Felelős társaságok

Fenntartható divat karácsonyra

Tudtad, hogy a ruhaipar az egyik legkörnyezetszennyezőbb iparág a világon? Közben nincs megfizetve az a hatalmas ár ami a kárt okoz, azért mert a gyors elhordás után a  silány minőségüknek és gyors elévülésüknek köszönhetően ezek a ruhák nehezen lebomló hulladékként végezik valamelyik szeméttelepen vagy hulladékégetőben. ennél is rosszabb esetben valakinek a kályhájában. Viszont akad pozitív példa a fenntartható divatra!

Sőt, a hatalmas mennyiségű ruhaneműnek nem csak az utóélete, de gyártása is környezetszennyező, hiszen rengeteg víz felhasználásával jár, a folyamat során pedig veszélyes vegyszerek tömkelegei juthatnak a talajba és az ivóvízbe.

Az évek során egyre több divatcég állt a fenntartható divatügy mögé és igyekszik ma is oly módon gyártani termékeit, hogy azok se az embereket se a természetet ne használják ki, és így a divat körforgása a lehető leghosszabb távon fenntartható legyen. Mivel ez egy jóval költségesebb és lassabb folyamat, ezért a mai napig népszerűtlenebb, mint a környezetpusztító megoldások.

A kereslet sajnos kínálatot szül és fordítva, így a legkártékonyabban működő fast fashion cégek egyre nagyobb teret nyertek, és kialakult egy olyan fogyasztói magatartás, ami mind a divatvilágra, mind a környezetre, sőt az egészségünkre is veszélyt jelent. Ezek a márkák “zödrefestenek” és a mai napig csak a profitra hajtanak, pedig még a boltjaik levegője is szennyezett a sok vegyszertől.

Szerencsére egyre több alulról szerveződő, hétköznapi emberek által indított divatcég teszi könnyebbé, elérhetőbbé és megvalósíthatóbbá a fenntarthatóságot és a környezetvédelmet a mindennapok során! Ők megértették, hogy a fenntarthatóságról beszélni karbonsemlegesség elérése nélkül egyet jelentene azzal, hogy nem tisztelik a vevőiket.

A Réthy Fashion márkanév már nem ismeretlen a farmerruha hazai piacán. Arról a vállalkozásról beszélek, amelyik eredetileg is úgy indult, hogy figyelembe vette a társadalmi és a környezetvédelmi kihívásokat. Tudta, hogy egy farmer legyártásához 8500 liter vízre és rengeteg vegyszerre van szükség és azt is tudta, hogyan lehet megmenteni a farmeranyagokat a fenntarthatóság érdekében.

Az emberek tényleg hisznek abban, hogy jól haladhatsz, ha jót teszel. Ők az egyik pozitív példa Magyarországon, minden évben kiszámoltatták a karbonlábnyomukat és amit nem tudtak csökkenteni azt ellentételezték önkéntes piaci karbonkreditek vásárlásával, és közben gyártják az újrafelhasznált anyagok felhasználásával a ruhakölteményeket és egyéb hasznos kiegészítőket. Sőt, már tovább is adják a megszerzett tapasztalatukat. Itt a Karácsony és a fejlődést nem lehet megállítani, márpedig a fejlődés iránya a fenntarthatóság, amit ez a cég a Réthy márkanévvel képvisel.

Rampasek, László A.

rampi

Recent Posts

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

4 óra ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

5 nap ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

2 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

2 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

3 hét ago

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedésről…

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedés és az élő rendszerek problémájáról. Az embereknek számos saját rendszerük…

1 hónap ago