Kritikus vagy aggályos a karbonpiacok szerepe?

Kritikus vagy aggályos? A COP28-on megvitatták a szén-dioxid-piacok szerepét az éghajlati válságban.

A támogatók szerint a karbonkreditek finanszírozhatják a megoldásokat, mások szerint viszont lehetővé teszik a vállalatok számára, hogy elkerüljék a kibocsátás csökkentését.

Kritikus vagy aggályos a karbonpiacok szerepe?Guyana, amely azon kevés amazóniai országok egyike, amely érintetlenül hagyta erdeinek nagy részét, 750 millió dolláros szén-dioxid-kibocsátási hitelszerződést írt alá az amerikai Hess Corporation kőolajipari vállalattal. Fényképek: Will & Deni McIntyre/Getty Images

Kormányzati tisztviselők, természetvédelmi szervezetek és ipari csoportok a COP28-on igyekeztek feléleszteni a bizalmat a szabályozatlan önkéntes szén-dioxid-piac iránt, miközben aggályok merültek fel, hogy az kevéssé járul hozzá az éghajlati válság enyhítéséhez és a természetpusztítás fékezéséhez.

A szén-dioxid-piac támogatói szerint a jó minőségű kreditek vásárlásával az országok és a vállalatok átutalhatják a természetalapú megoldások finanszírozásához szükséges dollármilliárdok egy részét, támogathatják az őslakos közösségeket, fokozatosan kivonhatják a szenes erőműveket, és fizethetnek a fejlődő országokban az új megújuló energiaforrásokért. Kezdeményezések vannak folyamatban a sikeres szén-dioxid-projektek tanúsítására és a krediteket vásárló vállalatok zöldmosásról szóló állításainak visszaszorítására, bár az ellentételezéseknek a vállalat fenntarthatósági erőfeszítéseiben betöltött megfelelő szerepéről nem egységesek a vélemények.

Az ágazat küzd az emberi jogi aggályokkal, a bizonyítékokkal, hogy sok szén-dioxid-kibocsátási egység nagyrészt értéktelen, és a pénzügyi áramlások tisztázatlanságával. A szén-dioxid-kibocsátási egységek iránti kereslet az elmúlt hónapokban összeomlott, miután 2021-ben elérte a 2 milliárd dolláros csúcsot. Sok spekuláns milliárdokat veszíthet a visszaesést követően, mivel a nagyvállalatok lemondanak a “karbonsemlegességre” vonatkozó, ellentételezéseket használó állításokról.

A dubaji éghajlat-változási csúcstalálkozón többek között John Kerry, az Egyesült Államok éghajlat-változási megbízottja, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Tony Blair volt brit miniszterelnök is támogatta a piacnak mint a környezetvédelmi intézkedések finanszírozásának újjáélesztésére irányuló erőfeszítéseket. Kerry a hibák elismerése mellett azt mondta a COP28 rendezvényén, hogy a piac “a legnagyobb piactérré válhat, amelyet a világ valaha is ismert”. A Világbank elnöke, Ajay Banga egy von der Leyennel közös rendezvényen azt mondta, hogy nincs más módja annak, hogy a fejlődő országokhoz méretezhető források jussanak el.

Blair a guyanai elnökkel, Irfaan Alival közösen tartott rendezvényen a guyanai erdők védelméből származó szén-dioxid-kibocsátási egységek értékesítésének támogatásáról beszélt. Guyana azon kevés amazóniai országok egyike, amely érintetlenül hagyta erdeinek nagy részét, és 750 millió dolláros szén-dioxid-kibocsátási hitelszerződést kötött az amerikai Hess Corporation kőolajipari vállalattal, bár kérdéses, hogy a ezek a kreditek milyen környezeti előnyökkel járnak.

A szén-dioxid-piacoknak a hivatalos éghajlat-változási tárgyalásokon betöltött szerepével kapcsolatban is aggályok merültek fel. A COP28 előtt egy uniós feljegyzés aggodalmaknak adott hangot amiatt, hogy az Egyesült Államok az önkéntes szén-dioxid-piaci kezdeményezéseket a párizsi megállapodás szén-dioxid-piacába való hivatalos bevonás céljából erőlteti, ami – figyelmeztetett – alááshatja a globális felmelegedés korlátozására irányuló erőfeszítések ambícióját.

Judith Simon, a Verra vezető karbonhitel-tanúsító cég elnöke és ideiglenes vezérigazgatója, aki a Guardian nyomozása során az esőerdő-védelmi rendszerükből származó rossz minőségű karbonhitelek miatt vizsgálódott, azt mondta, hogy a piac fordulóponthoz érkezett.

“Ennek az éghajlat-változási konferenciának az egyik nagy története a szabványügyi szervezetek, a nemzetközi testületek, a civil társadalom, a kormányok és a vállalatok közötti egyetértés abban, hogy a hatékony szén-dioxid-piac pótolhatatlan és kritikus eleme az éghajlati kihívás kezelésének. A szén-dioxid-piac fordulóponthoz érkezett, és megérdemel egy tudományosan megalapozott értékelést, amely támogatja folyamatos fejlesztését és végső sikerét” – mondta Simon.

A washingtoni székhelyű nonprofit szervezet együttműködik a Climate Crisis Advisory Group nevű kutatócsoporttal, amely többek között Sir David King, Johan Rockström és Mariana Mazzucato kutatókból áll, hogy a legújabb tudományos eredmények felhasználásával bizalmat építsen az éghajlat és a biológiai sokféleség hatásainak piacába. Az esőerdőkre vonatkozó szén-dioxid-kibocsátási hitelek jóváhagyására vonatkozó új szabályokra is áttérnek.

Johan Rockström, a Potsdami Éghajlati Hatáskutató Intézet igazgatója és a számos szén-dioxid-kiegyenlítési projektet irányító Conservation International vezető kutatója szerint a szén-dioxid-piacokat meg lehetne reformálni.

“Ez egy fontos és nehéz kérdés, mert nincs rá egyszerű válasz. Egyrészt az önkéntes szén-dioxid-piacok a természetben nem működnek, és okkal aggódhatunk amiatt, hogy visszaélnek velük, mint kompenzációs mechanizmusokkal olyan vállalatok számára, amelyek nem követik a fosszilis tüzelőanyagok kivonásának tudományos útját. Másrészt, nagyobb szükségünk van a természetalapú megoldásokra, mint valaha. Minden eddiginél nagyobb szükségünk van a finanszírozásra, és nincs más mechanizmusunk. Ez majdnem a fogalmak összezsugorodása. Sokan közülünk ezen a területen úgy érezzük, hogy mindkét táborban fél lábbal állunk” – mondta.

“Nem engedhetjük meg magunknak többé, hogy fákat ültessünk, hogy elrejtsük, hogy nem vagyunk képesek követni a tudományosan megalapozott fosszilis tüzelőanyagok kivonási terveit” – tette hozzá Rockström.

Vezető természetvédelmi civil szervezetek és ipari csoportok szerint a szén-dioxid-krediteket vásárló vállalatok ezt nagyrészt a kibocsátáscsökkentés mellett teszik, és nem az ellentételezéseket használják arra, hogy tovább szennyezzenek. A Carbon Market Watch nevű iparági megfigyelőszervezet megállapította, hogy kevés bizonyíték van arra, hogy a vállalati vásárlások és a szén-dioxid-mentesítési arányuk között okozati összefüggés lenne.

Ez egy olyan megújult törekvés közepette történt, amely a vállalati állításokat tanúsító, az Egyesült Királyság kormánya által támogatott Voluntary Carbon Markets Integrity Initiative (VCMI) révén az ellentételezések szerepének kiterjesztésére irányul a vállalati éghajlatvédelmi törekvésekben. A dubaji csúcstalálkozó előtt a VCMI közölte, hogy a 3. hatókörbe tartozó – vagy közvetett – kibocsátásokra vonatkozó kreditek felhasználására vonatkozó tanúsítványt tesztel, ami az ágazat egyes szereplőinek aggodalmát váltotta ki, hogy ez lehetővé tenné a vállalatok számára, hogy a kibocsátáscsökkentés helyett ellentételezéseket használjanak. A New Climate Institute figyelmeztetett, hogy ez visszafordíthatja az idő kerekét a vállalati éghajlat-változási intézkedések terén.

Margaret Kim, a szén-dioxid-kibocsátási egységeket is tanúsító Gold Standard vezérigazgatója szerint a vállalatok kibocsátáscsökkentésének kell előbbre kerülnie.

“Az önkéntes szén-dioxid-piac (VCM) valódi változást hozhat, katalizálhatja a globális délen történő beruházásokat, javíthatja az emberek életminőségét és valódi kibocsátáscsökkentést eredményezhet. A krediteket azonban a vállalati szén-dioxid-mentesítés kiegészítéseként, nem pedig helyettesítőjeként kell használnunk, beleértve a 3. hatókörbe tartozó kibocsátásokat is. A vállalkozásoknak kemény munkát kell végezniük, hogy a tudományosan megalapozott célokkal összhangban csökkentsék a kibocsátást az egész értékláncukban, szükség esetén átalakítva az üzleti gyakorlatot, ugyanakkor felelősséget kell vállalniuk azokért a [kibocsátásokért], amelyeket még nem tudnak megszüntetni” – mondta.

Forrás: The Guardian | Patrick Greenfield és Fiona Harvey


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.