Ami nemigen változott az (ős)emberi gondolkodás

1975. augusztus 7-én Kínában kb. 230 ezer ember halt meg a Shimantan és Banqiao folyógátak átszakadása miatt.

Ami nemigen változott az (ős)emberi gondolkodás | ClimeNews

A falvak sokaságát elsöprő özönvízben az első 2 óra alatt 85 ezren fulladtak meg, a többieket a két hétig tartó áradás okozta élelemhiány és járványok ölték meg. Az eseményről eleinte nem csak a nemzetközi sajtó nem szerzett tudomást, de a kínai sajtó sem szólt róla egy szót sem.

(Európában a legnagyobb hasonló ember-okozta katasztrófa Olaszországban volt 1963-ban, amikor 3 ezer ember halálát okozta a Viante gát átszakadása.) – Forrás: BOCS – Magazin

Ezek a gátak emberi építmények voltak, tipikus példája a hanyag és jövőbe nem gondoló cselekedeteknek. Általában az elmúlt 50 éves múltban bekövetkezett események információiból tervezték az építményeket, fagyok, szélerősség, csapadék, földrengés stb… Nagyon sok ilyen már megvalósított komplexum van a világban és nem csak gátak. (Atom)erőművek, hidak, felüljárók, toronyházak, különféle ipari létesítmények, mesterségesen létrehozott és a természet leendő erejével nem számoló megvalósult beruházások sokasága.

Időközben az éghajlat és azon belül az időjárás szélsőséges elemei megváltoztak, felerősödtek. A bolygónk viselkedése, a légköri elemek összetétele, mozgása, működése megváltozott és számunkra nem jó irányba.

Ami nemigen változott az (ős)emberi gondolkodás.

Már késő, a Földet sikerült kibillentenie az emberiségnek az egyensúlyi állapotából és nem lehet, nem maradt idő az összes komplexumot, építményt újraterveztetni és megerősíteni vagy újat építeni helyette, mert pl, felszeretnénk készíttetni az olyan esőbombákra amiből egyre több tapasztalható, a hirtelen bekövetkezett hőmérséklet változásra, a 300 km/h-t meghaladó hurrikánokra, áradásokra.

Ami nemigen változott az (ős)emberi gondolkodás | ClimeNews

Amire maradt még egy kevés idő, hogy az emberiség gyorsan észhez térve, végrehajtsa azokat a tudósok által évtizedek óta meglévő intézkedéseket – amivel a Föld az emberi életre alkalmas egyensúlyi állapotát visszanyeri – végrehajtsa. Ez pedig két dologra leszűkíthető anélkül, hogy részletekbe bocsátkoznék. Az emberi népességszám, a lehető leghumánosabb módon történő csökkentésbe fordítása, mert:

„A népességfogyás a legjobb a felkészülés arra a környezetei katasztrófára, ami egyre erősödik a Földön. Ahol még most is népességrobbannak, ott az ún. apokalipszis lovasai, a dögvész, az éhínség, a háború, a hőség – ezek fogják szabályozni a népességet, szörnyű módon.”Simonyi, Gyula I.

A másik (és a kettő nem elválasztható egymástól) a dekarbonizáció mihamarabbi végrehajtása, ennek doppingszere az önkéntes karbonsemlegesítések (carbon offset). Hiszen a környezetszennyezőktől így egyre több pénz kerül az ÜHG-ok kibocsátását elkerülő vagy csökkentő projektek fejlesztőihez.

„Figyelemre méltó, hogy kollektív módon úgy tűnik, tagadni akarjuk mindezt: hogy mi magunk vagyunk a század fő problémáinak okozói; hogy amint tovább zajlik a növekedés, ezek a problémák súlyosbodni fognak. A klímaválság, az extrém időjárási események, a szennyezés, az ökoszisztémák pusztulása – a túlélésünket biztosító komplex rendszer minden egyes elemének alapvető megváltozása – a növekvő emberi népesség tevékenységéből fakad.” – Stephen Emmott

Rampasek, László A.

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.