Fenntartható divat karácsonyra

Tudtad, hogy a ruhaipar az egyik legkörnyezetszennyezőbb iparág a világon? Közben nincs megfizetve az a hatalmas ár ami a kárt okoz, azért mert a gyors elhordás után a  silány minőségüknek és gyors elévülésüknek köszönhetően ezek a ruhák nehezen lebomló hulladékként végezik valamelyik szeméttelepen vagy hulladékégetőben. ennél is rosszabb esetben valakinek a kályhájában. Viszont akad pozitív példa a fenntartható divatra!

Csipkés pántos ruha alsószoknyával | Rethy Fashion | ClimeNews Férfi zakó kék | Rethy Fashion | ClimeNews Babzsák fotel | Rethy Fashion | ClimeNews

Sőt, a hatalmas mennyiségű ruhaneműnek nem csak az utóélete, de gyártása is környezetszennyező, hiszen rengeteg víz felhasználásával jár, a folyamat során pedig veszélyes vegyszerek tömkelegei juthatnak a talajba és az ivóvízbe.

Az évek során egyre több divatcég állt a fenntartható divatügy mögé és igyekszik ma is oly módon gyártani termékeit, hogy azok se az embereket se a természetet ne használják ki, és így a divat körforgása a lehető leghosszabb távon fenntartható legyen. Mivel ez egy jóval költségesebb és lassabb folyamat, ezért a mai napig népszerűtlenebb, mint a környezetpusztító megoldások.

A kereslet sajnos kínálatot szül és fordítva, így a legkártékonyabban működő fast fashion cégek egyre nagyobb teret nyertek, és kialakult egy olyan fogyasztói magatartás, ami mind a divatvilágra, mind a környezetre, sőt az egészségünkre is veszélyt jelent. Ezek a márkák “zödrefestenek” és a mai napig csak a profitra hajtanak, pedig még a boltjaik levegője is szennyezett a sok vegyszertől.

Szerencsére egyre több alulról szerveződő, hétköznapi emberek által indított divatcég teszi könnyebbé, elérhetőbbé és megvalósíthatóbbá a fenntarthatóságot és a környezetvédelmet a mindennapok során! Ők megértették, hogy a fenntarthatóságról beszélni karbonsemlegesség elérése nélkül egyet jelentene azzal, hogy nem tisztelik a vevőiket.

A Réthy Fashion márkanév már nem ismeretlen a farmerruha hazai piacán. Arról a vállalkozásról beszélek, amelyik eredetileg is úgy indult, hogy figyelembe vette a társadalmi és a környezetvédelmi kihívásokat. Tudta, hogy egy farmer legyártásához 8500 liter vízre és rengeteg vegyszerre van szükség és azt is tudta, hogyan lehet megmenteni a farmeranyagokat a fenntarthatóság érdekében.

Hátizsákok minden napra ~ nemcsak kirándulóknak

Az emberek tényleg hisznek abban, hogy jól haladhatsz, ha jót teszel. Ők az egyik pozitív példa Magyarországon, minden évben kiszámoltatták a karbonlábnyomukat és amit nem tudtak csökkenteni azt ellentételezték önkéntes piaci karbonkreditek vásárlásával, és közben gyártják az újrafelhasznált anyagok felhasználásával a ruhakölteményeket és egyéb hasznos kiegészítőket. Sőt, már tovább is adják a megszerzett tapasztalatukat. Itt a Karácsony és a fejlődést nem lehet megállítani, márpedig a fejlődés iránya a fenntarthatóság, amit ez a cég a Réthy márkanévvel képvisel.

Rampasek, László A.

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.