Népesség

Klímatüntető a modellek közé vegyülve

A modellek közé vegyült egy klímatüntető a Louis Vuitton divatbemutatóján.

 

Klímatüntetők zavarták meg a Louis Vuitton divatbemutatóját Párizsban. Az Extinction Rebellion egyik aktivistája a modellek közé vegyülve a kifutón egy transzparenst tartott a közönség és a kamerák elé “Túlfogyasztás = Kihalás” felirattal. A szervezésben részt vevő aktivisták az ágazat termelési szintjének azonnali csökkentésére akarták így felszólítani a kormányt, abból az adatból kiindulva, hogy Franciaországban egy főre vetítve 42 ruhadarabot adtak el 2019-ben. (Forrás: Euronews)

Pedig tudhatná, hogy Franciaországnak nem ez a legnagyobb problémája. A legnagyobb nyomást a kihalás felé nem a fejenkénti 19 ruhadarab jelenti, hanem a túlnépesedés miatti migrációs nyomás, amit (mivel gyarmattartó ország) el kell viselnie. Tehát, amennyiben a valós problémára szeretné az XR klímatüntető felhívni a figyelmet és nem tévhitben élni, akkor a transzparensre két feliratot is javasolnék, ami igaz is.

“OverShoot = Extinction” ez annyit jelent, hogy túllövés, esetleg túlterhelés = kihalás. Magyarországon helytelenül ezt is túlfogyasztásnak fordítják! A másik “Overpopulation = Extinction” A túlnépesedés (naponta több mint 210 ezerrel többen vagyunk) olyan nemkívánatos állapot, amikor a meglévő emberi népesség száma meghaladja a Föld tényleges teherbíró képességét. Ez utóbbi összefügg az előzővel, mert a túlnépesedés tud túllőni a célon és egyáltalán nem fenntartható, ebből adódóan az ökológia törvényei szerint össze is fog omlani, emiatt a kihalás veszélye valós. Lassan két bolygónyi erőforrásra lenne szükségünk, csak a másik bolygót nem találja a NASA, de még Elon Musk sem!

Rampasek, László A.

rampi

Recent Posts

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

4 nap ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

1 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

3 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

3 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

4 hét ago

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedésről…

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedés és az élő rendszerek problémájáról. Az embereknek számos saját rendszerük…

1 hónap ago