Karbonkreditek a terítéken

Nem mindegy, hogy egy karbonkredit mennyiért használódik fel! A globális felmelegedés leküzdésének egyik lehetséges eszköze a karbonkredittel történő üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának kiegyenlítése azáltal, hogy a rendszerben valahol már igazoltan CO2e semlegesen állítódott elő egy termék vagy szolgáltatás.

Karbonkreditek a terítéken | ClimeNews - Hírportál

A karbonkreditek megoldását adó tudós csoportnak nem az volt a célja, hogy minél olcsóbb legyen 1 tonna nagyon nehezen megspórolt CO2e egység ára (karbonkredit), mert akkor kevesebb pénz jut a zöld szektorba és azokhoz az emberekhez, akik ezzel a területtel becsületesen foglalkoznak!

Ellenkezőleg, pont fordítva!

Minél drágább 1 karbonkredit annál több pénz segíti a globális felmelegedés elleni harcot, és érvényesül a szennyező fizessen elv.

Mert mi történik? A vállalkozások karbonsemlegesítési folyamatában több nagyon fontos dolog történik, ami segíti a tiszta fenntartható új gazdaság létrejöttét. A megtakarítások, csökkentések, veszteségek kiküszöbölése által (pl. hőszigetelnek; optimalizálják és figyelik a hőmérsékleteket; hasznosítják a veszteséghőt; LED technológiát használnak a világításhoz, ami kb. 80%-kal csökkenti az erre fordított kiadást; kikapcsolják az alvó üzemmódból a berendezéseket a munkaidő végén stb…) kevesebb energiát használnak fel a vállalkozások, kevesebb fosszilis energiahordozót kell elégetni és ez kevesebb CO2e kibocsátással jár. Az energia auditálás hatására a vállalkozások korszerűsítésével pénz kerül a mögöttes új technológiák gyártóihoz, ahol jut a fejlesztésre is és gyorsul ezen iparágak fejlődése.

A következő lépés a felhasznált – főleg hő és villamosenergia – kiváltása, megújuló saját energiatermeléssel. Szélgenerátorok, napelemek, napkollektorok, ami ezen a palettán főleg bevethető. Csökken az energiaellátóktól való függőség és a beruházások megtérülési ideje leteltét követően, drasztikusan kevesebb lesz az energia költsége!

Nézzük tovább. Ha már itt tart egy cég, mi az ami teljes mértékben és meggyőzően bizonyítja a tulajdonosok és/vagy a befektetők felé a fenntarthatóságot? Egyetlen dolog nagyon sok piaci elemző szerint, ha egy vállalkozás 100%-ban karbonsemleges. Azaz a működése során kibocsátott CO2e eredője nulla! Ez azt jelenti, hogy mindent együttvéve a föld eltartóképességében, az ökoszisztémában nem okoz az ilyen vállalkozás káros, nem fenntartható változást. Tehát ezeknél a vállalkozásoknál biztosított hosszútávon a haszon és csökken a gyors változásból eredő kockázat. Ezt még az alkalmazottak is szeretik. Hogyan lehet ezt megcsinálni, ezalatt a rövid idő alatt ami rendelkezésre áll, miközben még verseny is van a piacon? Egyetlen módon és erre hozták létre a karbonkreditet. Az előzőeken túl a még megmaradt és kiszámolt karbonlábnyom teljes mértékben történő ellentételezése/megváltása karbonkredit megvásárlásával és ezáltal annak a projektnek a támogatása, részbeni utófinanszírozása ahonnan az származik. Természetesen semmi sincsen ingyen, ezeket a projekteket már valakik megfinanszírozták, hogy felépüljenek és fejlődjenek tovább. Tőlük lehet megvásárolni ellenőrzött módon a karbonkrediteket. Ezek a már fenntartható tiszta mechanizmusok képviselői, és a személyek akik részt vesznek ebben a küldetésben a karbonkredit kereskedők. Onnan lehet őket megkülönböztetni a brókerektől, hogy nekik van valódi karbonkreditjük, amit más javára ki is tudnak állítani igazolásként.

Ettől az időtől számolva a jövőben, ami kb. 5 év múlva következik be ketté szakad a vállalkozói piac. Lesznek cégek akik alig tudják már fizetni az energiaszámláikat, szó szerint izzadnak a melegtől, és lesznek akiknek ez 80%-kal kevesebb kiadás lesz! Ezen utóbbi vállalkozások fognak vinni mindent, mert ez addigra már akkora differenciát okoz. A hatás alól nem mentesülnek a nonprofit szervezetek és az (köz)intézmények sem. Mindenki döntse el, hogy a saját költségvetésében az energetikai kiadások, és minden ami energiafelhasználással jár direkt és indirekt módon, a cégében vagy azzal összefüggésbe hozható más egyéb energiaköltség, mekkora hatást okoz? Ebben a kérdésben egy karbonlábnyom meghatározást leíró jegyzőkönyv pontosan eligazít.

Már most is tapasztalható nem csak az időjárás, hanem a piac átrendeződése is. Nézzük röviden mi történik 2013-ban a karbonkreditek piacán?

Az összes fajta szén-dioxid kibocsátási egység (karbonkredit) egyenlő?
Elméletileg igen: abból a szempontból egyenlő, hogy az összes 1 metrikus tonna CO2e-re átszámított üvegházhatást okozó gázok kibocsátását ellentételezheti. A valóságban különböznek, mert a kreditek minőségileg különböznek, más-más módon hatnak a környezetre, más projektből származnak és emiatt a felhasználási ára is más. Már említettem nem cél itt az olcsóság az ingyen fosszilis energia korszakának vége!

Professzor William Nordhaus (Yale Egyetem közgazdaságtan professzora) azt állítja, hogy a szén-dioxid árának elég magasnak kell lennie ahhoz, hogy motiválja a változásokat. A viselkedésnek és a gazdasági termelési rendszereknek korlátozniuk kell az üvegházhatást okozó gázok további kijutását a légkörbe. Ennek eszköze a szén-dioxid-árak növelése… ami azt jelenti, hogy az kiegyenlítéshez használt karbonkreditek ára hosszútávon folyamatosan emelkedni fog.

Karbonkreditek a terítéken | ClimeNews - HírportálA törvények, a kereslet és kínálat egyszerűek: szén-dioxid-kibocsátások továbbra is növekednek, és mindegyik kormányzati politika emiatt a szén-dioxid-árak emelkedése mellett kell döntsön, a nagyobb vállalatoknak kötelezően kell vásárolni kibocsátás ellensúlyozására karbonkrediteket, egyre magasabb áron.

Az Egyesült Királyság kormánya pl. mindenféle eszközzel támogatja a zöld energia forradalmat. De senki sem mondta, hogy az alacsony szén-dioxid-kibocsátású forradalom olcsó lesz! A szén-dioxid árat emelni kell, a megújuló energia finanszírozásához. Legfontosabb célja a karbonkredit kereskedelemnek, hogy kicserélje  a nagy szén-dioxid-kibocsátókat, mint a szén és az olaj erőművek és a megújuló energiaforrásokat egymással, mint a napenergia, szél, árapály erőművek. Zöld befektetési bank (GIB) közleménye szerint padlón a szén-dioxid ára! Elhelyezés a padlón! A szén-dioxid minimum árak meghatározása lehetővé teszi, hogy az alacsony szén-dioxid rendszerek versenyképesebbek legyenek. A jelenlegi (ETS) piaci ár Angliában £14 euró/tonna. Mr. Osborne bejelentette, Nagy-Britannia padló ára  £16 -ról indul tonnánként 2013-ban. Ez folyamatosan nőni fog £30 -ra 2020-ig. A cél, hogy növekedjenek az alacsony szén-dioxid-kibocsátású forradalomra fordítható összegeket körülbelül 450 milliárd fontra.

Az alkalmazandó megfelelőségi kreditek minimális £16 tonnánkénti ára a kötelező piacra vonatkozik, és nem az önkéntes VER piacra. Van bizonyíték arra, hogy a “megfelelés padló ár” hatással van az önkéntes kreditek árára is. A múltban is jóval nagyobb volt a szórás, hiszen pl. a Gold Standard minőségi karbonkreditekért sok esetben 35 EUR/db körüli árat használtak. Számolni lehet azzal, ha 2013-tól padló árat tartanak be az EU-ban is a kötelező piacon, a VER karbon kreditek ára azt meg fogja haladni, mert az igény folyamatosan növekszik azon emberek között, akik már nem tudják nézni a nagyok tehetetlenségét.

Miért fontos a fenntarthatóság?

1987-ben a Brundtland jelentés megadta a fenntartható fejlődés legszélesebb körben ismert és általánosan elfogadott meghatározását, azaz

…ez a gazdasági és társadalmi fejlődés tartós folyamata a fejlődő és fejlett ipari országokban egyaránt, amelyik eleget tesz a jelen szükségleteinek anélkül, hogy veszélyeztetné a jövő generációinak azt a képességét, hogy saját szükségleteiket kielégítsék.

/Brundtland Bizottság, az ENSZ bizottsága a fenntartható fejlődésről – 1987/

A fenntartható fejlődésnek ez a három pillére: -környezet, -gazdaság, és -társadalom mindegyik egyaránt alapvető fontosságú, ha továbbra is fejlődni akarunk, illetve mint civilizáció egyáltalán fenn akarunk maradni. Az ezekre gyakorolt hatásunkat, pedig nagymértékben javítani tudjuk a karbonkreditek felhasználásával, felhasználtatásával. Már csak azért is, mert az AEA Technology és a Stockholm Environment Institute által készített elemzés szerint Európa nemcsak 40 százalékkal gyorsabban melegszik, mint az egész Föld, de máris komoly károkat szenvedett az elmúlt 10 évben a klímaváltozás miatt.

Rampasek László

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.