Ki a zöldebb? Versenyeznek a farmergyártók

8500 liter víz kell ahhoz, hogy megtermesszenek annyi gyapotot, ami egy farmernadrág legyártásához szükséges. A gyapot a legtöbb növényvédő szert igénylő fajták közé tartozik. A farmer ökolábnyomába bele kell még számítani mindazt a folyószennyezést, amit a ruhagyárakból kiáramló ipari szennyvíz okoz: a textil megdolgozásához és színezéséhez rengeteg vegyi anyagot használnak.


Ki a zöldebb? Versenyeznek a farmergyártók | ClimeNews - Hírportál

.

Átlagosan 42 liter víz felhasználása kell ahhoz, hogy egy farmernadrág elkészüljön. E vízmennyiség nagy részével a „viseltes” állag létrehozása okolható, ugyanis rengeteg mosás kell ahhoz a ruhagyárban, hogy az a fajta rongyos külső létrejöjjön, ami manapság oly divatos. Egyes márkák úgy csökkentik az ökolábnyomukat, hogy elkezdtek újrafelhasznált gyapjút adagolni nadrágjaikba, hogy így csökkentsék a farmerek ökolábnyomát. A H&M például 35 százalékra növelte az újrafeldolgozott gyapjú arányát ökofarmereiben, míg a Levi’s 15 százaléknál tart. A Levi’s a víztakarékosság terén azonban nagyon jól áll: „Water<Less” nevű farmerjének előállításához 96 százalékkal kevesebb vizet használtak, vagyis mindössze 4 százalékát annak a mennyiségnek, amit egy hagyományos farmerre elhasználnak a gyártók.

A Levi’s megszüntette az organikus alapanyagú kollekcióját, de a cég 2014-ben ígéretet tett arra, hogy 2015-re minden farmerjénél 20 százalékkal csökkenti a vízlábnyomot, és a növényvédő szerek használatát is visszafogja a Better Cotton nevű program keretében.

A H&M ma a legnagyobb felvásárlója az organikus gyapotnak (aminek termesztéséhez tehát nem használtak növényvédő szereket), és 2020-ra azt tűzte ki célul, hogy teljes gyapotbeszerzése 20 százalékát organikus gyapottal oldja meg. Mindkét cég csatlakozott a Greenpeace Detox programjához, mely az emberi szervezetre káros vegyszerek kivonását szorgalmazza a ruhákból. Ugyan a H&M a diszkontdivat kategóriájába tartozik, így nehéz elképzelni, hogyan emelhetné gyártási költségeit, mégis a menedzsment elkötelezte magát, hogy növelni fogja bangladesi beszállítóinál a bérminimumot.

A holland G-Star cég Pharrell Williamsénekessel karöltve dobta piacra a G-Star Raw for the Ocean márkát, melyben Bionic Yarn-t használnak. Ez a kifejezés nem mást takar, mint újrahasznosított műanyagszemetet, amit az óceánból halásznak ki. A farmereket Indiában gyártják, és alapanyaguk egyharmadát teszi ki az újrahasznosított plasztik. A nadrágba kerülő műselymet is máshogy állítják elő, enyhébb hatású kemikáliákat használnak a készítéséhez, amikor a fatörmeléket rosttá alakítják. A G-Star honlapján közzéteszi, hogy mely indiai üzemekkel gyártat. A harmadik világban lévő alvállalkozóinál gürcölő munkások béremeléséről egyelőre nincs hír. A cég azonban megígérte, hogy 2020-ra kivonja a környezetszennyező anyagokat a ruháiból.

A montreali Second nőknek gyárt farmereket, s mindben biológiailag lebomló festékanyagokat használ. A nadrágok alapanyaga viszont poliészter, vagyis egyáltalán nem környezetbarát. A vállalkozás megszüntette Eco nevezetű márkáját, mert nem volt elég kereslet rá. A 2007/08-as válság után a legtöbb organikus farmermárka tönkrement. Nem így a Nudie. A svéd cég férfiaknak gyárt organikus farmereket olaszországi és tunéziai üzemekben. A munkások tisztességes béreket kapnak, az alapanyagok pedig független auditorral ellenőrzött, 100 százalékban organikus matériák (OEKO-Tex minősítést kaptak), így nincs bennük a környezetet szennyező és a testre káros kemikália.

Forrás: Piac&Profit

A Réthy márkanév már nem ismeretlen a farmerruha hazai piacán. Arról a vállalkozásról beszélek, amelyik eredetileg is úgy indult, hogy figyelembe vette a társadalmi és a környezetvédelmi kihívásokat.

Az emberek tényleg hisznek abban, hogy jól haladhatsz, ha jót teszel. Ők ebben az évben is kiszámoltatták a karbonlábnyomukat és amit nem tudtak csökkenteni azt ellentételezték karbonkreditek vásárlásával végső felhasználásra. Tovább >>

 

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.