Mi a különbség a CO2-semleges, a nettó nulla és a klímapozitív között?

A szén-dioxid-semleges az új arany. Manapság egyre több vállalat vállalja, hogy szén-dioxid-semlegessé, nettó nullává, vagy akár klímapozitívvá válik.

Mi a különbség a CO2 semleges, a nettó nulla és a klímapozitív között?

Az olyan globális óriásoknál, mint a Google, akik azt állítják, hogy ők az első vállalat, amelyik felszámolja a szén-dioxid-örökségét, felmerülhet a kérdés: hogyan lehetséges ez?

Az olyan kifejezések, mint a “karbonsemlegesség”, “nettó nulla” vagy “klímapozitív” már egy ideje léteznek, de az utóbbi néhány évben a kis startupoktól a globális vállalatokig egyre inkább beépítették őket, főként mainstream marketingcélokból. A kifejezések sokfélesége és a velük kapcsolatos tisztánlátás hiánya félrevezetheti a jó szándékú fogyasztókat. A róluk szóló átlátható kommunikáció azonban proaktívabb magatartásra ösztönözheti a vállalkozásokat.

A párizsi klímaegyezményben meghatározott célok szerint már csak 29 év van hátra a globális nettó nulla kibocsátás eléréséig. Értsük meg tehát jobban, mi a szén-dioxid-semlegesség körüli szakzsargon. Annak ellenőrzéséhez, hogy egy vállalat hajlandó-e csökkenteni vagy akár eltörölni a karbonlábnyomát, amikor a karbonsemlegességre hivatkozik, elengedhetetlen, hogy megértsük ezeket a kifejezéseket.

Kezdjük azzal, hogy mélyen belemerülünk a karbonsemlegesség lényegébe:

  • A szén-dioxid-semlegesség (Carbon neutral) azt jelenti, hogy a vállalat tevékenységei során a légkörbe kibocsátott CO2-t ellensúlyozza az ezzel egyenértékű mennyiség eltávolítása.
  • A klímapozitív (Climate positive) azt jelenti, hogy a tevékenység a nettó nulla szén-dioxid-kibocsátás elérésén túlmenően további szén-dioxid légkörből való eltávolításával környezeti hasznot hoz létre.
  • A szén-dioxid-negatív (Carbon negative) ugyanazt jelenti, mint az “klímapozitív”.
  • A szén-dioxid-pozitív (Carbon positive) a szervezetek által használt kifejezés, ahogy a klímapozitív és a szén-dioxid-negatív. Ez főként marketingfogalom, és érthető módon zavaró – általában kerüljük.
  • A klímasemleges (Climate Neutral) kifejezés az összes üvegházhatású gáz nullára való csökkentésére utal, miközben megszűnik minden egyéb negatív környezeti hatás, amelyet egy szervezet okozhat.
  • A nettó nulla szén-dioxid-kibocsátás (Net-Zero carbon emissions) azt jelenti, hogy egy tevékenység nettó nulla szén-dioxid-kibocsátást bocsát ki a légkörbe.
  • A nettó nulla kibocsátás (Net-Zero emissions) az üvegházhatású gázok (ÜHG-k) teljes kibocsátott és a légkörből eltávolított mennyiségének egyensúlyát jelenti.

A világ vezetői a párizsi megállapodás elfogadásának öröm pillanatában (Forrás: UNFCCC)A világ vezetői a párizsi megállapodás elfogadásának öröm pillanatában (Forrás: UNFCCC)

Mi az a karbonsemlegesség?

A karbonsemleges 2006-ban a New Oxford American Dictionary az év szava volt – és azóta a mainstream világba katapultálták. Definíció szerint a karbonsemlegesség (vagy karbonsemlegesítés) a szén-dioxid-kibocsátás és a szén-dioxid-nyelőkből és/vagy a kibocsátás elkerülésből származó szén-dioxid-kibocsátás elnyelése és/vagy elkerülése közötti egyensúlyt jelenti. Vagy egyszerűen az összes szén-dioxid-kibocsátás teljes kiküszöbölése. A szén-dioxid-elnyelők olyan rendszerek, amelyek több szenet nyelnek el, mint amennyit kibocsátanak, mint például az erdők, a talaj és az óceánok.

carbon offset | offseting | ClimeNews - HírportálAz Európai Unió Bizottsága szerint a természetes elnyelők évente 9,5-11 Gt CO2-t vonnak el. Eddig egyetlen mesterséges szén-dioxid-elnyelő sem képes a globális felmelegedés elleni küzdelemhez szükséges mértékben eltávolítani a szén-dioxidot a légkörből. Ezért a szén-dioxid-semlegessé váláshoz a vállalatoknak két lehetőségük van: vagy drasztikusan, nettó nullára csökkentik szén-dioxid-kibocsátásukat, vagy kibocsátásukat ellentételezéssel és szén-dioxid-kreditek vásárlásával (carbon offset) egyensúlyba hozzák (offseting).

A szén-dioxid-kibocsátás kompenzálása határozott üzenetet küld a közösségnek, hogy Ön elkötelezett a fenntartható jövő felé vezető út előkészítése mellett. A szén-dioxid-kibocsátás semlegesítéséből származó pénzeszközök alacsony szén-dioxid-kibocsátású technológiát biztosítanak az éghajlatváltozás hatásainak leginkább kitett közösségek számára.

Mit jelent karbonsemlegessé válni?

A szén-dioxid-semlegessé válás a Wall Street és a világ vállalatainak új mantrája, de hogyan lehet ezt megvalósítani? A terület magyar szakértőjeként az OurOffset azt tanácsolja a vállalatoknak, hogy először is számítsa ki cége karbonlábnyomát, amit az ingyenes karbonlábnyom kalkulátor szoftverükkel könnyen elvégezhet.

Ha a teljes karbonlábnyomot kiszámította, jobban fogja tudni, hogy mennyit kell ellensúlyoznia a vállalatának. Ezután csökkentse a szén-dioxid-kibocsátást a legrosszabb szén-dioxid-mutatók elemzésével – ahol a cége a legtöbbet bocsát ki, és cselekedjen ez alapján. Végül kompenzálja, ami megmaradt.

Ingyenes Karbonlábnyom Kalkulátor

Lehetetlen zéró szén-dioxid-kibocsátást létrehozni, ezért az ellentételezés egy járható út a szén-dioxid-semlegessé váláshoz. A szén-dioxid-kibocsátás kompenzálása határozott üzenetet küld a közösségének, hogy Ön elkötelezett a fenntartható jövő felé vezető út előkészítése mellett. A szén-dioxid-kibocsátás semlegesítéséből származó pénzeszközök alacsony szén-dioxid-kibocsátású technológiát biztosítanak az éghajlatváltozás hatásainak leginkább kitett közösségek számára. Biztosítania kell azonban, hogy a kompenzációs projekt átlátható legyen, és a helyi közösségeket is bevonja a folyamatba.

Mi a különbség a szén-dioxid-semleges és a nettó nulla között?

Amint azt korábban megállapítottuk, a karbonsemleges és a nettó nulla két hasonló fogalom. Mindkét esetben a vállalatok azon dolgoznak, hogy csökkentsék és kiegyensúlyozzák szén-dioxid-kibocsátásukat. Míg a karbonsemleges a szén-dioxid-kibocsátás teljes mennyiségének kiegyenlítésére utal, addig a nettó nullás szén-dioxid azt jelenti, hogy eleve nem bocsátottak ki szén-dioxidot, tehát nem kell szén-dioxidot megkötni vagy kompenzálni. Például egy vállalat épülete, amely teljes egészében napenergiával működik, és nulla fosszilis tüzelőanyagot használ, az energiáját “nulla szén-dioxiddal” (zero carbon) címkézheti.

Amikor azonban a “nettó nulla” (net-zero) kifejezésre hivatkozunk, elengedhetetlen a nettó nulla szén-dioxid-kibocsátás vagy kibocsátás meghatározása. A nettó nulla kibocsátás az előállított és a légkörből kivont üvegházhatású gázok (GHG) kibocsátásának teljes egyensúlyára utal. Még ha a tudományos fogalmat gyakran alkalmazzák is olyan országokra, mint az USA, Kína, a szervezetek esetében is használható. Más szóval a nettó nulla kibocsátás azt az időpontot írja le, amikor az emberiség már nem növeli tovább a légkörben lévő éghajlatot melegítő gázok mennyiségét.

Szén-dioxid-negatív vagy klímapozitív: többet tenni a bolygóért

Mi a különbség a CO2 semleges, a nettó nulla és a klímapozitív között?Az IKEA célja, hogy 2030-ra “klímapozitív” legyen. (Forrás: Oleg Laptev)

A szén-dioxid-negatív és a klímapozitív két hasonló kifejezés. Ez akkor fordul elő, ha egy vállalat több CO2-t távolít el vagy köt meg a légkörből, mint amennyit még ki is bocsát. Ekkor a vállalatnak negatív a szén-dioxid-kibocsátása, és pozitívan hat az éghajlatra.

Menjünk tehát mélyebbre: ahhoz, hogy egy vállalat klímapozitívvá váljon, pontosan meg kell értenie, hogy mi a karbonlábnyoma. Ha például a North Face egy szén-dioxid-pozitív sapkát szeretne piacra dobni, akkor ki kell számolniuk a termék teljes szén-dioxid-lábnyomát: a termék előállításához és forgalmazásához szükséges energiától kezdve a beszerzéssel és gyártással kapcsolatos kibocsátásokon át a termék életciklusának végéig. A vállalatnak további intézkedésekkel is foglalkoznia kellene, hogy több szén-dioxidot tudjon megkötni.

Ehhez csak egy módja van: a szén-dioxid-kibocsátás 1., 2. és 3. hatókörének kiszámítása. És szerencséje van, mert az OurOffset szén-dioxid-kezelési szoftvere mindhárom hatókör kibocsátási hatókörét kiszámítja, így a vállalatok jelentősen csökkenthetik a kibocsátásukat.

Mi a különbség a CO2 semleges, a nettó nulla és a klímapozitív között?

Mivel a szén-dioxid-semlegessé vagy klíma-pozitívvá válás a vállalatok számára hamarosan az új trend vagy az új arany, egyes cégek máris tovább látnak, és hajlamosak arra, hogy eltöröljék a teljes történelmi lábnyomukat. A Microsoft volt az egyik első nagyvállalat, amely bejelentést tett, amelyet gyorsan követett a Google.

Mivel az EU célja, hogy az első olyan kontinens legyen, amely szén-dioxid-semlegessé válik, a vállalatoknak és a magánszemélyeknek gyorsan csökkenteniük kell karbonlábnyomukat. Most, hogy már ismeri a karbonsemleges, az éghajlat-pozitív és a nettó nulla fogalmakat, itt az ideje, hogy megtegye a következő fenntartható lépést: kiszámítsa és csökkentse vállalata karbonlábnyomát.

Látogasson el weboldalunkra; mi megtaláljuk a megoldást az Ön számára. Segítünk Önnek kiszámítani, nyomon követni és csökkenteni karbonlábnyomát. Karbonsemlegessé válhat, ha tanúsított partnereinken keresztül kompenzálja a maradék kibocsátását. Kérjen konzultációt.

R,LA

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.