Éljünk klímabarát módon, minden évben karbonsemlegesítve

Éljünk klímabarát módon, minden évben karbonsemlegesítve az életvitelünket.

Éljünk klímabarát módon, minden évben karbonsemlegesítve

Jelenleg egy átlag magyar életvitel – a Világbank adatbázisa szerint – évente kerekítve 7 tonna CO2e (azaz széndioxid-egyenértékben kifejezett üvegház hatású gáz) kibocsátással jár.

De pontosabban is kiszámíthatja mindenki a saját karbonlábnyomát:

Karbonlábnyom (Szénlábnyom) Kalkulátor

Ebből azt is megismerheti, életvitelének mely területein tudna csökkenteni.

A karbonsemlegesítés azt jelenti, hogy különféle projektek már kibocsátást megelőztek, csökkentettek, megkötöttek, s a kivitelezésük után egy kiértékelés igazolta a mennyiséget, s minden tonna CO2e után egy karbonkredit keletkezett.

A NAV állásfoglalása a VER piaci karbonkreditekről

Számtalan már kivitelezett napenergia, szélenergia, erdővédelem, családtervezés, energiatakarékosság stb. projektnek vannak kreditjei. Ezeket szigorú elszámolású registry-k tartják nyilván, és azt is, hogy ha egy kreditet már felhasználtak. Globális áttekintést közöl negyedévente a karbonkredit piacról az EM világjelentés.

A karbonsemlegesítés ilyen krediteket használ fel, amivel utófinanszírozza az adott projektet. A bevételből további klímavédő projekt működhet. Így a szennyezőktől pénz áramlik a tisztítók felé.
A kredit szó hitelt és bizalmat jelent. A projekt előre elvégezte az általunk kibocsátott CO2e mennyiségnek megfelelő kibocsátás megelőzését, csökkentését, megelőzését. Ezt a munkát fizetjük meg utólag.

Karbonsemlegesíteni nem lehet ígéretekkel, csak már elvégzett munka eredményével. Pl. faültetéssel nem lehet, csak majd sok év múlva, amikor már felmérhető, hogy ténylegesen mennyi CO2e-t kötött meg az ültetésből megmaradt erdő. Ez gyakori (ön)ámítás, pedig az erdőben megkötött karbon veszélyeztetett, bármikor visszakerülhet a légkörbe pl. erdőtűz esetén:

Éljünk klímabarát módon, minden évben karbonsemlegesítve

Akik nem értik, néha búcsúcédulának hazudják a karbonsemlegesítést, amivel csak a lelkiismeretet szokás megnyugtatni. De a búcsúcédulák nagyon is eredményesek voltak: felépült belőlük a Szt. Péter bazilika. A karbonsemlegességet igazoló certificate is eredményes: tényleges klímavédelmet pénzel.

Mint régen a búcsúcédulák?

A karbonsemlegesítés alapvető erkölcsi kötelesség a mai klíma-vészhelyzetben minden párt, cég, intézmény, szervezet és egyén számára. Az EU tagországai számára már törvényi kötelesség is.

Aki nem karbonsemlegesít, az az erőfölényével visszaélve egyszerűen ráterheli a szennyezésének a költségét a gyermekek jövőjére.

Drámai adatok a mai gyerekek örökölt terhére

Ráadásul megspórolva a mai kiegyenlítés kis költségét, annak sokszorosát terheli rá a gyermekek jövőjére, hiszen a megelőzés mindig sokkal költséghatékonyabb.

Simonyi, Gyula I. | BOCS HÍREK


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.