Izzadnak Ausztrália déli részein a nyár első hőhullámában

Az Ausztrália Adelaide-ben 27,4 Celsius-fokot mértek az éjszaka folyamán, míg Victoriában az előrejelzések szerint 26 Celsius-foknál nem lesz alacsonyabb a hőmérséklet, ami az állam legmelegebb éjszakája az elmúlt négy évben.

Adelaideban 38 Celsius-fokos reggelen izzadnak az emberek, miközben az ország déli részén milliói élik át a nyári hőhullám csúcspontját.

Izzadnak Ausztrália déli részein a nyár első hőhullámábanHőségriasztást adtak ki Dél-Afrikában, Victoriában, Tasmániában, Új-Walesben és elszigetelt részén, ahol a hőmérséklet 8 és 16 Celsius-fokkal az átlag felett van. Fénykép: Con Chronis/AAP

Hőségriasztást adtak ki Dél-Ausztráliára, Victoriára, Tasmániára, Új-Dél-Walesre és Nyugat-Ausztrália elszigetelt részeire, ahol a hőmérséklet 8 és 16 Celsius-fok közötti értékekkel az átlag felett van.

Az Ausztrália Adelaide-ben délelőtt 11 óra előtt 38 Celsius-fokot mértek az előrejelzett 40 Celsius-fokos maximum felé vezető úton. A városban az éjszaka folyamán csak 27,4 Celsius-fokig süllyedt a hőmérő higanyszála.

Victoriában is ilyen éjszakára van kilátás: a hőmérséklet várhatóan nem csökken 26C-nál alacsonyabbra, ami az államban az elmúlt négy év legmelegebb éjszakája.

Eközben Tasmánia nagy részén a hőmérséklet, beleértve Hobartot is, kedden a Flinders-szigethez csatlakozva 30 C fölé emelkedik.

Új-Dél-Wales belsejének nagy részén 35 és 40 Celsius-fok közötti maximumok várhatóak, de a part menti szellő most még megakadályozza, hogy Sydney belvárosában 2021 februárja óta először 30 Celsius-fokos hőmérsékletet mérjenek.

Bár egyesek örömmel fogadják a forróságot, a súlyos hőhullámok veszélyesek lehetnek, különösen az idősek, csecsemők, gyermekek, terhes és szoptató nők számára.

Victoria államban a rendkívüli hőség több halálos áldozatot követel, mint bármely más természeti katasztrófa.

A gyermekek testhőmérséklete négyszer-ötször gyorsabban emelkedhet, mint a felnőtteké, és soha nem szabad őket parkoló autóban hagyni – mondta Victoria mentőszolgálatért felelős minisztere.

“Egyszerű: soha ne hagyjuk gyermekeinket egyedül az autóban – a következmények halálosak lehetnek” – mondta Gabrielle Williams kedden.

Eközben a dél-ausztráliai RSPCA arra emlékeztette a háziállat-tulajdonosokat, hogy ne feledkezzenek meg mancsos társaikról, és fontolják meg, hogy légkondicionált helyre vigyék őket.

A kutyákat nem szabad sétáltatni a nap legmelegebb időszakában, és nem szabad bármilyen forró felületen hagyni őket taposni – közölte a szervezet.

“Ha a kézfejünket nem tudjuk öt másodpercig a felületen tartani, akkor az túl forró a kutya mancsainak” – áll az RSPCA SA közleményében.

Míg Melbourne és Victoria északi és nyugati részén kedden 37 és 41 Celsius-fok közötti csúcshőmérsékletet vártak, az előrejelzések szerint szerdán az államon végigsöprő hűvös változás esőt és a magasabban fekvő területeken akár 90 km/órás széllökéseket is hozhat.

Kártékony szél és heves zivatarok jelenthetnek veszélyt – közölte a Meteorológiai Hivatal.

“Ma és holnap a Mallee, a Wimmera és az északi vidéki tűzvédelmi körzetekben magas a tűzveszélyességi fokozat a forró hőmérséklet és az erősödő szél miatt” – mondta Christie Johnson, az iroda munkatársa kedden újságíróknak. “Ezért azt szeretnénk, ha az emberek nagyon óvatosak lennének.”

Északabbra, az Északi Területre továbbra is érvényben maradt a viharos időjárásra vonatkozó figyelmeztetés Barkly és Simpson körzetek egy részére.

Az Ellie nevű, lassan mozgó ex-trópusi ciklon Tennant Creek-től keletre egyes területeken akár 300 mm-es esőzéseket is hozhat, ami a hirtelen áradások veszélyét vetíti előre.

Kalkarindji a Buntine autópályán kedden 1 óra 32 perc alatt 60 mm eső esett 30 perc alatt.

“Bár az előrejelzések szerint a ciklonrendszer ma átmenetileg gyengülni fog, a heves esőzések és zivatarok várhatóan folytatódnak” – áll a BoM közleményében.

Forrás: The Guardian


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.