Önkéntes piac (VER)

Mi a különbség a CO2-semleges, a nettó nulla és a klímapozitív között?

A szén-dioxid-semleges az új arany. Manapság egyre több vállalat vállalja, hogy szén-dioxid-semlegessé, nettó nullává, vagy akár klímapozitívvá válik.

Az olyan globális óriásoknál, mint a Google, akik azt állítják, hogy ők az első vállalat, amelyik felszámolja a szén-dioxid-örökségét, felmerülhet a kérdés: hogyan lehetséges ez?

Az olyan kifejezések, mint a “karbonsemlegesség”, “nettó nulla” vagy “klímapozitív” már egy ideje léteznek, de az utóbbi néhány évben a kis startupoktól a globális vállalatokig egyre inkább beépítették őket, főként mainstream marketingcélokból. A kifejezések sokfélesége és a velük kapcsolatos tisztánlátás hiánya félrevezetheti a jó szándékú fogyasztókat. A róluk szóló átlátható kommunikáció azonban proaktívabb magatartásra ösztönözheti a vállalkozásokat.

A párizsi klímaegyezményben meghatározott célok szerint már csak 29 év van hátra a globális nettó nulla kibocsátás eléréséig. Értsük meg tehát jobban, mi a szén-dioxid-semlegesség körüli szakzsargon. Annak ellenőrzéséhez, hogy egy vállalat hajlandó-e csökkenteni vagy akár eltörölni a karbonlábnyomát, amikor a karbonsemlegességre hivatkozik, elengedhetetlen, hogy megértsük ezeket a kifejezéseket.

Kezdjük azzal, hogy mélyen belemerülünk a karbonsemlegesség lényegébe:

  • A szén-dioxid-semlegesség (Carbon neutral) azt jelenti, hogy a vállalat tevékenységei során a légkörbe kibocsátott CO2-t ellensúlyozza az ezzel egyenértékű mennyiség eltávolítása.
  • A klímapozitív (Climate positive) azt jelenti, hogy a tevékenység a nettó nulla szén-dioxid-kibocsátás elérésén túlmenően további szén-dioxid légkörből való eltávolításával környezeti hasznot hoz létre.
  • A szén-dioxid-negatív (Carbon negative) ugyanazt jelenti, mint az “klímapozitív”.
  • A szén-dioxid-pozitív (Carbon positive) a szervezetek által használt kifejezés, ahogy a klímapozitív és a szén-dioxid-negatív. Ez főként marketingfogalom, és érthető módon zavaró – általában kerüljük.
  • A klímasemleges (Climate Neutral) kifejezés az összes üvegházhatású gáz nullára való csökkentésére utal, miközben megszűnik minden egyéb negatív környezeti hatás, amelyet egy szervezet okozhat.
  • A nettó nulla szén-dioxid-kibocsátás (Net-Zero carbon emissions) azt jelenti, hogy egy tevékenység nettó nulla szén-dioxid-kibocsátást bocsát ki a légkörbe.
  • A nettó nulla kibocsátás (Net-Zero emissions) az üvegházhatású gázok (ÜHG-k) teljes kibocsátott és a légkörből eltávolított mennyiségének egyensúlyát jelenti.

A világ vezetői a párizsi megállapodás elfogadásának öröm pillanatában (Forrás: UNFCCC)

Mi az a karbonsemlegesség?

A karbonsemleges 2006-ban a New Oxford American Dictionary az év szava volt – és azóta a mainstream világba katapultálták. Definíció szerint a karbonsemlegesség (vagy karbonsemlegesítés) a szén-dioxid-kibocsátás és a szén-dioxid-nyelőkből és/vagy a kibocsátás elkerülésből származó szén-dioxid-kibocsátás elnyelése és/vagy elkerülése közötti egyensúlyt jelenti. Vagy egyszerűen az összes szén-dioxid-kibocsátás teljes kiküszöbölése. A szén-dioxid-elnyelők olyan rendszerek, amelyek több szenet nyelnek el, mint amennyit kibocsátanak, mint például az erdők, a talaj és az óceánok.

Az Európai Unió Bizottsága szerint a természetes elnyelők évente 9,5-11 Gt CO2-t vonnak el. Eddig egyetlen mesterséges szén-dioxid-elnyelő sem képes a globális felmelegedés elleni küzdelemhez szükséges mértékben eltávolítani a szén-dioxidot a légkörből. Ezért a szén-dioxid-semlegessé váláshoz a vállalatoknak két lehetőségük van: vagy drasztikusan, nettó nullára csökkentik szén-dioxid-kibocsátásukat, vagy kibocsátásukat ellentételezéssel és szén-dioxid-kreditek vásárlásával (carbon offset) egyensúlyba hozzák (offseting).

A szén-dioxid-kibocsátás kompenzálása határozott üzenetet küld a közösségnek, hogy Ön elkötelezett a fenntartható jövő felé vezető út előkészítése mellett. A szén-dioxid-kibocsátás semlegesítéséből származó pénzeszközök alacsony szén-dioxid-kibocsátású technológiát biztosítanak az éghajlatváltozás hatásainak leginkább kitett közösségek számára.

Mit jelent karbonsemlegessé válni?

A szén-dioxid-semlegessé válás a Wall Street és a világ vállalatainak új mantrája, de hogyan lehet ezt megvalósítani? A terület magyar szakértőjeként az OurOffset azt tanácsolja a vállalatoknak, hogy először is számítsa ki cége karbonlábnyomát, amit az ingyenes karbonlábnyom kalkulátor szoftverükkel könnyen elvégezhet.

Ha a teljes karbonlábnyomot kiszámította, jobban fogja tudni, hogy mennyit kell ellensúlyoznia a vállalatának. Ezután csökkentse a szén-dioxid-kibocsátást a legrosszabb szén-dioxid-mutatók elemzésével – ahol a cége a legtöbbet bocsát ki, és cselekedjen ez alapján. Végül kompenzálja, ami megmaradt.

Lehetetlen zéró szén-dioxid-kibocsátást létrehozni, ezért az ellentételezés egy járható út a szén-dioxid-semlegessé váláshoz. A szén-dioxid-kibocsátás kompenzálása határozott üzenetet küld a közösségének, hogy Ön elkötelezett a fenntartható jövő felé vezető út előkészítése mellett. A szén-dioxid-kibocsátás semlegesítéséből származó pénzeszközök alacsony szén-dioxid-kibocsátású technológiát biztosítanak az éghajlatváltozás hatásainak leginkább kitett közösségek számára. Biztosítania kell azonban, hogy a kompenzációs projekt átlátható legyen, és a helyi közösségeket is bevonja a folyamatba.

Mi a különbség a szén-dioxid-semleges és a nettó nulla között?

Amint azt korábban megállapítottuk, a karbonsemleges és a nettó nulla két hasonló fogalom. Mindkét esetben a vállalatok azon dolgoznak, hogy csökkentsék és kiegyensúlyozzák szén-dioxid-kibocsátásukat. Míg a karbonsemleges a szén-dioxid-kibocsátás teljes mennyiségének kiegyenlítésére utal, addig a nettó nullás szén-dioxid azt jelenti, hogy eleve nem bocsátottak ki szén-dioxidot, tehát nem kell szén-dioxidot megkötni vagy kompenzálni. Például egy vállalat épülete, amely teljes egészében napenergiával működik, és nulla fosszilis tüzelőanyagot használ, az energiáját “nulla szén-dioxiddal” (zero carbon) címkézheti.

Amikor azonban a “nettó nulla” (net-zero) kifejezésre hivatkozunk, elengedhetetlen a nettó nulla szén-dioxid-kibocsátás vagy kibocsátás meghatározása. A nettó nulla kibocsátás az előállított és a légkörből kivont üvegházhatású gázok (GHG) kibocsátásának teljes egyensúlyára utal. Még ha a tudományos fogalmat gyakran alkalmazzák is olyan országokra, mint az USA, Kína, a szervezetek esetében is használható. Más szóval a nettó nulla kibocsátás azt az időpontot írja le, amikor az emberiség már nem növeli tovább a légkörben lévő éghajlatot melegítő gázok mennyiségét.

Szén-dioxid-negatív vagy klímapozitív: többet tenni a bolygóért

Az IKEA célja, hogy 2030-ra “klímapozitív” legyen. (Forrás: Oleg Laptev)

A szén-dioxid-negatív és a klímapozitív két hasonló kifejezés. Ez akkor fordul elő, ha egy vállalat több CO2-t távolít el vagy köt meg a légkörből, mint amennyit még ki is bocsát. Ekkor a vállalatnak negatív a szén-dioxid-kibocsátása, és pozitívan hat az éghajlatra.

Menjünk tehát mélyebbre: ahhoz, hogy egy vállalat klímapozitívvá váljon, pontosan meg kell értenie, hogy mi a karbonlábnyoma. Ha például a North Face egy szén-dioxid-pozitív sapkát szeretne piacra dobni, akkor ki kell számolniuk a termék teljes szén-dioxid-lábnyomát: a termék előállításához és forgalmazásához szükséges energiától kezdve a beszerzéssel és gyártással kapcsolatos kibocsátásokon át a termék életciklusának végéig. A vállalatnak további intézkedésekkel is foglalkoznia kellene, hogy több szén-dioxidot tudjon megkötni.

Ehhez csak egy módja van: a szén-dioxid-kibocsátás 1., 2. és 3. hatókörének kiszámítása. És szerencséje van, mert az OurOffset szén-dioxid-kezelési szoftvere mindhárom hatókör kibocsátási hatókörét kiszámítja, így a vállalatok jelentősen csökkenthetik a kibocsátásukat.

Mivel a szén-dioxid-semlegessé vagy klíma-pozitívvá válás a vállalatok számára hamarosan az új trend vagy az új arany, egyes cégek máris tovább látnak, és hajlamosak arra, hogy eltöröljék a teljes történelmi lábnyomukat. A Microsoft volt az egyik első nagyvállalat, amely bejelentést tett, amelyet gyorsan követett a Google.

Mivel az EU célja, hogy az első olyan kontinens legyen, amely szén-dioxid-semlegessé válik, a vállalatoknak és a magánszemélyeknek gyorsan csökkenteniük kell karbonlábnyomukat. Most, hogy már ismeri a karbonsemleges, az éghajlat-pozitív és a nettó nulla fogalmakat, itt az ideje, hogy megtegye a következő fenntartható lépést: kiszámítsa és csökkentse vállalata karbonlábnyomát.

Látogasson el weboldalunkra; mi megtaláljuk a megoldást az Ön számára. Segítünk Önnek kiszámítani, nyomon követni és csökkenteni karbonlábnyomát. Karbonsemlegessé válhat, ha tanúsított partnereinken keresztül kompenzálja a maradék kibocsátását. Kérjen konzultációt.

R,LA

rampi

Recent Posts

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

19 óra ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

6 nap ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

1 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

3 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

3 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

4 hét ago