Globális összeesküvés a katolikusoknál az olaj és a szén ellen

Egy nagy pénzű katolikus csoport csak azt mondta, hogy a fosszilis tüzelőanyagokból kivonja a készpénzt

Globális összeesküvés a katolikusoknál az olaj és a szén ellen - ClimeNews

Úgy döntött egy 40 katolikus intézményből álló koalíció, hogy minden fosszilis energiába való befektetésüket értékesítik és a jövőben semmilyen nem megújuló energiához köthető eszközt nem fognak megvásárolni.

Globális összeesküvés a katolikusoknál az olaj és a szén ellen - CNA Global Catholic Climate Movementnek a világ minden táján vannak tagjai, többek közt a német Bank für Kirche und Caritas eG és a belga katolikus egyház fontos döntéshozói testülete is része a koalíciónak, számos brit, amerikai, ausztrál és olasz intézmény mellett.
Ezek közül csak a Bank für Kirche und Caritas (ami lényegében egy német egyházi bank és adományalap) mérlege mintegy 4,5 milliárd eurót tesz ki, többek közt az összes szénipari és olajipari kitettségüket is eladják.

A katolikus egyház egyik bankjaként erősen felelősnek érezzük magunkat azért, hogy a klímaváltozással felvegyük a harcot

– mondta Tommy Piemonte, a bank egyik befektetési elemzője.

Az ENSZ klímaváltozással foglalkozó ágának egyik volt vezető titkára üdvözölte a lépést és reményét fejezte ki abban, hogy más katolikus intézmények is a koalícióhoz hasonlóan döntenek. Christina Figueres úgy véli, “pénzügyileg is okos döntés” a fosszilis energiából való kifektetés.

Forrás: CNBC