Minőségi szabványok a szén-dioxid-kiegyenlítési ágazat elszámoltatására

A 2 milliárd dolláros szén-dioxid-kiegyenlítési ágazat új iránymutatásai a minőségi karbonkreditek vásárlóinak irányítását célozzák.

Minőségi szabványok a szén-dioxid-kiegyenlítési ágazat elszámoltatásáraA szén-dioxid-kiegyenlítésre engedélyezett projektekre, például az esőerdők védelmére vonatkozó szabályokat májusban teszik közzé. Fénykép: Christophe van der Perre/Reuters

A 2 milliárd dolláros szén-dioxid-kiegyenlítési iparág új minőségi előírásait tették közzé, hogy segítsenek a vásárlóknak a jó minőségű kreditek kiválasztásában, miután széles körben felmerült az az aggodalom, hogy sok közülük csak fantom.

Csütörtökön jelentette be a “jó” szén-dioxid-kibocsátási egység (karbonkredit) programra vonatkozó új iránymutatásokat az önkéntes szén-dioxid-piac integritási tanácsa (Integrity Council for the Voluntary Carbon Market, ICVCM), amely kezdeményezés célja, hogy megnyugtassa a vásárlókat az éghajlat-változási kötelezettségvállalásokhoz vásárolt kibocsátási egységek minőségét illetően, és segítsen elkerülni az olyan hiteleket, amelyek nem járulnak hozzá az éghajlatváltozás mérsékléséhez, vagy esetleg az emberi jogok megsértéséhez kapcsolódnak.

Az ICVCM pecsétjének megszerzéséhez a szén-dioxid-kibocsátási egységek (karbonkreditek) tanúsítóinak, mint például a Verra, a Gold Standard és az American Carbon Registry, (Közép-Európában az OurOffset-nek – a szerk.) be kell mutatniuk, hogyan keletkeztek a kreditjeik, tudományos módszerekkel igazolniuk kell, hogy azok valóban kibocsátáscsökkentést vagy -csökkentést jelentenek, és be kell tartaniuk az őslakos és helyi közösségek jogainak tiszteletben tartására vonatkozó szabályokat.

Az új szabványokat több száz szén-dioxid-kiegyenlítő cég, az őslakosok képviselői, bankok, tudósok és más szakértők bevonásával folytatott konzultációt követően dolgozták ki.

A szén-dioxid-krediteket több nagyvállalat is használja a nettó zéró stratégiájához, de a piac szabályozatlan, és aggályok merülnek fel azzal kapcsolatban, hogy képesek-e mérsékelni az éghajlatváltozást, megállítani a biológiai sokféleség csökkenését és elősegíteni a fenntartható fejlődést.

Nat Keohane közgazdász, a Center for Climate and Energy Solutions elnöke és az ICVCM vezető tanácsadója szerint

a szabványoknak hozzá kell járulniuk a piacba vetett bizalom növeléséhez, és dollármilliárdokat kell az éghajlatváltozás mérséklését segítő projektekbe irányítaniuk.

“Vannak olyan hitelek, amelyek csak “fantom”, és vannak igazán jó hitelek. A piacon jelenleg az az alapvető probléma, amely megakadályozza, hogy a piac jótékony hatású legyen, és megakadályozza, hogy az éghajlat szempontjából fontos szintre emelkedjen, hogy nagyon nehéz különbséget tenni” – mondta.

“Az integritási tanácsok szerepe az, hogy megmondják, milyen a jó, és mi hagyjuk, hogy a dolgok ott történjenek, ahol történnek. Mindezt úgy fogjuk tenni, hogy minden érdekelt felet meghallgatunk, és figyelembe vesszük a megvalósíthatóságot, de azt fogjuk kitalálni, hogy milyen a magas integritás” – mondta Keohane.

Az ebben a hónapban elfogadott új szabványok csak a szén-dioxid-kibocsátási egységeket (karbonkrediteket) tanúsító szervezetekre vonatkoznak, és külön folyamat keretében dolgozzák ki a vállalkozások által az ellentételezések felhasználására vonatkozó állításokra vonatkozó iránymutatásokat. Sok olyan cég, amely ellentételezéseket vásárol, aztán “szén-dioxid-semleges” címkével látja el termékeit, vagy azt mondja a fogyasztóinak, hogy repülhetnek, új ruhákat vásárolhatnak vagy bizonyos élelmiszereket fogyaszthatnak anélkül, hogy súlyosbítanák az éghajlati válságot.

“Tényleg a legjobb gyakorlatok piacát sürgetjük” – mondta William McDonnell, az ICVCM operatív igazgatója. “Minden jól működő piacon elengedhetetlen az ellenőrzés és az ellenőrzés lehetővé tétele. Azt szorgalmazzuk, hogy a projektekkel kapcsolatos összes információ teljes mértékben átlátható legyen, így bárki ellenőrizheti azokat.”

Elmondta, hogy a szabványok kiindulópontot jelentenek, amelyet a szervezet idővel igyekszik majd továbbfejleszteni.

Gilles Dufrasne, a Carbon Market Watch szakpolitikai munkatársa, aki tagja az ICVCM szakértői testületének, azt mondta, hogy az új szabályoknak emelniük kell a szabványokat az iparágban, mivel sok szén-dioxid-kibocsátási szabvány még nem felel meg ezeknek.

“A bejelentések nagy része kezelhető dolog, amelyekhez a szén-dioxid szabványok alkalmazkodni tudnak, és arra számítok, hogy a piac változni fog. Túlmutatnak a jelenlegi gyakorlaton, és szerintem igen hasznosak lesznek a rendszer átláthatóságának javításában” – mondta.

Az engedélyezett projekttípusokra, például az esőerdők védelmét szolgáló rendszerekre, a tűzhelyprojektekre vagy a megújuló energiát hasznosító rendszerekre vonatkozó szabályokat májusban teszik közzé.

Forrás: The Guardian | Patrick Greenfield


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.