Továbbra is rengeteg vegyszer van a ruhákban – még a boltok levegője is szennyezett

A Greenpeace outdoor márkák üzleteiben tesztelte a levegőt

A Greenpeace ma tette közzé az outdoor márkák üzleteiben végzett levegőtesztek erdményét. [1] Öt európai országban [2] és Taiwanon vizsgálták például a Mammut, a The North Face és két skandináv márka üzleteinek levegőjét. A vizsgálat kimutatta, hogy a boltokban az illékony PFC [3] koncentrációja hatvanszorosa a zárt szobában mért átlagértéknek és ezerszer magasabb, mint a szabadban. A legmagasabb PFC koncentrációt a Mammut németországi boltjaiban mérték. A Greenpeace az outdoor gyártók mellett a divatmárkákat is nyomon követi. Erről nemrég látott napvilágot egy értékelés, amelyből kiderül, hogy a Nike sereghajtó, de a H&M és a Zarát tulajdonló Inditex már sokat tett a gyártási lánca méregtelenítéséért.

Az outdoor márkák szellemiségéhez hozzátartozna a környezettudatosság. A cégek kommunikációjukban előszeretettel hangsúlyozzák is a természet szeretetét, a valóságban azonban olyan nagy márkák, mint a North Face, vagy a Mammut csak üres szólamokat puffogtatnak. Úgy tűnik, valójában nem fontos nekik, hogy ne szennyezzék maradandóan a környezetet mérgező vegyi anyagokkal.

A túraruhaboltok levegőjében kimutatott PFC-k vízhatlanná és szennytaszítóvá teszik a ruhaneműket. Ezen vegyszerek viszont nem csak a környezetet, de az emberi egészséget is károsítják. A véráramba kerülve rákkeltő anyagokká alakulnak, gyengítik az immunrendszert és a szaporodási képességet, sőt akár veserákot vagy hererákot is okozhatnak.

H&M - Élenjár - ClimeNews - Továbbra is rengeteg vegyszer van a ruhákbanPedig létezne alternatíva. A svájci Rotauf már kiiktatta a PFC-ket a gyártásból, a nálunk is kapható német Vaude pedig 2018-ig tervezi ezt elérni. Mindkét cég elkötelezte magát amellett, hogy 2020-ig nullára csökkenti a veszélyes vegyianyag-kibocsátást.
Az outdoor boltok tesztelése mellett a Greenpeace a divatipar termékeit is rendszeresen vizsgálja. A környezetvédő szervezet a napokban tette közzé a legfrissebb jelentését arról, hogy melyik divatmárka miként halad [4] a vállalásával, miszerint 2020-ig teljes egészében kivonja a mérgező vegyi anyagokat a gyártási folyamatából.

Élmezőnyben - Inditex - Zara - ClimeNews - Továbbra is rengeteg vegyszer van a ruhákbanAz utolsó helyen kullog például a Nike és az Esprit. Ezek a cégek egyelőre nem tettek semmit azért, hogy kivonják a vegyszereket a ruháikból. Élenjár viszont a méregtelenítésben a nálunk is népszerű H&M, a Zarát tulajdonló Inditex és a Benetton.

Élmezőnyben - benetton - ClimeNews - Továbbra is rengeteg vegyszer van a ruhákbanA középmezőnyben vannak olyan cégek, mint az Adidas, a Levi’s, a Burberry vagy a Puma. Ők már tettek gyakorlati lépéseket, de még nem vonták ki a kellő mennyiségű veszélyes vegyszert a gyártásból, ráadásul a kivonandó anyagokat egy olyan lista alapján határozzák meg, amelyen nem szerepelnek például a PFC-k és egyes veszélyes oldószerek.

Újra felszólítjuk a divatcégeket és az outdoor márkák gyártóit, hogy ne mérgezzék tovább a környezetet, a dolgozóikat és a termékeik vásárlóit. Kötelezzék el magukat a zéró vegyianyag-kibocsátás mellett és valósítsák is meg a méregtelenítést 2020-ig. Mivel vannak, akik ezt már megtették, tudjuk, hogy nem lehetetlen a veszélyes vegyi anyagok kivonása a ruhaiparból. – mondta Simon Gergely, a Greenpeace Magyarország vegyianyag-szakértője.

A Greenpeace továbbra is nyomon követi a ruhák méregtelenítéséért indított kampányához csatlakozó divatipari cégek és outdoor ruhagyártók teljesítését. A Detox-Catwalk és a Detox-outdoor.org oldalakon mindenki figyelemmel kísérheti, hogyan teljesít kedvenc márkája a méregtelenítésben, milyen mértékben követik igazi tettek a cégek vállalásait.

Forrás: Greenpeace

Jegyzetek:

[1]. Az üzletek levegőjének teszteléséről szóló teljes jelentés:

http://www.greenpeace.org/international/en/publications/Campaign-reports/Toxics-reports/Hidden-in-Plain-Sight/

[2] Az öt európai ország, ahol mintákat vettek Európában: Németország, Svájc, Svédország, Olaszország és Norvégia

[3] A PFC-ket, azaz a poli- és perfluorozott vegyületeket egy sor ipari eljárásban és árucikkben használják. Az outdoor szektor fontos felhasználónak számít, mivel a PFC-k segítségével hoznak létre vízhatlan, illetve a szennyeződéseket taszító termékeket. A PFC-vegyületek természetes körülmények között nem fordulnak elő, a környezetbe kikerülve a többségük csak igen lassan bomlik le, és a táplálékláncba is beépülnek. A szennyezés folyamata így szinte visszafordíthatatlanná válik. A Greenpeace 2015-ös kutatása a Föld legeldugottabb pontjain is kimutatta a PFC-k jelenlétét, de azonosították őket a delfinek szervezetében, jegesmedvék májában és az emberi vérben is.

[4] A divatmárák teljes rangsora: http://greenpeace.org/detoxcatwalk