Időjárás

Izzadnak Ausztrália déli részein a nyár első hőhullámában

Az Ausztrália Adelaide-ben 27,4 Celsius-fokot mértek az éjszaka folyamán, míg Victoriában az előrejelzések szerint 26 Celsius-foknál nem lesz alacsonyabb a hőmérséklet, ami az állam legmelegebb éjszakája az elmúlt négy évben.

Adelaideban 38 Celsius-fokos reggelen izzadnak az emberek, miközben az ország déli részén milliói élik át a nyári hőhullám csúcspontját.

Hőségriasztást adtak ki Dél-Afrikában, Victoriában, Tasmániában, Új-Walesben és elszigetelt részén, ahol a hőmérséklet 8 és 16 Celsius-fokkal az átlag felett van. Fénykép: Con Chronis/AAP

Hőségriasztást adtak ki Dél-Ausztráliára, Victoriára, Tasmániára, Új-Dél-Walesre és Nyugat-Ausztrália elszigetelt részeire, ahol a hőmérséklet 8 és 16 Celsius-fok közötti értékekkel az átlag felett van.

Az Ausztrália Adelaide-ben délelőtt 11 óra előtt 38 Celsius-fokot mértek az előrejelzett 40 Celsius-fokos maximum felé vezető úton. A városban az éjszaka folyamán csak 27,4 Celsius-fokig süllyedt a hőmérő higanyszála.

Victoriában is ilyen éjszakára van kilátás: a hőmérséklet várhatóan nem csökken 26C-nál alacsonyabbra, ami az államban az elmúlt négy év legmelegebb éjszakája.

Eközben Tasmánia nagy részén a hőmérséklet, beleértve Hobartot is, kedden a Flinders-szigethez csatlakozva 30 C fölé emelkedik.

Új-Dél-Wales belsejének nagy részén 35 és 40 Celsius-fok közötti maximumok várhatóak, de a part menti szellő most még megakadályozza, hogy Sydney belvárosában 2021 februárja óta először 30 Celsius-fokos hőmérsékletet mérjenek.

Bár egyesek örömmel fogadják a forróságot, a súlyos hőhullámok veszélyesek lehetnek, különösen az idősek, csecsemők, gyermekek, terhes és szoptató nők számára.

Victoria államban a rendkívüli hőség több halálos áldozatot követel, mint bármely más természeti katasztrófa.

A gyermekek testhőmérséklete négyszer-ötször gyorsabban emelkedhet, mint a felnőtteké, és soha nem szabad őket parkoló autóban hagyni – mondta Victoria mentőszolgálatért felelős minisztere.

“Egyszerű: soha ne hagyjuk gyermekeinket egyedül az autóban – a következmények halálosak lehetnek” – mondta Gabrielle Williams kedden.

Eközben a dél-ausztráliai RSPCA arra emlékeztette a háziállat-tulajdonosokat, hogy ne feledkezzenek meg mancsos társaikról, és fontolják meg, hogy légkondicionált helyre vigyék őket.

A kutyákat nem szabad sétáltatni a nap legmelegebb időszakában, és nem szabad bármilyen forró felületen hagyni őket taposni – közölte a szervezet.

“Ha a kézfejünket nem tudjuk öt másodpercig a felületen tartani, akkor az túl forró a kutya mancsainak” – áll az RSPCA SA közleményében.

Míg Melbourne és Victoria északi és nyugati részén kedden 37 és 41 Celsius-fok közötti csúcshőmérsékletet vártak, az előrejelzések szerint szerdán az államon végigsöprő hűvös változás esőt és a magasabban fekvő területeken akár 90 km/órás széllökéseket is hozhat.

Kártékony szél és heves zivatarok jelenthetnek veszélyt – közölte a Meteorológiai Hivatal.

“Ma és holnap a Mallee, a Wimmera és az északi vidéki tűzvédelmi körzetekben magas a tűzveszélyességi fokozat a forró hőmérséklet és az erősödő szél miatt” – mondta Christie Johnson, az iroda munkatársa kedden újságíróknak. “Ezért azt szeretnénk, ha az emberek nagyon óvatosak lennének.”

Északabbra, az Északi Területre továbbra is érvényben maradt a viharos időjárásra vonatkozó figyelmeztetés Barkly és Simpson körzetek egy részére.

Az Ellie nevű, lassan mozgó ex-trópusi ciklon Tennant Creek-től keletre egyes területeken akár 300 mm-es esőzéseket is hozhat, ami a hirtelen áradások veszélyét vetíti előre.

Kalkarindji a Buntine autópályán kedden 1 óra 32 perc alatt 60 mm eső esett 30 perc alatt.

“Bár az előrejelzések szerint a ciklonrendszer ma átmenetileg gyengülni fog, a heves esőzések és zivatarok várhatóan folytatódnak” – áll a BoM közleményében.

Forrás: The Guardian


rampi

Recent Posts

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

5 nap ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

1 hét ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

2 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

3 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

4 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

1 hónap ago