A szén-dioxid egyre magasabb társadalmi költsége

A szén-dioxid társadalmi költsége több mint háromszorosa a jelenlegi szövetségi becslésnek, derül ki egy új tanulmányból.

A szén-dioxid egyre magasabb társadalmi költsége

A szén-dioxid társadalmi költségéről – amely az éghajlat-politikai elemzések kritikus alapjául szolgál – készült többéves tanulmány megállapítja, hogy minden egyes további tonna szén-dioxid kibocsátása a légkörbe 185 dollárba kerül a társadalomnak – ez jóval magasabb, mint a jelenlegi szövetségi becslés, amely 51 dollár/tonna.

Szakmai értékeléssel ellátott publikáció
ERŐFORRÁSOK A JÖVŐÉRT (RFF)

A Resources for the Future (RFF) 2017 óta dolgozik a szén-dioxid társadalmi költségének (SCC) alapjául szolgáló tudományos alapok frissítésén. Az SCC a Föld légkörébe egy tonna szén-dioxid (CO₂) hozzáadásából eredő gazdasági károk dollárban kifejezett becslése. Az értéket széles körben használják az üvegházhatású gázok kibocsátását csökkentő politikák gazdasági előnyeinek számszerűsítésére, beleértve a gépjárművek üzemanyag-fogyasztási normáit, az erőművek szabályozását, valamint az olaj- és gázipari infrastruktúrából származó kibocsátást csökkentő szabályokat.

Ezen erőfeszítések részeként az RFF Social Cost of Carbon Initiative (A szén-dioxid-kibocsátás társadalmi költségei kezdeményezés) számos intézmény multidiszciplináris kutatóinak nagy csoportját állította össze, hogy az SCC-t megalapozó tudományt olyan módon frissítsék, amely teljes mértékben megfelel a Nemzeti Tudományos, Mérnöki és Orvosi Akadémiák (NASEM) által 2017-ben közzétett, mérföldkőnek számító jelentés ajánlásainak.

Többéves, megbízható modellezés és elemzés után a Resources for the Future (RFF) és a Berkeley-i Kaliforniai Egyetem (UC Berkeley) kutatói által vezetett, több intézményt tömörítő csapat közzétette a szén-dioxid társadalmi költségének aktualizált becslését, amely új módszereket és kulcsfontosságú tudományos előrelépéseket tükröz. A Nature című folyóiratban 2022. szeptember 1-én közzétett tanulmány szerint minden egyes további tonna szén-dioxid kibocsátása a légkörbe tonnánként 185 dollárba kerül a társadalomnak – a jelenlegi 51 dolláros szövetségi becslésnek 3,6-szorosába.

A szén-dioxid társadalmi költsége olyan kritikus mérőszám, amely dollárban kifejezve méri azt a gazdasági kárt, amely egy további tonna szén-dioxid légkörbe történő kibocsátásával jár. A szén-dioxid magas társadalmi költsége szigorúbb éghajlat-politikára ösztönözhet, mivel növeli az üvegházhatású gázok csökkentésének becsült hasznát.

 

“A tudományos és gazdasági szakirodalom legújabb eredményeire támaszkodó becslésünk azt mutatja, hogy messze alulbecsüljük a légkörbe kibocsátott minden egyes további tonna szén-dioxid okozta kárt” – mondta Richard G. Newell, az RFF elnöke és vezérigazgatója, aki a szakértői véleményezéssel ellátott tanulmány társszerzője. “Ebből az következik, hogy a globális felmelegedést okozó szennyezést csökkentő kormányzati politikák és egyéb intézkedések előnyei nagyobbak, mint azt eddig feltételeztük.”

A tanulmány, amelyet David Anthoff, a Berkeley Egyetem docense és Kevin Rennert, az RFF munkatársa vezetett, az Egyesült Államok különböző intézményeinek vezető kutatóit vonta össze, hogy a szén-dioxid-kibocsátás társadalmi költségének modellezéséhez fontos frissítéseket dolgozzanak ki. Ezek az előrelépések magukban foglalják a különböző társadalmi-gazdasági és kibocsátási pályák valószínűségének figyelembe vételét messze a jövőben; az éghajlati rendszer modern ábrázolásának beépítését; és a legmodernebb tudományos módszereket az éghajlatváltozás mezőgazdaságra, a hőmérséklettel összefüggő halálesetekre, az energiaköltségekre és a tengerszint emelkedésére gyakorolt hatásainak értékelésére. A becslés figyelembe veszi továbbá a jövőbeli éghajlati kockázatok értékelésének aktualizált megközelítését a jövőbeli gazdasági bizonytalansághoz kapcsolódó “diszkontálás” révén. A 185 dolláros tonnánkénti érték a központi becslés a sok közül, amely magában foglalja az ezeken a pályákon rejlő bizonytalanságot.

Az új Nature-tanulmány teljes mértékben megfelel a Nemzeti Akadémiák 2017-es, korszakalkotó jelentésében foglalt módszertani ajánlásoknak, amelynek társelnöke Newell és Maureen Cropper, az RFF munkatársa volt. Az üvegházhatású gázok társadalmi költségeivel foglalkozó szövetségi ügynökségek közötti munkacsoport, amely az előző kormányzat idején feloszlott, de Biden elnök utasítására újjáalakult, szintén a 2017-es ajánlások alapján frissíti a szén-dioxid társadalmi költségére vonatkozó becslését.

“Reméljük, hogy kutatásunk segít a kormány ügynökségek közötti munkacsoportjának várhatóan frissített szén-dioxid-társadalmi költségét megalapozni” – mondta Brian C. Prest, az RFF Social Cost of Carbon Initiative társszerzője és igazgatója. “A döntések csak olyan erősek, mint a mögöttük álló tudomány. Tanulmányunk pedig azt találja, hogy a szén-dioxid-kibocsátás többe kerül a társadalomnak, mint azt sokan valószínűleg gondolnák.”

Magán a becslésen kívül a tanulmány egyik fő eredménye a Greenhouse Gas Impact Value Estimator (GIVE) modell, egy nyílt forráskódú szoftverplatform, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy megismételjék a csapat módszertanát, vagy kiszámítsák saját szén-dioxid-kibocsátás társadalmi költségbecsléseiket. A mai napon egy új adateszköz, a Social Cost of Carbon Explorer is megjelent, amely bemutatja a GIVE modell működési mechanizmusát, és lehetővé teszi a felhasználók számára az adatok részletes feltárását.

“Reményeink szerint a ma bemutatott, szabadon hozzáférhető, nyílt forráskódú GIVE-modell a becslések folyamatos fejlesztésének alapját képezi a tudósok világszerte kibővült közössége számára” – mondta Rennert. “A teljesen átlátható módszertan volt munkánk vezérelve, amely más üvegházhatású gázokra, például a metánra és a dinitrogén-oxidokra is közvetlenül vonatkozik.”

Anthoff hangsúlyozta, hogy a tanulmány szerzőinek sokrétű szakértelme a kutatás sokrétűségéből fakad. “A szén-dioxid társadalmi költségének becsléséhez számos tudományágból származó inputra van szükség” – mondta. “Amikor elkezdtük ezt a projektet, tudtuk, hogy csak akkor járhatunk sikerrel, ha minden egyes tudományág vezető kutatóiból álló csapatot állítunk össze, hogy azok hozzájáruljanak szakértelmükkel. Különösen büszke vagyok arra a sok vezető intézetből érkező kutatócsoportra, amely közösen dolgozott ezen a tanulmányon.”

Forrás: VoluntaryRegistry

Kapcsolódó: Az ÜHG társadalmi költsége


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.