A „SzülésSztrájk” Mozgalom

A „SzülésSztrájk” Mozgalom arra bátorítja az embereket, hogy ne csináljanak gyereket a klímaváltozás kihívásai miatt

A „SzülésSztrájk” Mozgalom | ClimeNews - Hírportál

Egy növekvő mozgalom arra bátorítja a leendő szülőket, hogy gondolják újra a fogantatásra vonatkozó döntésüket, és inkább fogadják meg, hogy nem szaporodnak a klímaváltozás fényében. Ahogy a világ növekvő népessége egyre inkább túlhalad a természeti erőforrások és az ÜHG-kibocsátás felső határán, a szervezet azt reméli, hogy a kinyilatkoztatás felhívja a figyelmet a világ ökológiai válságának megoldására.

Az Egyesült Királyságbeli BirthStrike (SzülésSztrájk) egy kb. 200 tagból álló önkéntes szervezet a világ minden részéről, akik úgy döntöttek, hogy nem lesz gyerekük a „klímamegbolondulás és a civilizációs összeomlás” miatt, jelentette a The Guardian. Az alapító, Blythe Pepino röviden bemutatta a csoportot Márciusban, miután az Egyesült Államokbeli kongresszusi tag, Alexandria Ocasio-Cortes szót adott szaporodással kapcsolatos aggodalmainak a jelenlegi klímaváltozás miatt, illetve a vonatkozó kormányzati intézkedések hiánya miatt.

„Mi, az alulírottak, kijelentjük döntésünket, hogy nem lesz gyerekünk, az ökológiai válság súlyossága és a jelenlegi kormányzati erők inaktivitása miatt, a létbiztonságot fenyegető helyzet fényében,” nyilatkozták a SzülésSztrájkolók blogjukon, valamint felhívást intéztek a „gyors cselekvésért és mélyreható változásért egy egyenlőségalapú, fenntartható, törődő, és erőszakmentes jövőért az emberek, és minden életforma számára.”

A „SzülésSztrájk” Mozgalom | ClimeNews - Hírportál

A tudósok azt állítják, már zajlik a hatodik földtörténeti kihalási esemény, ami biológiai megsemmisülés elindításával fenyeget (ami a vadvilág eltűnésével járó ökológiai szolgáltatások megszűnését jelenti, melyek szükségesek a civilizációk fennmaradásához – a ford.) Rámutatnak a vadpopulációk eddigi veszteségeire és további fogyására szerte a világon, ami közvetlenül kapcsolódik az erőforrások túlfogyasztásához egy növekvő emberi népesség által. Valóban, a világnépesség jelenleg 7,7 milliárd fölött van, ami az ENSZ becslések alapján tovább nőne 9.8 milliárdig három évtizeden belül (már ha nem biztosítjuk az oktatás és a fogamzásgátlás emberi jogát mindenkinek – a ford), és a század végére elérné a 11,2 milliárdot (ez viszont biztosan nem történne meg, mert a jelenlegi trendek mellett még a század közepe előtt bekövetkezne az összeomlás – a ford.). Válaszul az Alice Brown-hoz hasonló tagok azt mondják, nem lesznek gyerekeik, mert attól tartanak, hogy egy kipusztulás fenyegette világba születnének.

24 éves vagyok, és ahelyett, hogy a karrierről vagy családról álmodoznék, attól a betegségtől szenvedek, amit létrehoztunk. Az arra vonatkozó döntésem, hogy nem lesz gyerekem, igazából inkább kényszer, mintsem valódi választás. Szomorúan, de bátorsággal vívom ezt a harcot,

írta Brown a mozgalom blogján.

Az aggodalmai nem alaptalanok. Egy 2017-es tanulmány, mely a termékenységet és a halálozást vizsgálta, azt találta, hogy a globális egygyermek-politika sem csökkentené jelentősen a világnépességet 2100-ig (bár volt benne olyan forgatókönyv, ami szerint a felére csökkenne, mindenesetre egyik sem vette figyelembe az ökológiai válság okozta romló életfeltételeket – a ford.). Hasonlóan, egy másik tanulmány szintén 2017-ből azt találta, hogy a legjobb módja a bolygóra tett hatásunk csökkentésének, ha eggyel kevesebb gyereket csinálunk (amivel egyenértékű egy, a pár által nem kívánt nemzés folyamatos megelőzése – a ford.).

A BirthStrike nem tesz felhívást a népességszabályozásra (nem is volna valami hatékony, mivel a tiltott gyümölcs édesebb – a ford.), és tagjai remélik, hogy a mozgalomban való részvétel nem fogja elbátorítani az embereket attól, hogy gyereket csináljanak, illetve hogy nem fog azok megszégyenítéséhez vezetni, akik mégis. Azt remélik tőle, hogy előtérbe helyezi a klímaváltozás témáját, és rendszerszintű változást eredményez az ökológiai válság megoldása érdekében.

Fordította: Kántor Sztella Nóra
Forrás: EcoWatch