Emberi jogok

Ítélet: A Shellnek “azonnal” csökkentenie kell az ÜHG kibocsátását

A bíróság arra kötelezi a Royal Dutch Shellt, hogy 2030-ig 45%-kal csökkentse a szén-dioxid-kibocsátást. Az olajipari óriásvállalatnak azt írták elő, hogy a terveket összhangba kell hozni a párizsi klímamegállapodással.

A Milieudefensie igazgatója, Donald Pols, kezében az ítélet másolatával ünnepli a Milieudefensie, a Föld Barátai környezetvédő szervezet holland ága, a Shell ellen indított bírósági per eredményét Hágában, Hollandia, 2021. május 26. szerda A hollandiai klímavédelmi aktivisták mérföldkőnek számító jogi csatájában az energiaóriás Shell-t arra kötelezték, hogy visszafogja szén-dioxid-kibocsátását. (AP Photo/Peter Dejong)

A hágai bíróság arra kötelezte a Royal Dutch Shellt, hogy 2030 végéig a 2019-es szinthez képest 45%-kal csökkentse globális szén-dioxid-kibocsátását a Föld Barátai és több mint 17 000 társperese által indított, mérföldkőnek számító ügyben.

Az olajipari óriásvállalat fenntarthatósági politikáját a holland bíróság nem találta eléggé “konkrétnak” egy olyan példátlan ítéletben, amelynek széleskörű következményei lesznek az energiaiparra és más szennyező multinacionális vállalatokra nézve.

Az angol-holland vállalatnak azt mondták, hogy gondossági kötelezettsége van, és hogy a Shell, valamint beszállítói és vásárlói kibocsátás-csökkentési szintjét összhangba kell hozni a párizsi klímamegállapodással.

Larisa Alwin bírónő szerint a Shellnek “azonnal” csökkentenie kell CO2-kibocsátását, hozzátéve, hogy az ítéletnek “messzemenő következményei” lesznek a vállalatra nézve, és “fékezheti a Shell-csoport potenciális növekedését”.

„A csökkentési kötelezettséggel szolgált érdek felülmúlja a Shell-csoport kereskedelmi érdekeit” – mondta.

Roger Cox, a Milieudefensie néven is ismert Friends of the Earth Netherlands ügyvédje felszólította a szervezeteket világszerte, hogy “vegyék fel a kesztyűt”, és jogi lépéseket tegyenek annak érdekében, hogy a multinacionális vállalatokat arra kényszerítsék, hogy teljes mértékben kivegyék részüket az éghajlatváltozás elleni küzdelemben.

Azt mondta: „Ez egy fordulópont a történelemben. Ez az ügy egyedülálló, mert ez az első alkalom, hogy egy bíró arra kötelezett egy nagy szennyező vállalatot, hogy tartsa be a párizsi éghajlatvédelmi megállapodást. Ennek az ítéletnek más nagy környezetszennyezőkre nézve is komoly következményei lehetnek.”

Donald Pols, a Milieudefensie igazgatója „monumentális győzelemnek” nevezte a döntést.

A Shell, amely közölte, hogy fellebbez az ítélet ellen, a Carbon Majors adatbázis szerint 1988-2015 között a világ kilencedik legnagyobb szennyezője volt. Az ítélet elleni fellebbezés két évig is eltarthat, de Cox azt mondta, reméli, hogy a vállalat vezetői és részvényesei addig is cselekedni fognak.

A Shell februárban közölte, hogy felgyorsítja üzleti tevékenységének a nettó nulla kibocsátásra való átállását, beleértve az energiatermékek szén-dioxid-intenzitásának 2023-ig 6-8%-kal, 2030-ig 20%-kal, 2035-ig 45%-kal, 2050-ig pedig 100%-kal történő csökkentését.

A felperesek ügyvédei azonban sikerrel érveltek amellett, hogy a vállalat évtizedek óta tisztában volt a CO2-kibocsátás veszélyes következményeivel, és céljai továbbra sem elég szilárdak.

Azt állították, hogy a Shell megsértette a holland polgári törvénykönyv 6:162. cikkét, valamint az emberi jogokról szóló európai egyezmény 2. és 8. cikkét – az élethez és a családi élethez való jogot – azzal, hogy veszélyt okozott másokra, amikor alternatív intézkedéseket lehetett volna hozni.

A bíróság úgy ítélte meg, hogy a holland jog és az egyezmény alapján valóban léteznek kötelezettségek, és hogy a vállalat “hosszú ideje” tudott a szén-dioxid-kibocsátás okozta károkról.

Bár a vállalat nem járt el jogellenesen, a bíróság szerint megállapított, hogy “a csökkentési kötelezettség közvetlen megsértése” következett volna be.

Hozzátette, hogy a vállalat “a Shell-csoportra vonatkozó politikai szándékai és ambíciói nagyrészt meglehetősen megfoghatatlan, meghatározatlan és nem kötelező erejű hosszú távú terveket jelentenek”.

Megállapította, hogy ezek “attól függnek, hogy a globális társadalom milyen ütemben halad a párizsi megállapodásban foglalt éghajlati célok felé”, lehetővé téve, hogy lassabban haladjon, és hogy “a 2030-ra vonatkozó kibocsátáscsökkentési célok teljesen hiányoznak”.

A Shell azzal érvelt, hogy az ügynek nincs jogalapja, és hogy a párizsi célok teljesítéséért kizárólag a kormányok felelősek. A bíróság megállapította, hogy “2012 óta széles körű nemzetközi konszenzus van arról, hogy nem állami fellépésre van szükség, mert az államok egyedül nem tudják megoldani az éghajlati problémát”.

A Shell tevékenységei és termékei a globális kibocsátás mintegy 1%-áért felelősek minden évben, de a vállalat további milliárdokat fektet be az olaj- és gáziparba – hallotta a bíróság.

Bas Eickhout, az Európai Parlament környezetvédelmi bizottságának zöld képviselője elmondta: “Ez az ítélet igazán jó hír az éghajlat számára. Növeli a nyomást a nagy környezetszennyezőkre, és segít nekünk Európában abban, hogy szigorítsuk a rájuk vonatkozó éghajlat-politikát is. Nem menekülhetnek tovább az éghajlati válság elől: a nemzetközi éghajlati céloknak rájuk is vonatkozniuk kell.”

A Shell szóvivője elmondta:Sürgős cselekvésre van szükség az éghajlatváltozással kapcsolatban, ezért felgyorsítottuk erőfeszítéseinket, hogy 2050-re a társadalommal lépést tartva nettó nulla kibocsátású energiaipari vállalattá váljunk, rövid távú célokkal, amelyekkel nyomon követhető az előrehaladásunk.”

“Több milliárd dollárt fektetünk be az alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiába, beleértve az elektromos járművek töltését, a hidrogént, a megújuló energiaforrásokat és a bioüzemanyagokat. Szeretnénk növelni a keresletet ezek iránt a termékek iránt, és még gyorsabban kiépíteni új energiaipari üzletágainkat. Továbbra is ezekre az erőfeszítésekre fogunk összpontosítani, és teljes mértékben számítunk arra, hogy fellebbezünk a mai kiábrándító bírósági döntés ellen.”

Forrás: The Guardian

rampi

Recent Posts

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

8 óra ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

5 nap ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

2 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

2 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

3 hét ago

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedésről…

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedés és az élő rendszerek problémájáról. Az embereknek számos saját rendszerük…

1 hónap ago