Szén-dioxid kibocsátás és oxigénkoncentráció

Hogyan hat a jövőbeni felmelegedés és CO2-kibocsátás az oxigénkoncentrációra?

Az oxigénszint csökken a fosszilis tüzelőanyagok elégetése és más szennyezések miatt. Míg a csökkenés nem érinti közvetlenül az embereket a belélegzett levegő tekintetében, bizonyos ökoszisztémákra sokkal inkább hatással van, különösen a vízi ökoszisztémákra.

oxigénszint | Szén-dioxid kibocsátás és oxigénkoncentráció

Az embereknek és gyakorlatilag a Földön élő összes állatnak oxigénre van szüksége a légzéshez (igen, még a halak is lélegeznek oxigént.) A tudósok világszerte megállapították, hogy a vizeinkben és a levegőben lévő oxigén koncentrációja valóban csökken – mondja Andrew Babbin, oceanográfus, az MIT Föld-, Légkör- és Bolygótudományi Tanszékének (EAPS) kémiai oceanográfia és tengeri mikrobiológia professzora.

Hogy miért? A legnagyobb bűnös a fosszilis tüzelőanyagok elégetése.

Először is beszéljünk a levegőnkben lévő oxigénről, amelyet mi és más állatok minden nap belélegzünk.

Amikor fosszilis tüzelőanyagokat égetünk el, a szén (C) oxigénmolekulákkal (O2) egyesülve szén-dioxidot (CO2) képez, amely üvegházhatású gáz, és az éghajlatváltozás fő okozója. Ez a folyamat a levegőnkben lévő oxigénmolekulákat a CO2-be zárja – ami azt jelenti, hogy az élet számára kevesebb oxigén áll rendelkezésre, amit belélegezhetünk. Ez aggasztóan hangzik, de Babbin szerint a legtöbb tudós számára ez nem jelent szörnyű aggodalmat. Az oxigén a légkör mintegy 20%-át teszi ki, és még a szén-dioxid-kibocsátásunk ellenére is a légkör teljes oxigénszintje csak “nagyon kis mértékben” csökkent.

A mi óceánunkban más a helyzet. Az óceán két fontos módon stabilizálja a légkört: planktonokat és baktériumokat tartalmaz, amelyek a világ oxigénjének 50-80%-át termelik,1 és vize hatalmas mennyiségű szén-dioxidot nyel el – körülbelül egyharmadát annak a mennyiségnek, amelyet az ember az ipari korszak óta a levegőbe juttatott,2 csökkentve ezzel a fosszilis tüzelőanyagok elégetésének hatását. Ahogy a bolygó a megnövekedett CO2-koncentráció miatt egyre melegebbé válik, az óceánok is felmelegednek. Ahogy a folyadékok felmelegednek, nem tudnak annyi oldott gázt megtartani. Ez azt jelenti, hogy a melegebb óceánok nem tudnak annyi széndioxidot vagy oldott oxigént tárolni, amelyre a tengeri élővilágnak szüksége van a túléléshez.

Bár ezt a hatást leginkább az óceánokban tanulmányozták, a más vízi környezetekben élő élőlények is érezni fogják a hatását – tette hozzá Babbin. “Legyen szó tengervízről, vizes talajról vagy tóról, a vizes rendszerekben található oxigén mennyisége sokkal jobban csökken”, ahogy a bolygó melegszik – mondta.

Nem a globális felmelegedés és az üvegházhatású gázok kibocsátása az egyetlen tényező, amely az óceánok oxigénhiányosodását okozza. A műtrágyák elfolyása és a szennyvízszennyezés óriási mennyiségű nitrogént és más tápanyagot juttat a part menti vizekbe, amelyek a gyorsan növekvő algák számára vízi lakomát jelentenek. Az algavirágzás elzárja a napfényt, és nagyon gyorsan felemészti az oldott oxigént, ami a tengeri élővilág elpusztulásához vezet. Egyes virágzások méreganyagokat is juttatnak a vízbe. A problémák az algák elhalása után is folytatódnak: amikor az algavirágzás elpusztul, a szerves anyag lebomlik, és baktériumokat vonz, amelyek szintén csökkentik az oxigénkészletet. A tudósok ezt a folyamatot “eutrofizációnak” nevezik, és olyan helyeken, mint a Mexikói-öböl, Florida partjai és az Erie-tó, az eutrofizációs események rendszeresen holt zónákat hoznak létre, ahol a vízi élet nem tud létezni, mert egyszerűen nincs elég oxigén.

Mennyire súlyos ez az egész? A legújabb modellek szerint 2100-ra a globális oxigénkoncentráció csökkenése az óceánokban 1% és 7% között lesz.3 Ez súlyos ökoszisztéma-hatásokhoz vezethet, beleértve a biológiai sokféleség csökkenését, a halászati erőforrások zavarát és az algavirágzás növekedését.

Babbin szerint a legjobb esélyünk az oxigénhiány megfékezésére az, ha csökkentjük a fosszilis tüzelőanyagok felhasználását. A másik oldalról viszont van néhány reményteljes stratégia az óceánok és a part menti vizek oxigénellátásának helyreállítására, amelyek közé tartozik az oxigént fotoszintézis útján előállító növények felhasználása. “Ez az, ahol az olyan dolgok, mint a hínárerdők, az osztrigatenyésztés vagy bármely más akvakultúra segíthet valamilyen módon” – mondja. Hozzáteszi, hogy a vízrendszerekbe kerülő toxinok csökkentése lehetővé teheti ezeknek a növényeknek a virágzását, és megakadályozhatja az eutróf eseményeket, amelyek tovább csökkentik az oxigénkészletet.

Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 Nemzetközi licenc (CC BY-NC-SA 4.0).
FOOTNOTES

1 National Ocean Service: How much oxygen comes from the ocean? Accessed April 6, 2022.

2 S. Khatiwala et al. “Global ocean storage of anthropogenic carbon.” Biogeosciences, 10, 2169–2191, 2013. doi:10.5194/bg-10-2169-2013

3 Schmidtko, Sunke, Lothar Stramma & Martin Visbeck. “Decline in global oceanic oxygen content during the past five decades.” Nature, vol. 542, February 2017. doi:10.1038/nature21399

Forrás: MIT Climate Portal


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.