Karbon kreditek a terítéken

Nagyon nem mindegy, hogy egy karbon kredit mennyiért használódik fel! A globális felmelegedés leküzdésének egyik lehetséges eszköze a karbon kredittel történő környezetszennyezés megváltása azáltal, hogy a rendszerben valahol már igazoltan CO2e semlegesen állítódott elő egy termék vagy szolgáltatás. A karbon kreditek megoldását adó tudós csoportnak nem az volt a célja, hogy minél olcsóbb legyen 1 tonna nagyon nehezen megspórolt CO2e egység ára (karbon kredit), mert akkor kevesebb pénz jut a zöld szektorba és azokhoz az emberekhez akik ezzel a területtel becsületesen foglalkoznak!

Hanem pont fordítva!

Minél drágább 1 karbon kredit annál több pénz segíti a globális felmelegedés elleni harcot!

Mert mi történik? A vállalkozások karbon semlegesítési folyamatában több nagyon fontos dolog történik, ami segíti a tiszta fenntartható új gazdaság létrejöttét. A megtakarítások, csökkentések, veszteségek kiküszöbölése által (pl. hőszigetelnek; optimalizálják és figyelik a hőmérsékleteket; hasznosítják a veszteséghőt; LED technológiát használnak a világításhoz, ami kb. 80%-kal csökkenti az erre fordított kiadást; kikapcsolják az alvó üzemmódból a berendezéseket a munkaidő végén stb…) kevesebb energiát használnak fel a vállalkozások, kevesebb fosszilis energiahordozót kell elégetni és ez kevesebb CO2e kibocsátással jár. Az energia auditálás hatására a vállalkozások korszerűsítésével pénz kerül a mögöttes új technológiák gyártóihoz, ahol jut a fejlesztésre is és gyorsul ezen iparág fejlődése.

A következő lépés az a felhasznált – főleg hő és villamosenergia – kiváltása, megújuló saját energiatermeléssel. Szélgenerátorok, napelemek, napkollektorok, ami ezen a palettán főleg bevethető. Csökken az energiaellátóktól való függőség és a beruházások megtérülési ideje leteltét követően, drasztikusan kevesebb lesz az energia költség! Ez az idő max. 5 év lehet. Jelen helyzetben nem szabad olyan fejlesztésbe fogni ami ennél hosszabb.

offsetNézzük tovább. Ha már itt tart egy cég, mi az ami teljes mértékben és meggyőzően bizonyítja a tulajdonosok és/vagy a befektetők felé a fenntarthatóságot? Egyetlen dolog nagyon sok piaci elemző szerint, ha egy vállalkozás 100%-ban karbon semleges. Azaz a működése során kibocsátott CO2e eredője nulla! Ez azt jelenti, hogy mindent együttvéve a föld eltartóképességében, az ökoszisztémában nem okoz az ilyen vállalkozás káros, nem fenntartható változást. Tehát ezeknél a vállalkozásoknál biztosított hosszútávon a haszon és csökken a gyors változásból eredő kockázat. Ezt még az alkalmazottak is szeretik. Hogyan lehet ezt megcsinálni, ezalatt a rövid idő alatt ami rendelkezésre áll, miközben még verseny is van a piacon? Egyetlen módon és erre hozták létre a karbon kreditet. Az előzőeken túl a még megmaradt és kiszámolt karbon lábnyom teljes mértékben történő ellentételezése/megváltása karbon kredit kivonással és ezáltal annak a projektnek a támogatása ahonnan az származik. Természetesen semmi sincsen ingyen, ezeket a projekteket már valakik megfinanszírozták, hogy felépüljenek és fejlődjenek tovább. Tőlük lehet megvásárolni ellenőrzött módon ezeket a karbon krediteket. Ezek a már fenntartható tiszta mechanizmusok képviselői és a személyek akik részt vesznek ebben a küldetésben a karbon kredit kereskedők. Onnan lehet őket megkülönböztetni a brókerektől, hogy nekik van valódi karbon kreditjük, amit más javára ki is tudnak vonni igazoltan.

Ettől az időtől számolva a jövőben, ami kb. 5 év múlva következik be ketté szakad a vállalkozói piac. Lesznek cégek akik alig tudják már fizetni az energiaszámláikat, szó szerint izzadnak a melegtől és lesznek akiknek ez 80%-kal kevesebb kiadás lesz! Ezen utóbbi vállalkozások fognak vinni mindent, mert ez addigra már akkora differenciát okoz. A hatás alól nem mentesülnek a nonprofit szervezetek és az (köz)intézmények sem. Mindenki döntse el, hogy a saját költségvetésében az energetikai kiadások és minden ami energiafelhasználással jár direkt és indirekt módon, a cégében vagy azzal összefüggésbe hozható más egyéb energia költség, mekkora hatást okoz. Ebben a kérdésben egy karbon lábnyom meghatározást leíró jegyzőkönyv pontosan eligazít.

Már most is tapasztalható nem csak az időjárás hanem a piac átrendeződése is. Nézzük röviden mi történik 2013-ban a karbon kreditek piacán?

Az összes fajta szén-dioxid kibocsátási egység (karbon kredit) egyenlő?
Elméletileg igen: abból a szempontból egyenlő, hogy az összes 1 metrikus tonna CO2e -re átszámított üvegházhatást okozó gázok kibocsátását ellentételezheti. A valóságban különböznek, mert a kreditek minőségileg különböznek, más-más módon hatnak a környezetre, más projektből származnak és emiatt a felhasználási ára is más. Már említettem nem cél itt az olcsóság az ingyen fosszilis energia korszakának vége!

Professzor William Nordhaus (Yale Egyetem közgazdaságtan professzora) azt állítja, hogy a szén-dioxid árának elég magasnak kell lennie ahhoz, hogy motiválja a változásokat. A viselkedésnek és a gazdasági termelési rendszereknek korlátozniuk kell az üvegházhatást okozó gázok további kijutását a légkörbe. Ennek eszköze a szén-dioxid-árak növelése… ami azt jelenti, hogy az ellentételezéséhez használt karbon kreditek ára hosszútávon folyamatosan emelkedni fog.

A törvények, a kereslet és kínálat egyszerűek: szén-dioxid-kibocsátások továbbra is növekednek, és mindegyik kormányzati politika emiatt a szén-dioxid-árak emelkedése mellett kell döntsön, a nagyobb vállalatoknak kötelezően kell vásárolni kibocsátás ellensúlyozására karbon krediteket, egyre magasabb áron.

Az Egyesült Királyság kormánya pl. mindenféle eszközzel támogatja a zöld energia forradalmat. De senki sem mondta, hogy az alacsony széndioxid-kibocsátású forradalom olcsó lesz! A szén-dioxid árat emelni kell, a megújuló energia finanszírozásához. Legfontosabb célja a karbon kredit kereskedelemnek, hogy kicserélje  a nagy szén-dioxid-kibocsátókat, mint a szC?n és az olaj erőművek és a megújuló energiaforrásokat egymással, mint a napenergia, szél, árapály erőművek. Zöld befektetési bank (GIB) közleménye szerint a padlón a széndioxid ára! Elhelyezés a padlón! A szén-dioxid minimum árak meghatározása lehetővé teszi, hogy az alacsony szén-dioxid rendszerek versenyképesebbek legyenek. A jelenlegi (ETS) piaci ár Angliában £14 euró/tonna. Mr. Osborne bejelentette, Nagy-Britannia padló ára  £16 -ról indul tonnánként 2013-ban. Ez folyamatosan nőni fog £30 -ra 2020-ig. A cél, hogy növekedjenek az alacsony széndioxid-kibocsátású forradalomra fordítható összegeket körülbelül 450 milliárd fontra.

Az alkalmazandó megfelelőségi kreditek minimális £16 tonnánkénti ára a kötelező piacra vonatkozik, és nem az önkéntes VER piacra. Van bizonyíték arra, hogy a “megfelelés padló ár” hatással van az önkéntes kreditek árára is. A múltban is jóval nagyobb volt a szórás, hiszen pl. a Gold Standard minőségi karbon kreditekért sok esetben 35 EUR/db körüli árat használtak. Számolni lehet azzal, ha 2013-tól padló árat tartanak be az EU-ban is a kötelező piacon, a VER karbon kreditek ára azt meg fogja haladni, mert az igény folyamatosan növekszik azon emberek között, akik már nem tudják nézni a nagyok tehetetlenségét.

Miért fontos a fenntarthatóság?
1987-ben a Brundtland jelentés megadta a
fenntartható fejlődés legszélesebb körben ismert és
általánosan elfogadott meghatározását, azaz
„…ez a gazdasági és társadalmi fejlődés
tartós folyamata a fejlődő és fejlett ipari
országokban egyaránt, amelyik eleget
tesz a jelen szükségleteinek anélkül, hogy
veszélyeztetné a jövő generációinak azt
a képességét, hogy saját szükségleteiket
kielégítsék.”

/Brundtland Bizottság, az ENSZ bizottsága a fenntartható fejlődésről – 1987/

A fenntartható fejlődésnek ez a három ‘pillére’ – környezet, gazdaság és társadalom – mindegyike egyaránt alapvető fontosságú, ha továbbra is fejlődni akarunk, illetve mint civilizáció egyáltalán fenn akarunk maradni. Az ezekre gyakorolt hatásunkat, pedig nagymértékben javítani tudjuk a karbon kreditek felhasználásával, felhasználtatásával. Már csak azért is, mert az AEA Technology és a Stockholm Environment Institute által készített elemzés szerint Európa nemcsak 40 százalékkal gyorsabban melegszik, mint az egész Föld, de máris komoly károkat szenvedett az elmúlt 10 évben a klímaváltozás miatt.

Rampasek László