Európa a 3. legmelegebb januárját élte meg

A melegebb idő miatt új gyümölcsfákat kell meghonosítani Európában.

Üdvözöljük Önöket a Climate Now-ban, ami havi jelentést ad bolygónk állapotáról. Először a Copernicus Klímaváltozási Szolgálat legfrissebb adatait mutatjuk be, amelyek szerint Európa a 3. legmelegebb januárját élte meg, a hőmérséklet 2,2 Celsius-fokkal haladta meg az 1991-2020 közötti időszak átlagát.

 

Globális szinten pedig nagy volt a változatosság.

Nagyon meleg volt a januárNagyon meleg volt a január – Euronews

Észak-Oroszországban, Afganisztánban és Pakisztánban az átlagosnál hidegebb volt januárban. Az Egyesült Államok keleti részén, Kanadában és Európában pedig a szokásosnál melegebb.

Európa a 3. legmelegebb januárját élte megVolt, ahol a szokásosnál hidegebb, máshol a szokásosnál melegebb volt – Copernicus Climate Change Service Implemented by ECMWFE

Érdemes ilyenkor megvizsgálni a sarkokon a tengeri jeget. Az Északi-sarkvidéken a tengeri jég kiterjedése négy százalékkal volt az átlag alatt januárban, ami a harmadik legalacsonyabb szint eddig.

Európa a 3. legmelegebb januárját élte megSarki jég-anomália – Euronews

Az Antarktisznál a jég kiterjedése az eddigi legalacsonyabb volt – 31 százalékkal elmarad az 1991-2020 közötti időszak átlagától.

Európa a 3. legmelegebb januárját élte megA jégtakaró az Antarktisznál – Euronews

Új gyümölcsfa-variációkra van szükség Európa ültetvényeiben

Jelenleg kutatások zajlanak a jövő gyümölcsfáinak megtalálásáért. Sok európai fajtának ugyanis hosszú, hideg télre van szüksége ahhoz, hogy nyáron elég gyümölcsöt hozzon, az éghajlatváltozás pedig megzavarja természetes ciklusukat.

Bénédicte Wenden tudós olyan alma-, cseresznye-, sárgabarack- és őszibarackfajtákat keres, amelyek képesek boldogulni egy melegebb világban is. Egy Bordeaux melletti gyümölcsösben öt különböző fajtát hasonlít össze minden fajból: “Ez például eleget kapott a hidegből, és már elkezdett rügyezni, miközben ez még szunnyad, és még szüksége van a hidegre, mielőtt kirügyezik tavaszra”– mutatja.

Bénédicte célja, hogy azonosítsa azokat a tulajdonságokat, amelyek lehetővé teszik, hogy variációkat hozzunk létre 2050-re és azutánra.

“Most az a gondunk, hogy a téli hőmérséklet emelkedésével a gyümölcsfák hidegigénye már nem teljesül. Ez azt jelenti, hogy télen már nincs elég hideg, így a virágzás szabálytalan, a termelésben pedig komoly gondok vannak.”

Laboratóriumában Bénedicte mintaágakat tesz ki a tavaszi melegre, miközben azt próbálja megérteni, hogyan reagálnak a fák genetikai szinten a különböző környezeti feltételekre. Azt mondja, nincs egyszerű megoldás:

“Az a véleményem, hogy jobb, ha több variációt hagyunk meg. Ez a fajta nagyon jó, ha enyhe a tél, de nincs fagy. Ez pedig akkor jó, ha hideg a tél és fagyos. Szóval jobb több variációval dolgozni, a termés garantálása érdekében. Ez ugyan megbonyolítja a termelők dolgát, de biztonságot is ad nekik.”

Ha egyszer elindul egy fa növekedése, leállni nem tud

Philippe Sfiligoï biotermesztő két egymást követő évben veszítette el a termést a késői fagyok miatt – és attól tart, hogy idén megismétlődik ugyanez: “Ha nagyon meleg lesz a jövő héten, akkor fennáll annak a veszélye, hogy a fa elkezd növekedni. És amikor ez elindul, nem áll meg, mert elkezdődik a fanövekedési ciklus. Lelassulhat kicsit, de leállni nem tud. Szóval ha néhány hét múlva fagy lesz, akkor vége.”

Nincs ideális megoldás, de Philippe már új fajtákra vált, és készül egy melegebb bolygóra: “Ez egy Opal, ami télen a kevésbé hideget is elviseli. Ez egy Dalinette, nagyon jól bírja a rendkívül meleg nyarakat. Tehát apránként minden gyümölcsfánkat az éghajlatváltozáshoz igazítjuk.”

Forrás: Euronews – CLIMATE NOW

Climate Now | Copernicus


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.