Categories: Felelős társaságok

Karbonkreditek a terítéken

Nem mindegy, hogy egy karbonkredit mennyiért használódik fel! A globális felmelegedés leküzdésének egyik lehetséges eszköze a karbonkredittel történő üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának kiegyenlítése azáltal, hogy a rendszerben valahol már igazoltan CO2e semlegesen állítódott elő egy termék vagy szolgáltatás.

A karbonkreditek megoldását adó tudós csoportnak nem az volt a célja, hogy minél olcsóbb legyen 1 tonna nagyon nehezen megspórolt CO2e egység ára (karbonkredit), mert akkor kevesebb pénz jut a zöld szektorba és azokhoz az emberekhez, akik ezzel a területtel becsületesen foglalkoznak!

Ellenkezőleg, pont fordítva!

Minél drágább 1 karbonkredit annál több pénz segíti a globális felmelegedés elleni harcot, és érvényesül a szennyező fizessen elv.

Mert mi történik? A vállalkozások karbonsemlegesítési folyamatában több nagyon fontos dolog történik, ami segíti a tiszta fenntartható új gazdaság létrejöttét. A megtakarítások, csökkentések, veszteségek kiküszöbölése által (pl. hőszigetelnek; optimalizálják és figyelik a hőmérsékleteket; hasznosítják a veszteséghőt; LED technológiát használnak a világításhoz, ami kb. 80%-kal csökkenti az erre fordított kiadást; kikapcsolják az alvó üzemmódból a berendezéseket a munkaidő végén stb…) kevesebb energiát használnak fel a vállalkozások, kevesebb fosszilis energiahordozót kell elégetni és ez kevesebb CO2e kibocsátással jár. Az energia auditálás hatására a vállalkozások korszerűsítésével pénz kerül a mögöttes új technológiák gyártóihoz, ahol jut a fejlesztésre is és gyorsul ezen iparágak fejlődése.

A következő lépés a felhasznált – főleg hő és villamosenergia – kiváltása, megújuló saját energiatermeléssel. Szélgenerátorok, napelemek, napkollektorok, ami ezen a palettán főleg bevethető. Csökken az energiaellátóktól való függőség és a beruházások megtérülési ideje leteltét követően, drasztikusan kevesebb lesz az energia költsége!

Nézzük tovább. Ha már itt tart egy cég, mi az ami teljes mértékben és meggyőzően bizonyítja a tulajdonosok és/vagy a befektetők felé a fenntarthatóságot? Egyetlen dolog nagyon sok piaci elemző szerint, ha egy vállalkozás 100%-ban karbonsemleges. Azaz a működése során kibocsátott CO2e eredője nulla! Ez azt jelenti, hogy mindent együttvéve a föld eltartóképességében, az ökoszisztémában nem okoz az ilyen vállalkozás káros, nem fenntartható változást. Tehát ezeknél a vállalkozásoknál biztosított hosszútávon a haszon és csökken a gyors változásból eredő kockázat. Ezt még az alkalmazottak is szeretik. Hogyan lehet ezt megcsinálni, ezalatt a rövid idő alatt ami rendelkezésre áll, miközben még verseny is van a piacon? Egyetlen módon és erre hozták létre a karbonkreditet. Az előzőeken túl a még megmaradt és kiszámolt karbonlábnyom teljes mértékben történő ellentételezése/megváltása karbonkredit megvásárlásával és ezáltal annak a projektnek a támogatása, részbeni utófinanszírozása ahonnan az származik. Természetesen semmi sincsen ingyen, ezeket a projekteket már valakik megfinanszírozták, hogy felépüljenek és fejlődjenek tovább. Tőlük lehet megvásárolni ellenőrzött módon a karbonkrediteket. Ezek a már fenntartható tiszta mechanizmusok képviselői, és a személyek akik részt vesznek ebben a küldetésben a karbonkredit kereskedők. Onnan lehet őket megkülönböztetni a brókerektől, hogy nekik van valódi karbonkreditjük, amit más javára ki is tudnak állítani igazolásként.

Ettől az időtől számolva a jövőben, ami kb. 5 év múlva következik be ketté szakad a vállalkozói piac. Lesznek cégek akik alig tudják már fizetni az energiaszámláikat, szó szerint izzadnak a melegtől, és lesznek akiknek ez 80%-kal kevesebb kiadás lesz! Ezen utóbbi vállalkozások fognak vinni mindent, mert ez addigra már akkora differenciát okoz. A hatás alól nem mentesülnek a nonprofit szervezetek és az (köz)intézmények sem. Mindenki döntse el, hogy a saját költségvetésében az energetikai kiadások, és minden ami energiafelhasználással jár direkt és indirekt módon, a cégében vagy azzal összefüggésbe hozható más egyéb energiaköltség, mekkora hatást okoz? Ebben a kérdésben egy karbonlábnyom meghatározást leíró jegyzőkönyv pontosan eligazít.

Már most is tapasztalható nem csak az időjárás, hanem a piac átrendeződése is. Nézzük röviden mi történik 2013-ban a karbonkreditek piacán?

Az összes fajta szén-dioxid kibocsátási egység (karbonkredit) egyenlő?
Elméletileg igen: abból a szempontból egyenlő, hogy az összes 1 metrikus tonna CO2e-re átszámított üvegházhatást okozó gázok kibocsátását ellentételezheti. A valóságban különböznek, mert a kreditek minőségileg különböznek, más-más módon hatnak a környezetre, más projektből származnak és emiatt a felhasználási ára is más. Már említettem nem cél itt az olcsóság az ingyen fosszilis energia korszakának vége!

Professzor William Nordhaus (Yale Egyetem közgazdaságtan professzora) azt állítja, hogy a szén-dioxid árának elég magasnak kell lennie ahhoz, hogy motiválja a változásokat. A viselkedésnek és a gazdasági termelési rendszereknek korlátozniuk kell az üvegházhatást okozó gázok további kijutását a légkörbe. Ennek eszköze a szén-dioxid-árak növelése… ami azt jelenti, hogy az kiegyenlítéshez használt karbonkreditek ára hosszútávon folyamatosan emelkedni fog.

A törvények, a kereslet és kínálat egyszerűek: szén-dioxid-kibocsátások továbbra is növekednek, és mindegyik kormányzati politika emiatt a szén-dioxid-árak emelkedése mellett kell döntsön, a nagyobb vállalatoknak kötelezően kell vásárolni kibocsátás ellensúlyozására karbonkrediteket, egyre magasabb áron.

Az Egyesült Királyság kormánya pl. mindenféle eszközzel támogatja a zöld energia forradalmat. De senki sem mondta, hogy az alacsony szén-dioxid-kibocsátású forradalom olcsó lesz! A szén-dioxid árat emelni kell, a megújuló energia finanszírozásához. Legfontosabb célja a karbonkredit kereskedelemnek, hogy kicserélje  a nagy szén-dioxid-kibocsátókat, mint a szén és az olaj erőművek és a megújuló energiaforrásokat egymással, mint a napenergia, szél, árapály erőművek. Zöld befektetési bank (GIB) közleménye szerint padlón a szén-dioxid ára! Elhelyezés a padlón! A szén-dioxid minimum árak meghatározása lehetővé teszi, hogy az alacsony szén-dioxid rendszerek versenyképesebbek legyenek. A jelenlegi (ETS) piaci ár Angliában £14 euró/tonna. Mr. Osborne bejelentette, Nagy-Britannia padló ára  £16 -ról indul tonnánként 2013-ban. Ez folyamatosan nőni fog £30 -ra 2020-ig. A cél, hogy növekedjenek az alacsony szén-dioxid-kibocsátású forradalomra fordítható összegeket körülbelül 450 milliárd fontra.

Az alkalmazandó megfelelőségi kreditek minimális £16 tonnánkénti ára a kötelező piacra vonatkozik, és nem az önkéntes VER piacra. Van bizonyíték arra, hogy a “megfelelés padló ár” hatással van az önkéntes kreditek árára is. A múltban is jóval nagyobb volt a szórás, hiszen pl. a Gold Standard minőségi karbonkreditekért sok esetben 35 EUR/db körüli árat használtak. Számolni lehet azzal, ha 2013-tól padló árat tartanak be az EU-ban is a kötelező piacon, a VER karbon kreditek ára azt meg fogja haladni, mert az igény folyamatosan növekszik azon emberek között, akik már nem tudják nézni a nagyok tehetetlenségét.

Miért fontos a fenntarthatóság?

1987-ben a Brundtland jelentés megadta a fenntartható fejlődés legszélesebb körben ismert és általánosan elfogadott meghatározását, azaz

…ez a gazdasági és társadalmi fejlődés tartós folyamata a fejlődő és fejlett ipari országokban egyaránt, amelyik eleget tesz a jelen szükségleteinek anélkül, hogy veszélyeztetné a jövő generációinak azt a képességét, hogy saját szükségleteiket kielégítsék.

/Brundtland Bizottság, az ENSZ bizottsága a fenntartható fejlődésről – 1987/

A fenntartható fejlődésnek ez a három pillére: -környezet, -gazdaság, és -társadalom mindegyik egyaránt alapvető fontosságú, ha továbbra is fejlődni akarunk, illetve mint civilizáció egyáltalán fenn akarunk maradni. Az ezekre gyakorolt hatásunkat, pedig nagymértékben javítani tudjuk a karbonkreditek felhasználásával, felhasználtatásával. Már csak azért is, mert az AEA Technology és a Stockholm Environment Institute által készített elemzés szerint Európa nemcsak 40 százalékkal gyorsabban melegszik, mint az egész Föld, de máris komoly károkat szenvedett az elmúlt 10 évben a klímaváltozás miatt.

Rampasek László

rampi

Recent Posts

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

3 nap ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

1 hét ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

2 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

3 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

3 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

4 hét ago