A Shell folyamatosan klímagyilkos szerepben tetszeleg

A Shell 450 millió dollárt költ szén-dioxid-kiegyenlítésre, félő, hogy ezek a kreditek értéktelenek lehetnek

A brit multinacionális vállalat hatalmas összegeket költ olyan programokra, amelyek nem eredményeznek valódi szén-dioxid-csökkentést – derül ki az elemzésből.

A Shell folyamatosan klímagyilkos szerepben tetszelegA Shell célul tűzte ki, hogy 2050-re “vagy hamarabb” nettó nulla kibocsátású vállalkozássá váljon, de a kampányolók sürgetik, hogy szigorúbb éghajlati célok mellett kötelezze el magát. Kép: Guardian Design/Getty Images/AFP

A Shell fosszilis üzemanyagokat gyártó vállalat több mint 450 millió dollárt (367 millió font) különített el szén-dioxid-kiegyenlítési projektekbe való befektetésre, és azt tervezi, hogy évente a jelenlegi természetvédelmi kibocsátási egységek piacának felét vásárolja meg – derül ki a Guardian értesüléseiből.

A Guardian, a Die Zeit és a Source Material közös vizsgálata azonban a Verra, a világ vezető szén-dioxid-kibocsátási szabványa, a gyorsan növekvő, 2 milliárd dolláros önkéntes kompenzációs piac, a projektek jelentős részének elemzése alapján megállapította, hogy a vállalatok által leggyakrabban használt esőerdő-kompenzációs kreditjeik több mint 90%-a valószínűleg “fantom kredit”, és nem jelent valódi szén-dioxid-csökkentést.

A Shell, a világ öt legnagyobb olajtársaságának egyike, közölte, hogy a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére irányuló erőfeszítései érdekében növelni kívánja a környezetszennyező tevékenységét ellensúlyozó intézkedésekre fordított kiadásait.

Stratégiája az “elkerülés, csökkentés és csak azután a mérséklés filozófiája”, amely elméletileg a szén-dioxid-mentesítésre irányuló erőfeszítései során a természetalapú szén-dioxid-kibocsátási hiteleket (karbonkrediteket) a sor végére helyezi.

Úgy tűnik azonban, hogy a vállalat valójában a kompenzációt helyezte éghajlat-változási stratégiájának középpontjába. A Shell terveinek léptéke szembetűnő: a természetalapú megoldások (NBS) – a szén-dioxid-kompenzációs projektek megnevezése – segítségével 2030-ig “évente mintegy 120 millió tonna CO2-egyenérték (MtCO2e) kibocsátásának mérséklését tűzte ki célul”. Ez a szám nagyjából a fele a természetvédelmi kompenzáció jelenlegi teljes éves piacának, amely körülbelül 227,7 millió MtC02e.

A Shell célul tűzte ki, hogy az 1. és 2. kategóriába tartozó kibocsátásait legalább 27 millió tonnával csökkenti, a 2021-es 68 millió tonnáról 2030-ra 41 millió tonnára, számos stratégia révén, beleértve a megújuló energia használatát és a hatékonyság javítását. A vállalat arra számít, hogy az NBS 2 és 7 millió tonna közötti mennyiséget tesz majd ki ebből a csökkentésből, ami kiemeli a Shell szén-dioxid-mentesítési terveinek fontosságát.

2020-ban a Shell mintegy 90 millió dollárt fektetett természetalapú projektekbe, és megvásárolt egy ausztrál céget, amely szén-dioxid-megkötési projektek kidolgozásával és nyomon követésével foglalkozik. A következő évben a Shell bejelentette, hogy évente mintegy 100 millió dollárt kíván természetalapú projektekbe fektetni, bár elmondása szerint ezeket a terveket a Covid-19 járvány lassítja. Abban az évben több mint 480 millió dollárt különített el különböző projektekre – ebből több mint 456 millió dollárt az NBS-projektekre -, amelyeket a szerződések teljes időtartama alatt kell felhasználni.

A vállalat a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére irányuló stratégiájának részeként hivatkozott a kompenzációra is, amikor fellebbezett egy holland bíróság tavalyi, mérföldkőnek számító ítélete ellen, amely szerint a Shellnek 2030-ig 45%-kal kell csökkentenie a kibocsátását.

A Shell szorosan részt vett a szén-dioxid-piac kialakításában, és munkatársai kulcsfontosságú tanácsadói posztokon dolgoztak. A Shell legalább három munkatársa a Verra tanácsadói csoportjában dolgozik, amely egy amerikai nonprofit szervezet, és amely a világ vezető szén-dioxid-szabványát működteti.

A Verra korábbi programigazgatója a Shellnél szén-dioxid-kompenzációs menedzserként dolgozik, míg az olajipari vállalat korábbi természetalapú megoldásokért felelős vezetője a Verra tanácsadó csoportjának egyik tagjával közösen alapított egy új szén-dioxid-kibocsátási hiteleket értékelő ügynökséget, amely segít a vállalatoknak a feltételezett jó minőségű kibocsátási egységek felkutatásában.

A globális szén-dioxid-kiegyenlítési piacok gyorsan növekedtek, számos vállalat fordult hozzájuk a nettó zéró tervei részeként, és hangsúlyozzák az általuk kínált előnyöket. Mark Carney, a Bank of England volt kormányzója az ellentételezés működőképessé tételére irányuló terv élére állt, és úgy jellemezte őket, mint a vállalatok nettó nullához való eljutásának egyik módját és “hihetetlenül fontos piacot”, bár figyelmeztetett, hogy nem lehet “olyan csodafegyver, amely bárkitől leveszi a felelősséget az abszolút kibocsátás csökkentéséről”.

Ugyanakkor jelentős aggályok merültek fel azzal kapcsolatban, hogy az ellentételezések valóban működnek-e. A Guardian vizsgálata három olyan tudományos tanulmány eredményeit elemezte, amelyek műholdfelvételek segítségével ellenőrizték a Redd+ rendszerek néven ismert erdőkompenzációs projektek eredményeit, és azt találták, hogy két tanulmány eredményei alapján a projektek által előállított kreditek 94%-át nem lett volna szabad jóváhagyni.

A Verra határozottan vitatja az eredményeket, és azzal érvel, hogy a tudósok által használt módszertan miatt az eredmények nem helytállóak. Arra is rámutatnak, hogy 2009 óta végzett munkájuk lehetővé tette, hogy dollármilliárdokat irányítsanak az erdők megőrzésének létfontosságú munkájába.

A Shell szóvivője a Guardiannek nyilatkozott: “Az arra irányuló erőfeszítéseink részeként, hogy 2050-re nettó nulla energiafelhasználású vállalkozássá váljunk, dollármilliárdokat fektetünk be az alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátású energiába, beleértve az alacsony szén-dioxid-kibocsátású üzemanyagokba, a megújuló energiába és a hidrogénbe történő beruházásokat.

“Ahol szén-dioxid-krediteket használunk, az összhangban van a kibocsátások elkerülésére, csökkentésére és csak ezután mérséklésére irányuló filozófiánkkal. Segíthetnek a természetes ökoszisztémák védelmében vagy helyreállításában, és rövid távú megoldást kínálnak az azonnal nem csökkenthető kibocsátások kezelésére. A Shell által felhasznált és befektetett karbonkrediteket harmadik felek független módon ellenőrzik. A kormánnyal, az üzleti szférával és a civil társadalommal együttműködve dolgozunk azon, hogy segítsük a szén-dioxid-piac integritásának és hatékonyságának megerősítését.”

A vizsgálat megállapításai komoly kérdéseket vetnek fel a Shell és számos olyan vállalat számára, amely az esőerdő-alapú szén-dioxid-kibocsátás-csökkentési tervének részeként számít az esőerdő-alapú szén-dioxid-kibocsátás-csökkentésre. Miközben a vállalatok versenyt futnak a nettó nulla kibocsátás elérésére irányuló terveik bejelentésével, a szén-dioxid-kompenzáció a terveik kritikus részét képezi, és a piac exponenciálisan nőtt.

A Lavazza például azt állítja, hogy a kávékapszulái szén-dioxid-semlegesek egy olyan perui projekt segítségével, amely az elemzés szerint nem állította le az erdőirtást. A Leon ugyanezt a rendszert használta arra, hogy azt állítsa, hamburgerei szén-dioxid-semlegesek; a Berkeley Group házépítő cég azt állította, hogy ő az első szén-dioxid-pozitív építő az Egyesült Királyságban; az easyJet pedig szén-dioxid-semleges repülésre használta, amíg meg nem változtatta a politikáját.

A Gucci, a BHP, a Salesforce.com és a Pearl Jam mind egy másik perui rendszerből származó ellentételezést használt, amely az elemzés szerint csak az állítólagos kibocsátások tizedét kerülte el. A Disney egy kambodzsai rendszerből származó krediteket használt, amely körülbelül kilencszer kevésbé volt hatékony, mint ahogyan azt állították.

A Boeing a tanulmányok szerint egy kolumbiai projektből vásárolt krediteket, amely a becslések szerint nem állította meg az erdőirtást a nettó nulla kibocsátású gyártásra vonatkozó állítása érdekében, és kisebb vállalatok is vásároltak kompenzációs termékeket, köztük egy brit tipibérlő cég és egy pénzügyi szolgáltató cég.

A Gucci, a Pearl Jam, a BHP, a Berkeley Group és a Salesforce nem nyilatkozott, míg a Lavazza közölte, hogy a kávékészítményeket gyártó vállalat “komoly, konkrét és szorgalmas elkötelezettségének részeként” a Verra, “a világ egyik vezető tanúsító szervezete” által tanúsított krediteket vásárolt, hogy csökkentse szénlábnyomát. Tervezi, hogy alaposabban megvizsgálja a projektet.

A Leon gyorsétteremlánc már nem vásárol szén-dioxid-kiegyenlítést a tanulmányokban szereplő egyik projekttől, a pozitív hatás maximalizálására irányuló küldetésének részeként. Az EasyJet eltávolodott a szén-dioxid-kiegyenlítéstől, és a nettó zéró munkáját olyan projektekre összpontosítja, mint például “az új, szén-dioxid-kibocsátásmentes repülőgép-technológia fejlesztésének finanszírozása”. A Boeing pedig közölte, hogy bár vásárol offsettinget, csökkentési stratégiája az energiaforrásokkal való takarékosságra és a megújulók használatának növelésére összpontosít, így az általa vásárolt offsettingek száma 2020 és 2021 között közel 19%-kal csökkent.

Thomas Crowther, az ETH Zürich ökológiaprofesszora és az ENSZ ökoszisztémák helyreállításával foglalkozó évtized társelnöke, aki áttekintette a vizsgálat eredményeit, a Guardiannek nyilatkozott: “Az erdőirtás korlátozása elengedhetetlenül fontos az éghajlati és biológiai sokféleséggel kapcsolatos céljaink eléréséhez. Az átláthatóság azonban továbbra is kulcsfontosságú kihívás, és kritikus fontosságú, hogy a rendelkezésre álló legjobb tudományos megközelítéseket alkalmazzuk a környezetvédelmi kötelezettségvállalások elszámoltathatóságának biztosítása érdekében”.

“A vállalatoknak és a polgároknak olyan projekteket kell támogatniuk, amelyekben megbízhatnak. Sürgősen olyan rendszert kell létrehoznunk, amelyben ez valósággá válik.”

Rampasek, László A.
Forrás: The Guardian


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.