Klímaspirál | 1880-2021 éves hőmérséklet-emelkedés

1880-2021 Globális felmelegedés éves hőmérséklet-emelkedés – Klímaspirál

Ez az ábrázolás a globális hőmérséklet havi anomáliáit (az átlagtól való eltéréseket) mutatja 1880 és 2021 között.

 

A fehér és kék színek hűvösebb hőmérsékletet, míg a narancssárga és piros színek melegebb hőmérsékletet jeleznek. Amint látható, a globális hőmérséklet az idő előrehaladtával főként az emberi tevékenységektől melegedett.

Ezek a hőmérsékletek a NASA Goddard Institute for Space Studies (GISS) adatain alapulnak. Az anomáliákat az 1951 és 1980 közötti bázisidőszakhoz viszonyítva határozták meg. A vizualizáció létrehozásához használt adatfájl itt érhető el.

Az “éghajlati spirál” egy vizualizáció, amelyet Ed Hawkins, a Readingi Egyetem Nemzeti Légkörkutató Központjának éghajlatkutatója tervezett.

Hawkins, aki az Egyesült Királyságban, a Readingi Egyetemen dolgozik, az éghajlati adatok olyan módon történő rendszerezésével foglalkozik, hogy az a nagyközönség számára könnyen érthető és megjegyezhető legyen.

2016-ban az első “éghajlati spirálja” vírusként terjedt el az interneten. Az animáció gyönyörűen egyszerű és félelmetesen rideg volt, ahogyan a jelenlegi éghajlati válságunkat ábrázolta. Még a riói olimpia megnyitó ünnepségén is felhasználták.

Most a spirál visszatért, és alig öt év elteltével tátongó szája szélesebb, mint valaha.

A körkörös naptárban az év minden egyes hónapjával, amely eltelik, a globális hőmérsékleti felszíni adatok egy forgó sora kerül rögzítésre.

Ahogy az évek elkezdenek halmozódni, az adatok sora egyfajta csigavonalszerű formát hoz létre. A tizenkilencedik század közepére azonban a vonal elkezd kifelé terjedni, és inkább tornádószerűvé válik.

A századfordulóra az öv riasztó sebességgel tolódik kifelé. 2016 és 2021 között többször is átlépi az egy fokos felmelegedést jelképező sárga határt.

2021 júliusában az északi féltekén a világ valaha feljegyzett legmelegebb hónapját éljük át. Ezt nagyjából hat órakor láthatjuk az éghajlati spirálon.

A felvétel egyelőre példa nélküli, de kétségtelenül hamarosan társasága lesz. Az elmúlt kilenc év mindegyike a feljegyzett 10 legmelegebb év között van. Úgy tűnik, még egy globális világjárvány sem lassítja le a pályánkat.

Az adatok örvénye az oldalára fordulva úgy tűnik, készen áll arra, hogy elnyelje a jövőt.

Forrás: ScienceAlert


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.