Vízpartokra menekülnek az emberek az Ausztrál tűz elől! – (Frissítve)

A vártnál sokkal rosszabb a helyzet az ausztráliai Új Dél Walesben és Victoria államban.

260 új tűzfészekről érkezett jelentés, miközben nem enyhül sem a hőhullám sem az erős szél.

Mallacoota városában 4000 lakost kellett evakuálni, akik a vízpartokon találtak menedéket, miközben a lángok elemésztik az otthonaikat.

Az emberek a vizek felé próbálnak menekülni egyre délebbre a Batemans-öböl felé

Egy családnak az otthona egy leszakadt elektromos vezeték okozta tűz martaléka lett a szemük láttára.

A tüzek különösen Gippsland-ben tegnap és az éjszaka, már saját időjárást teremtettek. Ennyire kegyetlen, és ennyire aktív, az, amivel szemben állunk. Jelentős veszteségek vannak magántulajdonokban, ingatlanokban, állatállományban, de a részleteket egy ideig még nem tudjuk megerősíteni.

-mondta Daniel Andrews Victoria állam miniszterelnöke

Eddig 10 ember halálát okozta a szeptember óta megfékezhetetlen tűz Ausztráliában. Annak az önkéntes tűzoltónak a haláláról, aki a hétvégén halt meg, már úgy beszélnek az országban, mint a „legbizarrabb időjárási esetről”. A férfi egy 10 tonnás teherautót vezetett, amit a szél egyszerűen felemelt a földről és felfordított.

Tömegesen evakuálták az embereket Victoria államból, de vannak olyan területek, ahol azt javasolták a helyieknek, hogy már ne induljanak el, mert az veszélyesebb, inkább helyben keressenek menedéket.

Közben, a tűzoltóság felvételein látszik, ahogyan a tűz eléri Melbourne külvárosát. A déli part mentén több tucat ház áll lángokban, de a hatóságok elsősorban életet mentenek.

A meteorológusok szerint a jelenlegi szélsőséges hőség okozója az indiai-óceáni dipólus jelenség, vagyis az ottani El Nino és a hőmérséklet a hét elején továbbra is minden államban meghaladja a 40 fokot.

Forrás: Fire Information for Resource Management System | Euronews


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...

...a megalapítása óta karbonsemleges módon fenntartott ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről és a légköri szennyezésekről szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.