Elszabadult a pokol

“Elszabadult a pokol”: a világ óceánfelszíni hőmérséklete rekordot döntött

Tudósok figyelmeztetnek, hogy a tengeri hőhullámok fokozódnak, ami a szélsőséges időjárás kockázatának növekedését eredményezi.

Elszabadult a pokolA Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal adatai alapján készült globális térkép, amelyen narancssárga és piros színnel jelennek meg azok a területek, ahol a hőmérséklet meghaladta a hosszú távú átlagot.
Fénykép: University Of Maine

Az amerikai kormány adatai szerint a világ óceánfelszínének hőmérséklete a műholdas feljegyzések kezdete óta nem látott csúcsot ért el, ami világszerte tengeri hőhullámokhoz vezetett.

Klímakutatók szerint a Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (Noaa) előzetes adatai szerint az óceán felszínének átlaghőmérséklete április eleje óta 21,1 Celsius-fok volt – ez megdöntötte a 2016-ban mért korábbi 21 Celsius-fokos csúcsot.

“A jelenlegi pálya úgy néz ki, hogy a korábbi rekordokat megdöntve a rekordok felé tart” – mondta Matthew England professzor, az Új-Dél-Walesi Egyetem éghajlatkutatója.

A hatalmas trópusi Csendes-óceánon három éven át uralkodó La Niña-állapotok segítették a hőmérséklet csökkenését, és tompította az üvegházhatású gázok növekvő kibocsátásának hatását.

A tudósok szerint azonban a hő most az óceán felszínére emelkedik, ami arra utal, hogy a trópusi Csendes-óceánban még ebben az évben El Niño jelenség alakulhat ki, ami növelheti a szélsőséges időjárási viszonyok kockázatát, és tovább veszélyeztetheti a globális melegrekordokat.

Dr. Mike McPhaden, a Noaa vezető kutatója elmondta: “A közelmúltbeli ‘tripla dip’ La Niña véget ért. Ez a hosszan tartó hideg időszak a légkörben lévő üvegházhatású gázok emelkedése ellenére is csökkentette a globális felszíni átlaghőmérsékletet.”

“Most, hogy véget ért, valószínűleg az éghajlatváltozás jelét látjuk hangosan és tisztán.”

A La Niña-periódusok – amelyeket a Csendes-óceán középső és keleti trópusi területeinek lehűlése és az erősebb passzátszelek jellemeznek – hűsítő hatással vannak a globális hőmérsékletre. Az El Niño-időszakokban az óceánok hőmérséklete ezekben a régiókban a szokásosnál melegebb, és a globális hőmérséklet emelkedik.

A Noaa adatai szerint a második legmelegebb globálisan átlagolt óceáni hőmérséklet egybeesett a 2014 és 2016 között zajló El Niñóval.

Az óceánok felszíni hőmérséklete rekordmagas

A tengerfelszín napi átlaghőmérséklete, 60S-től 60N-ig

Elszabadult a pokol

Az adatokat főként műholdas megfigyelések vezérlik, de hajókról és bójákról végzett mérésekkel is ellenőrzik. Az adatok nem tartalmazzák a sarkvidékeket.

A fosszilis tüzelőanyagok elégetéséből és az erdőirtásból származó üvegházhatású gázok légkörbe juttatása által okozott többlethő több mint 90%-át az óceán vette fel.

Egy tavalyi tanulmány szerint az óceánban felgyülemlő hő mennyisége egyre gyorsul és egyre mélyebbre hatol, ami a szélsőséges időjáráshoz ad táptalajt.

England, a tanulmány társszerzője elmondta: “Amit most látunk [a tengerfelszín rekordhőmérsékletével], az egy olyan felmelegedési jel megjelenése, amely még világosabban megmutatja az éghajlati rendszerbe való fokozott beavatkozásunk nyomát.”

Az óceán felső 2 km-es rétegéből származó mérések azt mutatják, hogy az óceán felső részein – különösen az 1980-as évek óta – gyorsan felgyülemlett a hő.

Dr. Kevin Trenberth, az amerikai Nemzeti Légkörkutató Központ éghajlatkutatója és kiváló tudósa szerint a megfigyelések azt mutatják, hogy a trópusi Csendes-óceánban a hő több mint 100 méter mélységig terjed.

Elmondta, hogy ez a hőség a légkörre is hatással lesz, még több hőt hozva létre, energiát adva az időjárási rendszereknek és tengeri hőhullámokat okozva.

Dr. Alex Sen Gupta, az UNSW Éghajlatváltozási Kutatóközpontjának docense szerint a műholdak azt mutatják, hogy az óceán felszínén a hőmérséklet emelkedése az 1980-as évek óta “szinte lineáris”.

“Ami meglepő volt, hogy az elmúlt három év is nagyon meleg volt, annak ellenére, hogy La Niña körülmények voltak” – mondta. “De most még melegebb van, és rekordnak tűnő hőmérsékleteket kapunk”.

Sen Gupta tagja egy nemzetközi tudóscsoportnak, amely a tengeri hőhullámokat tanulmányozza – csoportja szerint ezek az óceán azon területeit jelentik, ahol a hőmérséklet legalább öt egymást követő napon keresztül az év ezen időszakában valaha mért legmagasabb 10%-ban van.

A jelenlegi megfigyelések mérsékelt vagy erős tengeri hőhullámokat mutatnak több régióban, többek között az Indiai-óceán déli részén, az Atlanti-óceán déli részén, Afrika északnyugati részén, Új-Zéland környékén, Ausztrália északkeleti részén és Közép-Amerika nyugati részén.

 

“Szokatlan, hogy egyszerre ennyi egészen szélsőséges tengeri hőhullámot látunk” – mondta Sen Gupta.

Bár a tengeri hőhullámokat a helyi időjárási viszonyok is okozhatják, a tanulmányok szerint (.PDF) az óceánok felmelegedésével egyre gyakoribbá és intenzívebbé váltak – ez a tendencia az előrejelzések szerint az ember okozta globális felmelegedéssel tovább fog romlani.

A melegebb óceánok több energiát biztosítanak a viharok számára, emellett veszélyeztetik a jégtakarókat, és a globális tengerszintet is megemelik, mivel a sós víz a felmelegedés hatására kitágul.

A tengeri hőhullámok pusztító hatással lehetnek a tengeri élővilágra és korallfehéredést okozhatnak a trópusi zátonyokon. Kísérletek arra is rámutattak, hogy az óceánok felmelegedése radikálisan megváltoztathatja a táplálékhálózatot, elősegítve az algák növekedését, miközben az emberek által fogyasztott fajok száma csökken.

Prof. Dietmar Dommenget, a Monash Egyetem éghajlatkutatója és modellezője szerint az ember okozta globális felmelegedés jele sokkal egyértelműbb az óceánokban.

“Nyilvánvaló, hogy gyorsan melegedő éghajlatban élünk, és folyamatosan új rekordokat fogunk látni. Sok előrejelzésünk El Niñót jósol.”

“Ha ez bekövetkezik, nemcsak az óceánokban, hanem a szárazföldön is új rekordokat fogunk látni. Ezek az adatok már most is arra utalnak, hogy rekordot látunk, és az év folyamán még továbbiak is jöhetnek.”

Graham Readfearn | 2023 április 8. | The Guardian


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.