A brokdorfi atomerőmű végnapjai

Jövő év végén bezárják a Hamburgtól északra található atomerőművet, amely már 35 éve működik. A döntés a német kormány tervének része, miszerint 2022 végéig bezárják az összes nukleáris erőművet.

A mintegy ezer lelket számláló településen, Brokdorfban található erőmű környékén élők az évtizedek alatt már hozzászoktak ahhoz, hogy ez az erőmű a fő foglalkoztatójuk.

Ezt hangsúlyozta a polgármester is, az Euronews-nak adott interjúban.

„Hol találnak majd munkát a gyerekeink? Ez a baj” – fogalmazott Elke Göttsche.

A falu pénzt különített el a helyi jégcsarnok üzemeltetésének folytatására, ami jelentős vonzereje a településnek: a csarnok működtetését a befizetett nukleáris adóból állják. De ez a pénz véges.

Ráadásul ott van az ország másik nagy energiaprojektje, a szénenergia, melynek úgyszintén meg vannak számlálva a napjai: 2038-ra az összeset bezárják.

A bizottság javaslata alapján az érintett tartományok 40 milliárd euró értékben kaphatnak kárpótlást a szövetségi államtól.

„Ha a szénerőművek felszámolására van ennyi pénz, akkor az atomerőművekére is kellene költenie a kormányzatnak” – véli Elke Göttsche.

Egyórányi autóútra Brokdorftól délre, a Moorburg szénerőmű teljes gőzzel működik. A tervek szerint a végső dátumig, 2038-ig ez így is lesz.
Sokan szkeptikusak, hogy lehetséges-e egyszerre mindkét fajta erőműveket bezárni

A Hamburgi Föld Barátai környezetvédő csoport szerint márpedig ez elengedhetetlen. Manfred Braasch aktivista szerint egyik energiának sincs jövője. „Ezért kell átállni másfajta energia előállítására Németországban és egész Európában” – mondja.

A terv, hogy megújuló energiaforrásokat használjanak, mint a szél vagy a nap, ezekkel helyettesítve az atom- és szénenergiát.

2019-ben a megújuló forrásokból származó energia 46 százalékkal nőtt. Ilyenre eddig nem volt példa. Az új, a szélerőművek építését meghatározó új szabályok viszont aggodalomra adnak okot.

„Angela Merkel volt az, aki a 2011-es fukusimai nukleáris katasztrófa után úgy döntött, hogy megnevezi a határidőt az atomenergiával való leszámolásra. De ez a folyamat nem ér véget 2022-vel, vagyis az utolsó atomerőmű bezárásával, a szénerőművek közül ugyanis 2038-ban zárják be az utolsót. Hogy a megújuló energia képes lesz-e betölteni az ezek után keletkezett űrt, csak később derül ki, addig semmiképpen nem beszélhetünk sikerről” – mondta Jona Källgren, az Euronews tudósítója

Forrás: Euronews

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.