Túlnépesedés | Népességrobbanás – Migráció | Környezetszennyezés

Túlnépesedés | Népességrobbanás - Migráció | Környezetszennyezés - ClimeNews

Minden ember szeme előtt ott van egy, a civilizációnkat leginkább érintő, égető probléma csak nem vesszük észre. Ez pedig a már az amúgy is túlnépesedett Földön a jelenleg is tartó népességrobbanás!

A ma ismert legfőképpen környezeti problémáink gyökere a népességrobbanás. Közeledve a június 5-i Környezetvédelmi Világnaphoz mindannyiunkat érintő fontos gondolatokat osztunk meg itt a ClimeNews-on ezzel kapcsolatban azért, hogy senki ne gondolja azt, hogy a műanyaghulladék problémával való törődés elégséges ahhoz, hogy elkerüljük a civilizációs összeomlást.

Két dolgot mindenki tapasztal, amit a túlnépesedés okoz és itt van a szemünk előtt. Az első, a nagyfokú szinte már elviselhetetlen környezetszennyezés, mely ott van a légkörben, a talajban, a tengerekben és az élelmiszerekben is… Ezen belül a legnagyobb probléma az, hogy az energiát 80%-ban még mindig a fosszilis energiaforrásokból használjuk, és az ezzel járó környezetszennyezés árát jóformán senki nem fizeti meg! Erre a legjobb megoldás a széleskörű és önkéntes karbonsemlegesítés lenne.

A másik, szemünk előtt zajló folyamat a migráció, mellyel nap mint nap küzdenek már az Európai országok a határokon. A médiából ez ömlik, és a már betelepedett más kultúrájú emberek többsége további belső problémákat szül, mint például a bűnözés. Lenne a probléma kezelésére lehetőség, ha a kormányok szakértőkre bíznák a megoldást. Ennek hiánya megmutatkozott két dologban és az árát (a számlát) nyögi most Németország. Rengeteg pénzt küldtek Afrikába, de azt az ottani – legfőképpen az érdekeltségükbe tartozó – vállalatoknak adták, és tovább fokozták vele a kizsákmányolást. A segélyeket javarészt nem az egyéni ottani problémák megoldására fordították. A multikon keresztül még több pénzt, energiaforrásokat vittek haza Afrikából, és most lelkiismeret furdalásuk van, amit szeretnének megosztani másokkal.

Az ENSZ az Afrikába irányuló élelmiszer segélyszállítmányaik mellé se tett ismertetőket, és fogamzásgátló szereket, eszközöket a múltban, ezért tartunk ott ahol tartunk. Ezek mind emberi, döntéshozói hibák, mögöttük sok esetben a kapzsiság áll, illetve a nemtörődömség, és a hozzá nem értés.

A 2018-as környezetvédelmi világnapnak India ad helyet és a legfontosabb üzenetük a műanyagszemét terjedésének megakadályozása. Ami egy nagyon jó dolog, de tudnia kell mindenkinek, hogy a szemétkérdés a környezeti problémák kb. 2%-át teszik ki, amin belül a műanyagkérdés a 10%-ot. A maradék 98%-ból pedig a két legfontosabbról fogunk beszélni folyamatosan, – megoldási szinten is – ez pedig a népességrobbanás és a szén-dioxid kibocsátás – üvegházhatású gázok – okozta éghajlatváltozás. Mind a kettőt azonnal meg kell szüntetni, akkor talán van még esélyünk egy minőségi civilizáció kialakításához.

Rampasek László