Időjárás

Klímaspirál | 1880-2021 éves hőmérséklet-emelkedés

1880-2021 Globális felmelegedés éves hőmérséklet-emelkedés – Klímaspirál

Ez az ábrázolás a globális hőmérséklet havi anomáliáit (az átlagtól való eltéréseket) mutatja 1880 és 2021 között.

 

A fehér és kék színek hűvösebb hőmérsékletet, míg a narancssárga és piros színek melegebb hőmérsékletet jeleznek. Amint látható, a globális hőmérséklet az idő előrehaladtával főként az emberi tevékenységektől melegedett.

Ezek a hőmérsékletek a NASA Goddard Institute for Space Studies (GISS) adatain alapulnak. Az anomáliákat az 1951 és 1980 közötti bázisidőszakhoz viszonyítva határozták meg. A vizualizáció létrehozásához használt adatfájl itt érhető el.

Az “éghajlati spirál” egy vizualizáció, amelyet Ed Hawkins, a Readingi Egyetem Nemzeti Légkörkutató Központjának éghajlatkutatója tervezett.

Hawkins, aki az Egyesült Királyságban, a Readingi Egyetemen dolgozik, az éghajlati adatok olyan módon történő rendszerezésével foglalkozik, hogy az a nagyközönség számára könnyen érthető és megjegyezhető legyen.

2016-ban az első “éghajlati spirálja” vírusként terjedt el az interneten. Az animáció gyönyörűen egyszerű és félelmetesen rideg volt, ahogyan a jelenlegi éghajlati válságunkat ábrázolta. Még a riói olimpia megnyitó ünnepségén is felhasználták.

Most a spirál visszatért, és alig öt év elteltével tátongó szája szélesebb, mint valaha.

A körkörös naptárban az év minden egyes hónapjával, amely eltelik, a globális hőmérsékleti felszíni adatok egy forgó sora kerül rögzítésre.

Ahogy az évek elkezdenek halmozódni, az adatok sora egyfajta csigavonalszerű formát hoz létre. A tizenkilencedik század közepére azonban a vonal elkezd kifelé terjedni, és inkább tornádószerűvé válik.

A századfordulóra az öv riasztó sebességgel tolódik kifelé. 2016 és 2021 között többször is átlépi az egy fokos felmelegedést jelképező sárga határt.

2021 júliusában az északi féltekén a világ valaha feljegyzett legmelegebb hónapját éljük át. Ezt nagyjából hat órakor láthatjuk az éghajlati spirálon.

A felvétel egyelőre példa nélküli, de kétségtelenül hamarosan társasága lesz. Az elmúlt kilenc év mindegyike a feljegyzett 10 legmelegebb év között van. Úgy tűnik, még egy globális világjárvány sem lassítja le a pályánkat.

Az adatok örvénye az oldalára fordulva úgy tűnik, készen áll arra, hogy elnyelje a jövőt.

Forrás: ScienceAlert


rampi

Recent Posts

Szén-dioxid kibocsátás és oxigénkoncentráció

Hogyan hat a jövőbeni felmelegedés és CO2-kibocsátás az oxigénkoncentrációra? Az oxigénszint csökken a fosszilis tüzelőanyagok…

4 nap ago

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

1 hét ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

2 hét ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

3 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

4 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

4 hét ago