ra vagy 2050-re van szükségünk célokra. Mindenek előtt 2020-ra, és minden rákövetkező hónapra és évre kell célokat kitűznünk”

– fogalmazott.

Az aktivistalány szerint a 2050-es cél annyira távoli, hogy ezzel az EU lényegében feladja a párizsi klímacélokat, hogy a globális felmelegedést másfél fokon tartsuk, feladja a korábbi ígéreteket és a jövőt.

Olyan törvényeket és politikát terveznek, amelyek nem veszik figyelembe az egységes tudományt, és azt, hogy ez a legnagyobb veszély, amivel az emberiség valaha szembenézett

– mondta szerdán Brüsszelben az EP képviselői előtt.

Ez az a kényelmetlen igazság, ami elől nem tudnak elmenekülni, bárhogyan is próbálják

– fogalmazott bizottsági felszólalásában.

Úgy tesznek, mintha az üres szavak véget vetnének a válságnak.

„Amikor a gyermekeik megnyomják a tűzjelzőt, önök kimennek, beleszagolnak a levegőbe, és érzik, hogy a házuk valóban ég, ez nem téves riasztás. De utána visszamennek kényelmesen befejezni a vacsorájukat. A Bizottság ma ezt javasolja. Úgy tesznek, mintha ez valódi cselekvés lenne, miközben erről szó sincs.”

Forrás: Kolozsi Ádám – Index

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.