Felelőtlen társaságok

Ami nemigen változott az (ős)emberi gondolkodás

1975. augusztus 7-én Kínában kb. 230 ezer ember halt meg a Shimantan és Banqiao folyógátak átszakadása miatt.

A falvak sokaságát elsöprő özönvízben az első 2 óra alatt 85 ezren fulladtak meg, a többieket a két hétig tartó áradás okozta élelemhiány és járványok ölték meg. Az eseményről eleinte nem csak a nemzetközi sajtó nem szerzett tudomást, de a kínai sajtó sem szólt róla egy szót sem.

(Európában a legnagyobb hasonló ember-okozta katasztrófa Olaszországban volt 1963-ban, amikor 3 ezer ember halálát okozta a Viante gát átszakadása.) – Forrás: BOCS – Magazin

Ezek a gátak emberi építmények voltak, tipikus példája a hanyag és jövőbe nem gondoló cselekedeteknek. Általában az elmúlt 50 éves múltban bekövetkezett események információiból tervezték az építményeket, fagyok, szélerősség, csapadék, földrengés stb… Nagyon sok ilyen már megvalósított komplexum van a világban és nem csak gátak. (Atom)erőművek, hidak, felüljárók, toronyházak, különféle ipari létesítmények, mesterségesen létrehozott és a természet leendő erejével nem számoló megvalósult beruházások sokasága.

Időközben az éghajlat és azon belül az időjárás szélsőséges elemei megváltoztak, felerősödtek. A bolygónk viselkedése, a légköri elemek összetétele, mozgása, működése megváltozott és számunkra nem jó irányba.

Ami nemigen változott az (ős)emberi gondolkodás.

Már késő, a Földet sikerült kibillentenie az emberiségnek az egyensúlyi állapotából és nem lehet, nem maradt idő az összes komplexumot, építményt újraterveztetni és megerősíteni vagy újat építeni helyette, mert pl, felszeretnénk készíttetni az olyan esőbombákra amiből egyre több tapasztalható, a hirtelen bekövetkezett hőmérséklet változásra, a 300 km/h-t meghaladó hurrikánokra, áradásokra.

Amire maradt még egy kevés idő, hogy az emberiség gyorsan észhez térve, végrehajtsa azokat a tudósok által évtizedek óta meglévő intézkedéseket – amivel a Föld az emberi életre alkalmas egyensúlyi állapotát visszanyeri – végrehajtsa. Ez pedig két dologra leszűkíthető anélkül, hogy részletekbe bocsátkoznék. Az emberi népességszám, a lehető leghumánosabb módon történő csökkentésbe fordítása, mert:

„A népességfogyás a legjobb a felkészülés arra a környezetei katasztrófára, ami egyre erősödik a Földön. Ahol még most is népességrobbannak, ott az ún. apokalipszis lovasai, a dögvész, az éhínség, a háború, a hőség – ezek fogják szabályozni a népességet, szörnyű módon.”Simonyi, Gyula I.

A másik (és a kettő nem elválasztható egymástól) a dekarbonizáció mihamarabbi végrehajtása, ennek doppingszere az önkéntes karbonsemlegesítések (carbon offset). Hiszen a környezetszennyezőktől így egyre több pénz kerül az ÜHG-ok kibocsátását elkerülő vagy csökkentő projektek fejlesztőihez.

„Figyelemre méltó, hogy kollektív módon úgy tűnik, tagadni akarjuk mindezt: hogy mi magunk vagyunk a század fő problémáinak okozói; hogy amint tovább zajlik a növekedés, ezek a problémák súlyosbodni fognak. A klímaválság, az extrém időjárási események, a szennyezés, az ökoszisztémák pusztulása – a túlélésünket biztosító komplex rendszer minden egyes elemének alapvető megváltozása – a növekvő emberi népesség tevékenységéből fakad.” – Stephen Emmott

Rampasek, László A.

 

rampi

Recent Posts

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

4 nap ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

1 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

3 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

3 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

4 hét ago

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedésről…

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedés és az élő rendszerek problémájáról. Az embereknek számos saját rendszerük…

1 hónap ago