COP22 napról napra


Egységes fellépés az ipari érdekekkel szemben. Az ENSZ 22. klímakonferenciáján világosan leszögezték: a párizsi egyezményben foglaltak csak úgy teljesíthetők, ha a hőmérséklet-emelkedést 1,5 Celsius fokban maximálják. A nemzetközi közösség számára az a feladat, hogy a megállapodásban foglaltak gyakorlatba ültetéséről egyetértés szülessen.

.


Fókuszban Afrika és Amerika. Új kezdeményezéssel állt elő a marokkói kormány a Marrákesben zajló klímakonferencián. A cél az afrikai mezőgazdaság támogatása, olyan eljárások meghonosítása, amelyek révén alkalmazkodni lehet a globális felmelegedéshez. A klímaváltozás által világszerte leginkább fenyegetett tíz ország közül hat Afrikában található. A legsúlyosabb veszedelem az aszály.

.


A klímakonferenciák történetében most először szenteltek egy napot a vízvédelemnek, ezt a napot cselekvésnapnak hirdették meg, hogy felhívják a figyelmet arra, a párizsi egyezménynek fontos részét kell képezze a téma.
Az élelmezésbiztonság, az emberi egészség, az ipari termelékenység, a bilógiai sokszínűség szempontjából a víz – főleg az ivóvíz – kiemelt jelentőséggel bír.

.


Középpontban a párizsi klímaegyezmény. A klímakonferenciát a párizsi csúcs elnöke, Ségolène Royal francia környezetvédelmi miniszter és Salaheddine Mezouar marokkó külügyminiszter nyitotta meg.
A tanácskozáson a technológiákról és a pénzügyekről is tárgyalunk. Eljött az ideje annak, hogy megvalósítsuk, amiről az elmúlt 20 évben beszéltünk. A fő témák között lesz a szélenergia és a hatékony energiafelhasználás a mezőgazdaságban. Ezek mind-mind befolyásolják az emberek életét, különösen a déli országokban. Olyan konkrétumokra van szükség, melyek javítanak a jelenlegi helyzeten, az élelmiszer-biztonságon és a vízkészleten, hiszen az elsivatagosodás ellen is küzdenünk kell. Ez minden déli ország számára problémát okoz – mondta Said Mouline, a COP22 főszervezője.

.


Az olvadó jégtakarókkal nem lehet tárgyalni, ahogy az emelkedő tengerszinttel sem. Segolene Royal, francia környezetvédelmi miniszter a Tramppal kapcsolatos félelmekre úgy reagált, hogy a párizsi egyezményből három plusz egy évig nem lehet kilépni, ami ad némi időt. A marakeshi COP22 konferencián résztvevők a párizsi klímacsúcson tett vállalásaik végrehajtási szabályairól, és a megvalósításhoz szükséges pénzügyi forrásokról is tárgyalnak.

Forrás: euronews