Előzetes a terheléselosztás módszertanáról

A Google adatközpontjai figyelik az időjárást a lehető legnagyobb arányú megújuló energia használatához.

Előzetes a terheléselosztás módszertanáról | ClimeNews - Hírportál

A Google adatközpontjai a nap 24 órájában működnek, és sok energiát szívnak fel – tehát mind a vállalat, mind a bolygó érdeke, hogy ezt a lehető leghatékonyabban tegyék. Bevezettek egy új eljárás, amely során a létesítmények folyamatosan figyelemmel kísérik az időjárást, így használják ki legjobban a nap- és szélenergiát.

A megújuló energiákkal kapcsolatos probléma az, hogy nem állandóak, mint például egy fosszilis erőmű termelése. Természetesen ez nem jelenti azt, ha a szél elhal, a szélenergia hirtelen tízszer drágább vagy nem elérhető, mert átvitellel és cserékkel és energiagazdálkodás változik, attól függően, hogy mi kerül a hálózatba, és honnan.

A Google úgy valósítja meg az adatközpontok zöldebbé és hatékonyabbá tételét, hogy előrejelzi a megújuló energia rendelkezésre állását, és ennek megfelelően ütemezi a végtelen mennyiségű adatfeldolgozási feladatokat.

Ezt persze nem úgy kell elképzelni, hogy valaki a Google-nál megnézi a következő nap aktuális időjárását, és kiszámolja, mennyi napenergiát lehet hasznosítani egy adott régióban és mikor. Kiderült, hogy vannak olyan emberek, akik ezt régóta csinálják, a te érdekedben! Ebben az esetben a Tomorrow nevű dán greentech cég.

A szervezetek rájönnek, hogy a megfelelő időben és a megfelelő helyen történő villamosenergia-felhasználás lehetővé teszi számukra a költségek és a karbonlábnyomuk csökkentését

– mondta a Tomorrow vezérigazgatója a sajtóközleményben.

Az időjárási viszonyok befolyásolják az energiagazdálkodást, és egyes időszakokban a hálózatot főleg szénalapú források, például szénerőművek táplálják, és más időszakokban megújuló energiaforrásokból származik az áram túlnyomó többsége.

Előzetes a terheléselosztás módszertanáról | ClimeNews - HírportálEz az animáció azt mutatja, hogyan működhet ez – el kell csúsztatni a csúcsterhelést azokra az időszakokra, amikor a zöldenergia aránya magasabb.

A Google figyeli a sok szén-dioxiddal terhelt és a megújuló energiában gazdag időszakok ütemtervét a hálózatokon, és úgy szabályozza a működését, hogy kihasználja ezek váltakozásait. Ha az összes erőforrásigényes számítási feladatát olyan időrésekbe rendezi, ahol az általa felhasznált többletenergiát főként megújuló energiaforrásokból veszi igénybe, csökkentheti a szénalapú áram iránti igényét.
Ez csak akkor működik, ha folyamatosan van olyan előre ütemezhető számítási feladata, amelyet a Google hálózat végez. Ha az energia drága vagy piszkos, az e-mailek küldése és a YouTube-videók lejátszása elegendő ahhoz, hogy adatközpontjait elfoglalják. De ha olcsó és zöld az áram, akkor a számításigényes feladatok, mint például a gépi tanulási modellek előállítása vagy a videók tömörítése futhat.

Ez a célzott időbeni feladateltolás okos és intuitív ötlet, bár a Google bejegyzéséből nem derül ki, mennyire hatékony. Általában, amikor a cég bejelent valamilyen új fejlesztést, ehhez kapcsolódik egy a becslés arról, hogy mennyi energiát takarítanak meg, vagy hogy milyen hatékonyságot értek el. Az időbeni feladateltolás kísérlet esetében a társaság jellegzetesen konzervatív:

A kísérleti eredmények azt sugallják, hogy a számítási feladatok eltolásával növelhetjük az alacsony szén-dioxid kibocsátású energia felhasználásának arányát.

Nem biztos, hogy az ami a papíron jól mutat, a valóságban is igaz. A témáról egy alapos kutatást bemutató cikk készül, de további információt kértek újságírók a Google-tól. Nem sokkal az újságírói kérdések után, Ana Radovanovic, a projekt műszaki vezetője a következő választ adta:

Az új rendszer korai eredményei ígéretesek, azonban, jelenleg még nem osztunk meg konkrét mutatókat. Csapatunk egy későbbi időpontban tudományos publikációt tervez kiadni, amely részletes áttekintést nyújt a terheléselosztás módszertanáról és a bevezetése során megfigyelt eredményekről.

Számos változótól függ, hogy egy adatközpont vagy egy teljes flotta növeli-e a megújuló energia felhasználását. Mint ilyen, időt vesz igénybe további elemzések elvégzésére, mielőtt megosztanánk bizonyos számokat.

Úgy tűnik, visszatartják az adatokat, hogy jobban megbecsüljék a hatást, ám a Föld napja alkalmából korábban közzétették a hírt, és később további adatokkal kiegészítik.

Lenkei Péter
Forrás: Google data centers watch the weather to make the most of renewable energy | Devin Coldewey | 2020.04.22

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.